想入ibank做,大學讀咩好?

328 回覆
3 Like 196 Dislike
4 4 5 4 econ6 bafs 5
有無建議
https://lihkg.com/thread/1351394/page/1
[長期置頂/集思廣益]727 元朗地勢分析/討論
入黎討論下
入左大學記住唔好做港豬
入左大學記住唔好掛住玩
要關心香港
記住做選民責任
登記咗,但係未有消息
push
HSU gbus
cuhk engine
想做咩function? fo?
fo簡單咁分都仲有ecm,dcm,m&a,s&t,research,pb...
入面仲有好多唔同function

年年成班人話想做ibank,但係連ibank入面有咩function,有咩做都唔知

利申sfc 1,6
實際做咩就唔講呢行太少香港人
上次係另一個post講到差d可以相認咁
女讀HSU Bsex major in blowjob
其實我都唔係好識
可唔可以簡單介紹下
讀pure science
LM
P牌仔收皮啦 又係到串我校
Account fin stat econ ?
我係primary market撚
4我好似無用
ECM
基本上就係你平時成日聽既ipo,同埋有d additional offer

hk ipo既話最大部分就係sponsor同underwriting

咁你要知道係香港上市係要搵一間licensed corp做間公司既sponsor,同hkex sfc申請上市
而sponsor既角色就係做due diligence同filing,證明比hkex sfc睇呢間公司既業務係真既
所以sponsor team既execution team好多時都會周圍走,睇下公司既operation,見下佢d customer supplier同管理層
最近令ubs好紅既中國森林就係因為ubs做sponsor但係就無去雲林睇樹所以sfc捉佢insufficient due diligence done
之後sponsor就會同公司入a1 application (main board; GEM叫5a),之後就答下hkex sfc既問,之後再過埋listing committee (港交所涉貪前高層eugene睇個個) hearing,咁間公司就有權係hkex(正式其實係hkse,hkex只係個group)掛牌上市

但係有權上市唔代表你會上到市,因為人地比你係hkse trade唔代表你d股票有人買
有決心做ipo(行外人好多覺得ipo team最威威)唔該查下最近信義能源
所以過左hearing就到underwriting team正式入場

hkipo d股票有hk offering(比散戶抽)同international offering(比blackrock個類機構投資者)
而underwriting班人最主要就係搞roadshow幫公司搵institutional investor買international offering
而underwriting commission會有1-3% even 4-5%(if 係垃圾)好好搵

賣完飛上左市就仲有compliance advisor,呢個唔講因為大行唔會做
詳情可以參考抄左車既百威
其他得閒再講
假膠
認真我未考DSE
我中學雞一名
睇得明一半 但多謝巴打嘅資料
Google研究下先
中學生咁我唔講咁深入
除非有其他人都會睇,咁唔該出聲,我可以講返detail d
有時間我都唔介意講
我都想香港ibank多返d香港人

因為
香港係香港人既
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞