想入ibank做,大學讀咩好?

328 回覆
3 Like 196 Dislike
巴打勁小弟拜服
Weekend講下m&a

S&T有無人接力?

我可以講,但係作為一個primary market撚
講s&t未必好detailed
都係聽同睇平時同事做左咩
大陸客好on9
Document比唔齊又催人做野
細既唔知又真係ot到3,4am咁做

大佬呢度香港黎講
唔係比左錢就搞掂

想完比錢就咩都唔洗做
外資幫你唔到,去搵cicc啦

呢d on9中高層真係唔屌唔得
我去搵你大老細,你咪又係要做返比我
爸打係咪讀econ?
Deviation from assumption先會affect price
市場係跟assumption走
中資會唔會好難跳去外資?
唔係econ雖然econ好似係a

完全認同deviation from assumption affects price
所以我係想講要compare info with assumption,唔好只係睇info itself

同埋都要知fomc一開會就會好消息當壞消息咁炒

Market sentiment好重要但大學唔會教
唔會話特別難
起碼請人我唔會因為咁扣人分
巴打咩major?介唔介意講下係大學個陣係點prepare自己條career path
爸打可唔可以介紹埋有邊d sources值得睇
關於乜都得 eg點入ibank, ibank functions, market news

而家新手學睇 睇完Bloomberg news, Reuter 睇完都唔係好get到d trader寫既recap
Sorry柒咗 係
係gs翻完 grad嗰陣有5個offer
仲有唔係我細佬 我細佬有咁叻就好
我中同
如果你讀書勁咁讀返商科
唔係嘅話,真心簡一科自己覺得易嘅沖first hon
因為其實你入到去真係乜科都見到 (English... History... philo 呢啲都見過,咁當然唔好太鳩例如咩China studies 之類)
因為gpa 係first round 篩人嘅指標 起碼拎咗入場券先 (大行多數3.5+)
始終科目真係唔太大影響,到你真係需要果陣考個CFA 已經好夠... 例如做equity research 果啲

利申 岩岩跳咗dcm 做咗一個月
做緊美資pe analyst,有冇同行
Finance死老鬼一名
做左好幾年之後讀左個mba

個時未有咩多野玩,唔似而家咁多case competition不過都玩過d歷史悠久既overseas case competition咁多年應該無人起到我

Career path都係intern之後返去做

提醒
而家好開始報intern grad job
因為d hr真係會rolling
Bloomberg係寫得好concise
Jump得幾快
For professional快睇完自己connect the dots

初學睇financial times
好似老母咁長氣

08之後諗過唔做
但係10年又比好多錢請返人
比人氹返入去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞