想入ibank做,大學讀咩好?

328 回覆
3 Like 196 Dislike
呢個真

而家in既人都好多intern experience
High school/year 1都已經intern

其實buyside係大陸反而而家唔太樂觀,大陸對mutual fund管得太嚴好難做生意

最近又搞鳩埋bond for refinancing
想問埋ibank intern/analyst陪坐文化勁唔勁
會唔會冇野做都特登坐
最大問題係d product淨係可以最多賣比200個pb client,就算一人十球先得20m aum邊有外資想做
最緊要睇macro background 間公司可唔可以 ride on macro trend 就算幾好fundamental 如果同大趨勢相反都好難跑贏
然後睇fundamental driver 望下隻野以前點過解升同跌 諗下你個thesis match唔match到
Valuation 比較下multiple同隻野以往個range 去睇抵唔抵買
market sentiment - 睇下sellside revision d trend 理解下投資者price in左幾多野落股價道

我覺得sellside report既問題好多時incorporate唔到個市場氣氛同market dynamics 變左有時明明隻野跌到仆街都九成人call buy
好似隻2018咁

最後搵下其他人討論多啲
Snt唔會 d客走哂即刻gym happy hour
pantry阿姐都唔洗讀大學 是但啦
Cover letter幾緊要
Buy side其實包含好多 sales多數只會去pb sales 少數做pm market maker就會嘅
一句講晒

朝朝同我睇左Bloomberg個5 things to start your day
睇得多你就會build up個sense

送佛送到西,今日個篇
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-07-28/five-things-you-need-to-know-to-start-your-day

所以DCM靜左D

最後根本係D大陸公司受害

睇下HNA已經比Deloitte追數
香港人計
好多同我同grade都冷感賺錢大晒
一係就有好黃
好彩我就唔覺太多深藍,可能都睇得出太on9

衰D講句唔攬炒都未必會變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞