黃仁龍求情信全文(英文)

169 回覆
113 Like 5 Dislike
好叻既英文
有野唔明
中學雞果陣學always 係加present tense
點解會always said 唔係always tell/say
好叻既英文
有野唔明
點解會always said 唔係always tell/say

Always後面唔一定係present tense,呢到個akways指曾生任內,咁而家係689,曾生已成past tense
如果佢考dse實肥 首先爆字唔再講,又冇用d咩靚phrases ,諺語果堆,仲要冇乜connectives
如果佢考dse實肥 首先爆字唔再講,又冇用d咩靚phrases ,諺語果堆,仲要冇乜connectives

好叻既英文
有野唔明

Always後面唔一定係present tense,呢到個akways指曾生任內,咁而家係689,曾生已成past tense

多謝你

部分agger 應該唔會炒 我諗有4啦,不過要5以上就少d可能,建議佢去遵理補吓Kenneth惡補吓深字

Kenneth>>>>>>>>>>senior counsel
笑死 佢呢篇野
我諗 UE 應該岩岩合格

算啦唔好抽dse水
佢呢種正正係「看山是山,看山不是山,看山仍是山」嘅第三層次:一開頭英文好水皮,去到後來識多左深字就覺得一定要用深字先叫勁,去到最終當英文已經有咁上下就會明白用字精確、文字精煉、句子簡潔不冗長方為王道

部分agger 應該唔會炒 我諗有4啦,不過要5以上就少d可能,建議佢去遵理補吓Kenneth惡補吓深字

Kenneth>>>>>>>>>>senior counsel

Sumption講野幾正

算啦唔好抽dse水
佢呢種正正係「看山是山,看山不是山,看山仍是山」嘅第三層次:一開頭英文好水皮,去到後來識多左深字就覺得一定要用深字先叫勁,去到最終當英文已經有咁上下就會明白用字精確、文字精煉、句子簡潔不冗長方為王道

好有獨孤求敗既feel

Sumption講野幾正

Thx

算啦唔好抽dse水

好有獨孤求敗既feel

的確
英文去到最高層次就係心中無死背vocab,think in English ,我手寫我心;同獨孤九劍最終嘅橫劈直削,心中無招,隨意出招已經蘊藏莫大威力一樣,頗有異曲同工之妙

算啦唔好抽dse水

好有獨孤求敗既feel

的確
英文去到最高層次就係心中無死背vocab,think in English ,我手寫我心;同獨孤九劍最終嘅橫劈直削,心中無招,隨意出招已經蘊藏莫大威力一樣,頗有異曲同工之妙

所以我成日係d dse 問英文post 度都講,與其背vocab﹑夾硬用d 唔熟既sentence structure,不如踏踏實實寫篇岩grammar,深入淺出去elaborate 自己既point 既文章出黎
我相信咁樣仲易拎高分
睇到眼濕濕
黃仁龍真係最正氣既SJ,依家個個淨係識吠同奶

算啦唔好抽dse水

好有獨孤求敗既feel

的確

所以我成日係d dse 問英文post 度都講,與其背vocab﹑夾硬用d 唔熟既sentence structure,不如踏踏實實寫篇岩grammar,深入淺出去elaborate 自己既point 既文章出黎
我相信咁樣仲易拎高分

"Words for a distinguished style are impossible without having produced and shaped the thoughts, and no thought can shine clearly without the enlightening power of words."

思路清晰係好重要,當一個人唔知自己想寫啲咩個陣最多只可以拋下深字,但語意不清,做唔到I have a point to make嘅效果

算啦唔好抽dse水

好有獨孤求敗既feel

的確

我相信咁樣仲易拎高分

"Words for a distinguished style are impossible without having produced and shaped the thoughts, and no thought can shine clearly without the enlightening power of words."

思路清晰係好重要,當一個人唔知自己想寫啲咩個陣最多只可以拋下深字,但語意不清,做唔到I have a point to make嘅效果

Quite exactly.

所以如果有DSE 考生睇緊呢個post,不妨考慮下參考Mr. Wong SC 呢個寫作style
用既字唔使「深」,Sentence structure 唔使複雜 (不過要盡量避免用太多first person)
落筆前先用少少時間寫個writing plan,諗下有咩point ,大概elaborate 一下睇下是否logical
淺易明
一路都想學
Lm
黃仁龍ue A1 都要比dse 雞串
簡而精 絕大部分既字都識 點解我會寫唔出好似佢咁嫁

法律訓練人思路清晰,呢樣係用字精準第一步

梁美芬 何君堯呢

容海恩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞