黃仁龍求情信全文(英文)

169 回覆
113 Like 5 Dislike
lm
d英文顯淺得黎又好得體
完美示範英文唔係一味靠用深字

好多法官判案都係咁 得閒睇下順便學英文同法律

可以睇下Lord Denning寫嘅書
簡而精 絕大部分既字都識 點解我會寫唔出好似佢咁嫁

以前做律政司果陣都寫唔少啦
d英文顯淺得黎又好得體

佢係咪法官?聽講佢有啲concept好鳩
利申 法律門外漢
簡而精 絕大部分既字都識 點解我會寫唔出好似佢咁嫁

法律訓練人思路清晰,呢樣係用字精準第一步
d英文顯淺得黎又好得體

利申 法律門外漢

係所有法學生都識嘅法官
人無完人,行錯一步落得如此下場
d英文顯淺得黎又好得體

利申 法律門外漢

Lord Denning 係英國史上惟一一個做過house of lords(現今英國最高法院法官)而自願落返一級做上訴庭庭長嘅大法官
英文文筆有文學嘅影子,出入寫判辭深入淺出又生動,而promissory estoppel都係佢創立,對法律界發展貢獻良多
d英文顯淺得黎又好得體

利申 法律門外漢

Lord Denning 係英國史上惟一一個做過house of lords(現今英國最高法院法官)而自願落返一級做上訴庭庭長嘅大法官
英文文筆有文學嘅影子,出入寫判辭深入淺出又生動,而promissory estoppel都係佢創立,對法律界發展貢獻良多

自隊一打
我記憶中係有個法官 係佢後期既判決好具爭議性
但佢啲case係每一個法學生都必讀
佢真心係一個好官

Btw香港法官邊個啲判詞寫得好?

李國能?

李國能?

呢個好
馬道立都好
仆街啦成篇文只係睇明一半
仲個個都話英文淺
留名
d英文顯淺得黎又好得體

利申 法律門外漢

喺House of Lords成日做minority
落返去做MR自己鐘意聽咩case就咩case
Billy ng勁過佢啦d英文
律政師wo 深字同必殺phase都冇

咪係,睇佢連ce都過唔到

李國能?

呢個好
馬道立都好

各位想睇同政治有關嘅案可以睇吳嘉玲案同莊豐源案
呢兩單案對香港憲制發展都好重要
d英文顯淺得黎又好得體

利申 法律門外漢

喺House of Lords成日做minority
落返去做MR自己鐘意聽咩case就咩case

好撚有性格
Billy ng勁過佢啦d英文
律政師wo 深字同必殺phase都冇

咪係,睇佢連ce都過唔到

我都寫唔出, 成日都諗住HE SHE IT咁有個SUBJECT做頭
但係佢寫得好第3身 睇到覺得好OFFICIAL
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞