(求屌醒)一直唔明白你地搞抗爭做咩

172 回覆
29 Like 508 Dislike
因為和平示威政府唔撚理囉屌
20年64和平集會無效同埋
612 衝擊 成功阻止惡法通過
prove左

要衝擊先有效
所以你講既唔成立

呢個就係理由

再問就等比人屌你老母
係 派錢啦 停咗on99明日大罪 平均每人派到14萬架啦
仲有咩三跑呀嗰啲 全撚部停晒佢 到時人人有錢 咪人人有樓 到時個個有消費力 啲咩公義民主自由人權唔洗要 就可以好似樓豬你咁啦
關你撚事
要樓主一次過重新認識佢一直認知既嘢
係困難既。

我睇樓主你每個回應 都係同現實有啲距離
我同樣係專業人士 但真係未諗到係邊行專業會咁諗
可能係會計師 數字繁重到打壓埋你認知能力
冇曬時間理解社會

先唔講 馬克斯主義 錯左

李光耀係訪問已經講過
佢認為家長式主義係只應用係民智未普及社會
受教育人民唔多 未能獨立思考
因此民主唔適用係當時新加坡
有民主只會造成 人民受政治家控制選票
情況就如 有黨派呃啲婆婆伯伯咁

因此普及教育同獨立思考後
就應該轉用民主

因為民主同資本係應用係
能力 文化水平高既地方
因為獨立不同既高質素思想,
資本主義既弱肉強食而又公平競爭,
會刺激更多高水平既決定同行為,
社會只會愈黎愈好
只要配合好既社會保障制度
即係參考正義論所制定既政策
社會就唔會因為資本主義產生既
過度貧富懸殊出現

咁閣下認為香港係咪一個民智未普及既社會?
反送中讓路俾救護車已經證明左
唔只民智高
仲要係情操都高既社會

有時間 讀多啲社會學既書
真既中史書都得
歷史已經用廿幾三十次證明 人治無好下場
希望屌醒到你
唔知你係五毛定真係未訓醒
簡單咁覆

咩叫問責制?點解咁大壇野無人要負責落台?
點解一百萬二百萬人出黎政府可以視若無睹?差人可以無視警察通例?

請記著人係自私,市民相信香港係相信法律能夠約束人既行為,當法律失效,某D人做任何事都唔需要負責既時候,人性既醜態就會一覽無遺,社會欺凌,黑警既行動都向你證明縱容所帶黎既因果連鎖。

今日你可以置身事外,聽日差人上門禁你鐘仔上演一幕夫目前犯,然後你發現自己除左望著成件事咩都做唔到既時候,你唔好後悔,呢個係你既選擇。因為今日當其他人比人強姦既時候,你都只係係隔離望著佢地。

可能你有你既其他考慮因素導致你唔會出黎爭取,但請唔好侮辱果班願意企出黎,用自己既生命前途,去爭取屬於你,屬於我,屬於佢地,屬於所有香港人,香港應有既面貌。
我80後 本身都係中產階級 收入穩定又係專業人士
雖然近呢個月都聽左好多理據話要爭取好多野
包括撤回逃犯條例 調整警權過大 之類
但係我就唔明點解一定要搞到武力衝突先收手
再加上止舉令警民官民矛盾越來越大 對香港真係好咩

點解要搞咁多野 真心唔明每個星期搞一兩單衝突暴動真係好咩 已經港九新界都搞砸哂

就係要破壞你收成期,加速中共統治,早日享用信用制度,失去自由

你唔加入抗爭,失敗咗就一齊仆街,爽呢
其實我一直好想講
如果唔係磨爛席 守埋d無謂地方
係要等到最夜比狗圍 一早走點會無得走

而家上水沙田完左 政府有無理過
咪又係無 咪又係無用
一個漠視民意嘅政府你問點解要反抗?係我有問題定你有問題?
宜家搞到武裝衝突
我唔想見到香港咁

仲有大把你唔想見到嘅野等你啊

沉默不反抗囉,對方會善待香港呢隻肥羊㗎,比個信念自己
正宗離地撚
講真 邊個想用武力解決
但和平 政府有冇聽? 冇
仲有 係警察打人先架
不反對通知書未過就捉人
搞亂香港從來都係當權者
你應該再思考下 唔應該怪反抗者
我80後 本身都係中產階級 收入穩定又係專業人士
雖然近呢個月都聽左好多理據話要爭取好多野
包括撤回逃犯條例 調整警權過大 之類
但係我就唔明點解一定要搞到武力衝突先收手
再加上止舉令警民官民矛盾越來越大 對香港真係好咩

點解要搞咁多野 真心唔明每個星期搞一兩單衝突暴動真係好咩 已經港九新界都搞砸哂

你一定係講緊啲狗喇
有衝突事件政府都係人肉錄音機播返俾你聽:
我地譴責暴力
在座各位都係暴徒
唔會特赦,追究到底,仲要加速搜捕
唔會落台
有監警會就夠
有人死好遺憾
有咩會搵青協代表你
圍毆你都係適當武力

歷史係會不斷重演:
1. 燒死傳媒大粒野
2. 出實彈/ 新玩具
3. 出坦克
大家死撚晒,天下太平

新城市圍堵行動就係為左捉晒啲人
加速起訴還押無得搞事
唔好話贏
只要每次都咁多人
每次都be water
咁消耗嘅就係政權
我90後,都係中產,專業人士,咁又點?
因為自己生活安穩就可以漠視政治?
我自己甚至有咩事可以去第二個國家住,
咁點解我仲要個個星期出黎搏拉?
因為我仲鍾意呢個地方
希望我仔女出世既時候
係會住係我曾經住過既香港
而唔係一個連自由都冇既地方。
點解樓主總係執迷不悟?
https://lih.kg/1189607
再改多幾次名都冇意義
淨係憑你呢一句就已經知 入黎開post唔係真係為求屌醒啦

你只係想用你個套去感化我地咋嘛 咁你早啲返屋企上你張高床暖枕繼續訓教 繼續做港豬啦
你哩啲咪叫欺善怕惡囉
$0.3
返屋企瞓陣先啦 仲話專業人士 屌
砸你老母咩 支那仔
請大家善用起底功能
睇黎咁多場遊行你根本無行過出黎,唔知社會大眾既共同目標。
駛9講專業人士一句廢佬明晒
屌你係咪上兩三日國家研習班係到扮晒野啦,賢 人治國,講完自己立場係到話自己唔支持,扮中立
逃犯條例點解停咗?係因為612 唔係因為遊行
由103萬後正苦可以話如期二讀 點解你仲會覺得正苦會聽你講嘢?
我地爭取嘅係撤回 咁耐 咁多次和平集會 正苦都冇回應呢個訴求 點解?司馬昭之心啦。睇番林奠以前反過幾多次口出賣過幾多次市民先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞