(求屌醒)一直唔明白你地搞抗爭做咩

172 回覆
29 Like 508 Dislike
但係而家連賣貨俾大陸人嘅藥房都被破壞
咁請你講下有咩文明係呢個幾月行動中摧毀左?
立法會?
好簡單姐
香港人唔想生活喺中共嘅高壓控制下
唔想被進一步剝削人權、自由

我地用咗好多年時間去發聲
用盡體制內嘅方法去抗議
但種種和平手段都得唔到公平同公正嘅回應
政權不惜「出茅招」嚟進一步削弱我地嘅公民權利,例如我地對立法會嘅影響力
甚至到近年,香港人嘅民主自由唔單止毫無吋進,仲同中國嘅關係越嚟越近
而中國嘅人權問題係全世界都知有幾差

香港人非常文明,亦都好潔癖
衝到入立法會都仲係掛住好似做show咁展示畀國際社會睇我地有幾高質
香港人而家越嚟越豁出去,越嚟越「激」,都係一步一步被逼出嚟

或者你會覺得,香港人應該要為社會和諧而讓步
但你咁諗,只係代表你從一開始就覺得香港人爭取嘅野唔算太重要
你覺得,社會安定平靜比起人權公義更加重要;你覺得,香港人嘅權利只有「點到即止」嘅發洩
我認同現今社會充滿不公
資源操控響一少撮人手上
政府應該重視青年 改變佢地上流同居住問題
等佢地唔好咁多怨氣
廢話唔使講
你話香港人而家嘅抗爭運動太激進
不如你講下你有咩高見?
A. 繼續行動升級,不惜同政府有進一步衝突
B. 繼續遊行、集會、靜坐、寫信,等政府主動良心發現,或等政府突然奇蹟收皮
C. 全體移民
D. 放棄主動爭取,宣佈運動浪潮結束,乖乖做個順民,開心加入大灣區
E. 其他妙計

請你回答
如果你回應唔到,大家會直接block你然後唔再推
因為你係敵人,上嚟維穩
我個人意見係如果要爭取改善民生 公平 係冇錯 用和平手法
但係要令政權倒台有點不設實際
唔知點解咪問黑警做乜和平合法集會都暴力清場
本身都係中產階級 收入穩定又係專業人士

此post 已完
你根本冇答到
或者你迴避緊現實問題

當你所講嘅和平手法得唔到效果,咁點?
係咪香港人一直靜坐、集會、絕食、被濫捕、被打,議會內繼續被出茅招屈機,香港就可以捱出一條路?
因為政府會良心發現?因為政府會突然收皮?因為國際社會會突然出於憐憫嚟接管香港而中共又肯拱手相讓?定係仲有咩可能性我數漏咗?例如有avengers或者神仙嚟救香港?
定係你都係想講,和平手法冇效就應該放棄?
邊個想?
咁目的一唔一樣?睇下新疆點先好唔好 諗下大陸司法制度係點先好唔好
如果有一日真係容不下去會移民
咁你應該搞番清楚邊個想搞事
講咗好多次 和平遊行完有咩結果?正苦當你on9撚9你 而家係爭取民主自由 政制改革 一係你提出啲好啲嘅方法?
當德國死㗎?
又或者你提唔提供到好啲嘅方法 令我地唔咁樣反抗都逃脫到呢個腐敗正苦呀 願聞其詳
爭取改善民生重要過推翻政權
我自己咁諗
屌你老母 你有錢移民就可以企係道德高地話人唔用和平方式爭取 真係仆你個街
搞砸

三毛 noted with thanks
嗱,自私係人嘅本性
我唔會屌你唔支援其他冇能力移民嘅香港人
呢個係你嘅權利

咁你都唔好再問點解人地要抗爭
點樣可以爭取民生?
呢個政權會唔會同你講民生?
會嘅使唔使搞到而家咁?
請正面回應否則收皮
你條女飛左你未?
民生就係無止境大白象工程,樓價不停升,冇任何福利保障。。。咁政府都幾明顯唔係為香港人著想。

我諗一班後生正正因為讀過書,知道國同黨之間分別,中國同香港差異,而政府又慢慢強逼中港融合,人大釋法,廣東話文化,經濟接軌作為生呢到都接受唔到啦,又唔係好似你咁話走就走到。
唔係透過暴力衝突可以做到
上街遊行 十次唔得就一百次
不如你轉個角度諗,一隻手永遠拍唔響。先不論政治立場,就咁睇呢啲你所講既武力衝突,打人既唔係得示威者,仲有警察(警狗)。佢地暴力清場,示威者適當既自衛被扭曲成衝擊法治。將市民困獸鬥,警察(警狗)肆意攻擊,然後將手無寸鐵既市民拉走......呢個已經係有冇良知既問題。越來越多既武力衝突,反映既就係市民已經失去對警隊既信任,香港警民關係出現史無前例的惡劣,警察(警狗)獨攬大權,覺得自己大撚哂,見到示威者就覺得呢班人係「搗亂」、「搞事」(同班廢老一樣);市民就人心惶惶,睇到報道都知呢班警察(警狗)好似就咁企係度望多佢地幾眼佢地都可以拉你,一追到埋來就係咁打,果個嚇到係天橋就咁跳落去既男仔就係一個好切實既例子,造成咁樣既衝突都只係因為呢個不是為香港人的政權,而唔係衝突本身。你話呢班搞抗爭,但我好肯定佢地仲驚過你呢啲係屋企睇住cctvb既中產人士。我打咁多唔係想屌你既政治立場或者生活態度,我亦唔會嘥呢啲時間去屌一個乜都唔睇既人,至少希望你有一個良知。

如果你真係仲唔明,不如你用啲時間睇下唔同報道,唔好淨係睇咩文匯報,cctvb, 睇下現場live, 睇下不同立場既社評,唔好淨係叫人屌醒你但自己乜都唔睇,人地答你你又唔聽。做個不聞不問不知的人係好快樂,但你如果唔想做個咁既人就唔該行番步出來。我都係和理非,但至少唔應該話果啲為左我地爭取,甚至佢地只係不能選擇地被打被拉既人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞