(求屌醒)一直唔明白你地搞抗爭做咩

172 回覆
29 Like 508 Dislike
令到社會亂,從來都只係當權者。
其實你咁on9 講你都唔明
你直接去大陸住返半年 夠啦 鍾意就唔好返黎
我覺得係時候要停一停俾政府同大陸回應
一個星期搞一兩壇野出來真係唔係辦法
只會兩敗俱傷
樓主真心膠? 好鍾意大陸? 唔介意香港俾大陸陰乾加大陸化?
同埋宜家逃犯條例政府已經唔再搞
算係爭取到一部份
無見過一個國家民主進程係好和平咁爭取到
尤其係對住極權政府既時候
暴力行為可以唔同意,但我理解點解年輕人要咁做
成件事林鄭出來講撒回加成立獨立調查民意即刻已經逆轉
係佢一意孤行先愈谷愈大

一樣80後,偽專業人士,偽中產
所以你有後路,可以走
唔洗睇住香港被侵蝕
但係無得走既後生仔可以點算
讀一中讀到你咁弱智都有
逃犯條例只係一部分
之前唔小赤化嘅政策已經推咗 高鐵大橋 最近嘅割地
重點係因為 香港政府唔係服務香港市民 而係背後嘅中央
一個政府為嘅唔係自己嘅市民 你覺得咁樣都係冇問題?
和平上街遊行無效 警察濫權打壓 搞清楚因由先 和平可行冇人想用暴力
搞你老母砸,大陸仔
唔停都可以回應,唔回應只係港中殖民政府根本當香港人無到。

你要講同政府講,唔係同示威者講
專業人仕?
two wrongs.don't make a right都唔撚識。
專業?專業三毛?
收成期
我80後 本身都係中產階級 收入穩定又係專業人士
雖然近呢個月都聽左好多理據話要爭取好多野
包括撤回逃犯條例 調整警權過大 之類
但係我就唔明點解一定要搞到武力衝突先收手
再加上止舉令警民官民矛盾越來越大 對香港真係好咩

點解要搞咁多野 真心唔明每個星期搞一兩單衝突暴動真係好咩 已經港九新界都搞砸哂

因為你係本身都係中產階級 收入穩定又係專業人士囉 屌你老母
是仆街正苦教會我地和平示威/遊行係無用咖
你都聽到好多理據, 知道點解要爭取, 只係唔明點解要暴力爭取, 認真答你

第一, 好多人唔係中產, 而係未出社會年輕人, 要面對2047, 而且都知道未來五十年香港會越黎越差, 佢地根本冇野可以輸, 而且唔改革既話就冇野可以贏

第二, 當二百萬人上街都爭取唔到任何野既時候, 如果你家人俾高官醉駕撞死, 你千奇唔好喊, 最好大叫撞得好, 因為再多二百萬人幫你都只會被人扑濕

第三, 香港唯一比大陸有優勢既地方, 係法治, 唔保住既話, 只有快死同慢死既分別, 我覺得與其溫水煮蛙, 不如逼當權者開猛火, 起碼人民知道身在何處
搞機建其實有錯咩
好似幾年前反高鐵一地兩檢
話會怕俾人捉返大陛
宜家有試過咩?
我自己就住九西高鐵站附近 , 跟本都冇人擔心呢樣野
月收幾多?
咩叫唔再搞?正苦乜柒都冇講過,剩係識用英文字眼混淆視聽,你唔比過完一輪重啟翻條送中條例?無人知架喎,所以呢d uncertainty 我地香港人唔想見到先叫佢撤回而唔係暫緩/扮停
依家唔係靜係向上流同居住問題
公義 民主 自由 人權
如果你覺得以上所有野你都可以唔要
咁你收皮啦無人屌得醒你
溫水煮蛙 你再唔抗爭睇下五年後香港會點
就算佢政策初心係好 但市民唔同意 政府就完全唔洗聆聽?
就今次事件 林鄭擺死者家屬上枱 你又覺得呢個初心係冇問題 係真心?
背後為中央做事 唔理香港市民 係確切嘅事實 呢點你認為有得否認?
睇返巴打你之前既post
真心覺得你女友好慘
到底咩專業人士可以好似你咁港豬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞