(求屌醒)一直唔明白你地搞抗爭做咩

172 回覆
29 Like 508 Dislike
我80後 本身都係中產階級 收入穩定又係專業人士
雖然近呢個月都聽左好多理據話要爭取好多野
包括撤回逃犯條例 調整警權過大 之類
但係我就唔明點解一定要搞到武力衝突先收手
再加上止舉令警民官民矛盾越來越大 對香港真係好咩

點解要搞咁多野 真心唔明每個星期搞一兩單衝突暴動真係好咩 已經港九新界都搞砸哂
因為和平示威冇用
一個漠視民意嘅政府你問點解要反抗?係我有問題定你有問題?
宜家搞到武裝衝突
我唔想見到香港咁
砸你老母
咁不如講下點做好啲? 唔好淨係屌
政府聽人講野點會有武裝衝突?
你而家走去怪示威者而唔係政權?冇撚野呀?
你想他日子女出世既環境係一個由中國管治既香港
定有民主自由既香港?
叫得自己做英特納雄耐爾就上網搵下國際歌先啦
你都幾撚廢
傻閪 如果和平有用 邊個想比人打
我buy 馬克斯果套
其他乜都唔講
剩講警權問題
遲D要交數 無啦啦捉你屋企人
你有冤無路訴呀
除左警權 仲有N咁多個問題 你乜都睇唔到?
個人私隱 醫院資料庫 CCTV
信用評級
果班赤化賣港已經3毛化 共匪化
唔再係同你講道理 講法律嘅人
定係你覺得大陸人好幸福好好 或者想做新彊人
好心就留意下依家香港發生緊D乜啦
點解一大堆人 大熱天時唔嘆冷氣 走出去 對住成物裝備癲狗 比佢打
打到殘 流哂血?
打完仲要拉埋 有案底或者坐監
你覺得佢地貪得意?屌你老母
(轉)

《老實講我從來都唔支持啲人掉野掉警察,覺得好無謂,但經過琴日我係180度轉變》

因為琴日場面好混亂,所以想用第一身角度講番琴日究竟發生咩事畀中大家知,希望大家可以用幾分鐘睇下。

我係行完和平遊行就走,但一直有透過channel睇下啲人群/警察走向。琴日示威者集結嘅地方有五條路可以走,有三條路線示威者係設左路障同警方對峙。示威者因為唔夠人,開始撤退嗰陣,警察就封埋第四條路所以所有人都只係可以入嗰啲商場仔。大部份人都以為今日已經完左之後換哂衫諗住走,或者係去大會堂集會因為嗰度嘅不反對通知書係去到夜晚十一點所以係安全。

然後警察逐個逐個商場開始封,唔畀中人出入,將所有人趕番去大會堂/新城市方向。當時大家都無為意,因為所有人都係理所當然認為係要經新城市搭火車走,因為所有巴士都改哂道唔停沙田,火車就係唯一可以離開沙田嘅交通工具,所以嗰時我係諗住啲警察都係想你哋所大人走啫。

當我行到去火車站口就發現警察封左個火車站唔比任何人出入,嗰一刻我仲係度諗「你封黎做咩,比人鬧兩句咪又係要開番,好on9」。

然後隔左十分鐘,就有十個八個警察係啲側門走入黎,然後畀成個商場咁多平民/示威者屌下,然後警察敗走。嗰下都係覺得佢地真係好on9,特登走入嚟個商場俾人屌。

然後再隔多陣,就突然有好多防暴警察衝入新城市見人就打。我重申佢哋當時唔係趕人走,因為根本無路可走,而係佢地係見人就打。一啲拎住警棍一啲拎住胡椒噴霧見到人正面就噴落佢對眼度,自己睇live片。

打完一輪,啲市民四散左去商場嘅側邊,就有兩個警察出黎保護兩個一家大細既family離開,而且行得好慢等啲記者去影,就係大家喺TVB見到嘅畫面。做完呢啲就有更多嘅防暴衝入商場,追住啲市民再打多轉,打完之後就開翻個沙田火車站俾人走。

老實講我從來都唔支持啲人掉野掉警察,覺得好無謂,但經過琴日我係180度轉變。因為你唔掉佢,等佢擋下buy time,佢真係會打死你。呢班警察已經唔可以當係人去看待,更甚者佢地比狗更加無人性,因為狗都只係會係受到威脅下先去攻擊你。見到警察俾人打我果下真係好擔心,但我擔心既只係怕啲人俾人拉。認真,唔好話斷手指,斷手斷腳我都唔會可憐你哋班死差佬。

如果你喺現場,你諗番成件事你就知道其實佢地由一開始就無諗過俾你走,佢由包抄嗰一下已經有組織咁趕你去沙田市中心然後困住你。

從來我都唔會打咁大篇野,但我怕有人唔知到事實係點,因為場面真係好混亂,所以我一定要將成件事由頭到尾講俾所有人知。

唔再評論警察犯左咩法犯左咩規例,因為警察濫權已成事實,你亦唔會有任何合法嘅方式去投訴追究呢一班人。警察已經成為左呢個政權唯一既擁護者,所以即使佢哋殺左人,政府都會不聞不問,警察會話係示威者嘅錯,佢地只係平亂,紅媒唔會報導。市民同警察既衝突已經去到白熱化,我唔知跟住落去會發生咩事,亦唔知我地仲可以做啲咩,我只知道一日唔成立獨立委員會我一日都唔會放棄。

同埋想生活係平行時空既人,行街食飯睇戲食好西打卡嘅人留意下個社會發生緊咩事。如果喺香港讀書嘅人細個應該讀過咩叫仁義禮智,唔係白讀㗎。作為一個人係應該去關心下你身邊發生咩事,唔係淨係諗住聽日去邊玩。呢個唔只係政見問題,仲係人格問題。唔係叫大家都出黎支持,但唔好淨係掉一句「唔關我事」就走咗去。
既得利益者的想法
你一無所有就明
現在是未影響到香港的根本
所以是不會成功
只是影響到香港的根本
特首+政府會立即回應訴求
其實而家資訊咁發遲 censorship 好多歐美國家都有
其實你自己將呢個月發生嘅事定性咗做暴動我地講幾多都唔會屌得你醒

就講最近星期六日 究竟係邊個唔俾啲人散?係邊個塞住所有出入口?係邊個衝入私人地方鳩打啲人?

或者你喺2014年已經係個收入穩定又“專業”嘅中產,但作為“專業”人士,會唔會可以諗下究竟係遊行人士加深緊警民衝突?定係政府有心分化緊?

btw如果真係港九新界都搞砸哂你所謂嘅專業應該依家呢個時候都冇撚用
幾次遊行我都明白市民有訴求
但係最近嘅衝突(立法會 上水)我就覺得係想搞事
馬克思有buy巴黎公社嗰套喎
不過佢覺得要先殺咗班法軍先再建立民主制度
將巴黎公社嗰陣嘅嘢套返嚟香港應該都或多或少成立
阿專業人士,你連加害者同受害者都分唔清楚,讀咩撚嘢書啊學下做人先啦

你要明白大家原意係想解決政府遺留嘅問題,武力只係解決問題嘅一種手段,你可以唔認同呢種手段,但你唔可以否認佢喺一定範圍內嘅成效。你只能夠話唔可以單靠武力解決,而唔係唔好用武力解決問題。
搞砸成個社會又點?
腐爛嘅野留黎都無用,唔係個個人有興趣拎住舊雞肋過世
而且一日仲有人係度,要重建返有幾難?
對而家嘅政府同警隊完全絕望,唯有爭取破而後立
而家仲點可以用百幾年前嘅手段
議論文咩破而後立
文明摧毀左仲點重建
你既意思係咪俾人強姦 除埋衫 到碌鳩都放埋入去準備抽插你既時候你要仲要用愛去感化佢 講道理說服佢 睇下佢會唔會唔好中出?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞