[明燈] 恆指慢慢上升

558 回覆
119 Like 22 Dislike
基本上無可能有DEAL
侵侵想支共立法實行承諾
維尼覺得有辱國體企硬
落實加稅咪報復囉

之後繼續LOOP到美帝大選 祈禱侵侵輸
但其實民主共和兩黨都一致覺得對中國要強硬
就選侵侵落選 下位總統係咪真係會放生支共?
侵侵出Tweet前 港女已經偷步穿280到275 呢啲就真係smart money啦
我咁睇

上年到而家既反彈
一直都只係因為和談憧憬
順勢淡倉回報炒返上去

五月跌到26X
炒返上290都只係所謂既SMART MONEY預計到中美領袖會面唔會炒大獲 炒憧憬
其實幾次反彈到0.618就上唔返去 大方向根本一直未變

部分股票創新高 係因為業績仍然理想 未受影響
但可以預見貿易戰影響會開始慢慢浮現 美國增長都開始慢落黎 到時股市就有野睇
七月結算完
八月無沽
可惜
屌佢 諗住大戶中美面談 FED議息後既8月先做野
點知SMART MONEY 7月尾已經PRICE IN

入唔切呀
其實而加唯一既方法就係開放市場。即刻阿爺有排升。
首先你要明白香港有國家隊既影響,基本上最大既大鱷係國家隊
再加上佢升上三萬點因為不斷有談判利好消息,就算係道指都好快升番上黎
不過唔太明你既加完稅升番2萬9,因為佢升番2萬8千幾,都係突破唔到就下跌番落去
個段時間係香港爆發反送中,基本上一有大型衝突就會爆升,跟住再跌番落去
其次你見到個D係歷史高位不外乎係823,3呢D股
都係一D收租股,地產有關既股,呢個係同香港人,華人特別喜愛類別
後者公用股,佢既吸引力最大都係10送1玩法,再加上公用股較為穏定,所以好多人會購入
不過地產唔多唔少係一種毒藥,如果太集中係會蠶食當地經濟
而家香港經濟下行,其實黎緊既報告應該會指出香港任何方面都轉差,到時其實唔見得會好
加上佢同中國既關係太密切,你就眼見恆指有幾多隻股係同中國有關,黎緊中國同美國貿易戰好大機會惡化,如果佢係答應條件就另作別論,但基本上答應係令中共解體,基本上都好難答應
呢一次關稅基本上係最關鍵,因為呢三千億都係高科技產品,基本上係中美兩科最大,最核心既產業,一定兩邊都會痛
無可否認,香港03同08年咁快返到黎的確係靠中共入左WTO之後,有好多熱錢流入香港
只不過今次貿易戰,基本上全球都會係輸家,而今次輸家最大基本上係中國,所以睇短線唔覺得根本會有咩利好,睇長線其實就要睇中共做化
BTW,香港再咁搞落去,其實唔排除有武警入黎香港,到時嚇走晒D人,香港會更加慘
香港自從回歸左之後,同中國一樣,對比其他地方更加政治市黎,美國呢D就真係有投資方法去睇
比侵侵G20撚狗。G20之後比阿爺撚
Lm
其實樓主策略上根本都冇錯 照佢講咁玩
27000買貨阿 穿28000都止蝕止賺啦 根本唔蝕得多
宜家跌番落泥 就講到地底泥咁
大佬玩短炒咁叻 果陣做淡友冇比個市狹死阿 ?
而又食到個跌幅?技術分析不嬲都有盲點嫁啦
突然政治惡化 浸浸出口術 呢d不嬲都係圖睇唔到出泥嫁啦。 但佢建倉位策略我覺得值得參考lo
人地又唔係你理財顧問 分享下姐唔駛咁樣追擊阿
可惜樓主只有分析 冇技術
大佬你要睇31800 甚至穿17年頂
你都要搵野SUPPORT你架 基本面? 技術面?
問佢31800點量度 佢竟然話商業機密 叫我地唔好炒功課
幾次跌唔穿28000就串柒柒 有巴打286做淡就串佢等被夾死

而家28000真係穿啦 兩個交易日後連27000都穿埋
咁都唔BIN得C 天理何在呀

同埋其實根本唔係政治因素
大戶一早議息結果 侵侵出tweet前已經大陰燭做穿285 等8月做大茶飯
所以佢講既SMART MONEY理論根本就係 「錯!撚!晒!」
我有自己睇法影響唔到我 但呢個POST同上個POST都好多新手跟 害死人架嗎

澄稱返前幾頁都已經冇乜人追擊 純討論未來走勢 唔好亂屈
其實D人可能屌既係佢7月個時27200一野爆上28000時。佢話已經睇到目標位了
之前串柒柒笑尻人做淡
依加真跌啦柒撚左就唔可以bin?
係blog度龜縮完未
其實又冇野既 係講野上面過份肯定姐

比如今個月2日成個浪都跌左2000點落黎 咁好難再繼續睇淡
喂 唔係好撚威架咩
上升到去邊呀
話撚左會跌

首先樓主開依個post果陣已經係280以上,跟左就死得
其次根據樓主個blog的留言,佢自己話穿上底266先止蝕......
咩調整會跌返去上個底
想問依家重睇唔睇新聞?重壞唔壞腦?好心la,條老千依d野都講得出唔係唔bin佢屍呀?
諗起佢個BLOG寫 "只要不穿黃線仍然代表HSI處於收集期"
穿左又話再睇上次個低位
策略定左可以唔跟, 慢慢下調支持位啦
本多終勝 月供2800一定贏
樂觀係好事
今日應該穿一穿底 但反彈浪就快出現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞