讀緊cs, 好迷茫

407 回覆
8 Like 0 Dislike
其實點為之學好咗一個language

可以用coq proof 個隻language 的soundness & completeness

computation theory我間U一定要讀,仲要讀下啲簡單proof of soundness and completeness

好似得一間必修

btw 以課程嚟講,如果問點解cu 好過ust
我會覺得係cu 科 automata 係必修而其他學校唔係

人生有讀theoretical cs 先叫做讀過cs
無呢科既只係讀緊software engineering

Agger
如果淨係想學practical coding/software eng不如自學仲快
入得CS點都要玩下theory,當培養科研/解難能力都好

巴打都係cucs?

hku好似冇theory of computation喱一科
http://www.cs.hku.hk/programme/courses-offered.jsp

又真係唔多theory喎,有冇得take啲postgrad course

elective入面揀5科,除左Principle of prog lang之外揀咩好?

quit u重練啦仲諗

compiler cu冇,俾我會想讀,好似會包埋啲formal language theory
Machine Learning同computer vision都好似幾正咁

不過都係睇興趣揀算啦,啱第二個嘅科又唔一定啱你

寫compiler/扮cpu咪computer architecture
利申讀緊

扮cpu

用c寫粒lc3b 粒u
咪扮cpu囉

http://www.cse.cuhk.edu.hk/~byu/CENG3420/index.html
睇lab2

呢個course content唔係好掂
望落已經覺得好煩

可以用coq proof 個隻language 的soundness & completeness

computation theory我間U一定要讀,仲要讀下啲簡單proof of soundness and completeness

好似得一間必修

Agger
如果淨係想學practical coding/software eng不如自學仲快

巴打都係cucs?

hku好似冇theory of computation喱一科
http://www.cs.hku.hk/programme/courses-offered.jsp

又真係唔多theory喎,有冇得take啲postgrad course

elective入面揀5科,除左Principle of prog lang之外揀咩好?

以前有架
CSIS0293 introduction to theory of computation
不過可能太少人take

應該有得take postgrad course架wor
夠堅揪既可以take完design and analysis of algorithm之後take advanced algorithm , course code係8字頭 不過唔係成日開

邊夠料讀
我喱d一般人都係唔岩讀d咁食腦既野
讀返d networking野讀完去做駁線仔算

quit u重練啦仲諗

compiler cu冇,俾我會想讀,好似會包埋啲formal language theory
Machine Learning同computer vision都好似幾正咁

不過都係睇興趣揀算啦,啱第二個嘅科又唔一定啱你

寫compiler/扮cpu咪computer architecture
利申讀緊

扮cpu

用c寫粒lc3b 粒u
咪扮cpu囉

http://www.cse.cuhk.edu.hk/~byu/CENG3420/index.html
睇lab2

呢個course content唔係好掂
望落已經覺得好煩

342 我個陣係用VHDL implement MIPS ISA (唔記得3定4 stage pipeline), 自己由畫圖design data path, control path 到寫VHDL係simulator度行,execute自己寫嘅assembly,感覺幾唔錯,叫做明白左一粒CPU 係點work
請問而家cu year1要幾高gpa先有得簡cs..
同埋會唔會好易俾nds屈機

上年cutoff 3.02(好似係)

nds好屈機咩?

nds好屈機咩?

cucs好似local屈機d

好似得一間必修

Agger

巴打都係cucs?

以前有架
CSIS0293 introduction to theory of computation
不過可能太少人take

應該有得take postgrad course架wor
夠堅揪既可以take完design and analysis of algorithm之後take advanced algorithm , course code係8字頭 不過唔係成日開

邊夠料讀
我喱d一般人都係唔岩讀d咁食腦既野
讀返d networking野讀完去做駁線仔算

networking出到去都係考cert
大學知識你係唔會點用倒

因為讀書既networking好多位都唔係practical use

nds好屈機咩?

咁就要睇下ACM team係咩人
compiler學黎係了解點寫一隻language出黎

利申 咩都唔識

唔係等於學翻譯咩?
Source language ---> Compiler ---> Target language
e.g. abc.cpp g++ abc.exe
e.g. abc.java javac abc.class

你講果個係transpiler
compiler只係會出machine code

唔同意
transpiler係subset of compiler
implementation 同compiler無異
compiler學黎係了解點寫一隻language出黎

利申 咩都唔識

唔係等於學翻譯咩?
Source language ---> Compiler ---> Target language
e.g. abc.cpp g++ abc.exe
e.g. abc.java javac abc.class

咁學黎其實有咩用

同讀science一樣,諗野係諗點解先,唔會第一時間諗點用
學完會令人眼界寬d, 容易design一套optimized source code, 或者自己 design 下一個nodeJS / haskell
就算唔學compiler,最多唔識寫compiler,依然可以dup到一套完整ge program

比你更加了解個program做緊咩
同埋compiler係好多thoery既應用
例如state machine , parser
無讀過見到啲term會比較難明

我都係去exchange讀
個陣比較多人唔明應該係token

讀automata都會識少少d terms,
其實compiler果科可以好有用, 你未必真係寫compiler,
但係如果要寫d簡單既interpreter或者做parsing,
識多少少相關野/學多幾個terms要google都易搵d
呢d野都係書到用時方恨少

parsing problem係勁common,
簡單如你食input同做validation已經係個parsing problem,
如果要寫條水蛇春咁長既regex先validate到,
跟住發現有bug係無人識改架

agree, 出黎做野已經係唔同公司有幾次機會自己去寫DSL tool
parsing problem真係好common

nds好屈機咩?

呢幾年acm 已經淪為另一個填鴨遊戲
個個死做爛做
不看也罷
同你一樣 細細個好鐘意電腦所以take左ict
跟住就入唔到U 去左ive讀電腦 再上返U讀CS
無論邊度都一定有D人叻過你同勁過你
人地接緊freelance我仲係隔離慢慢學緊UML點畫
人地勁咪人地勁我又覺得唔洗同人比較
ive定係U學嘅野係舊D 不過學programming最緊要係學到背後個原理
所謂新language其實好多都係syntax唔同 背後嘅野都大同小異
而家grad左出到黎咪又係邊學邊做 最緊要係肯去keep住update自己
IT呢行一定係咁架喇

利申 gpa唔過3 都叫搵到份唔錯嘅工
ive定係U學嘅野係舊D 不過學programming最緊要係學到背後個原理
所謂新language其實好多都係syntax唔同 背後嘅野都大同小異
而家grad左出到黎咪又係邊學邊做 最緊要係肯去keep住update自己
IT呢行一定係咁架喇

ching邊間grad
同埋想問下, hon重唔重要
聽大學prof講, 至少要second decision先有好公司既interview機會
IT呢行一定係咁架喇

ching邊間grad
聽大學prof講, 至少要second decision先有好公司既interview機會

邊間就唔講喇 香港有幾多間U 有CS 只可以話唔係最叻果幾間囉
講真 grad左出黎搵工果陣都未出hon.. 人地只係睇你GPA姐
唔知咩係second decision 答唔到你
咁in大公司 三大點都有優勢, 但唔代表你冇機會囉
而家做唔到好公司咪係出面累積下經驗先囉 睇下遲D有冇機會入番去
IT呢行一定係咁架喇

ching邊間grad

邊間就唔講喇 香港有幾多間U 有CS 只可以話唔係最叻果幾間囉
講真 grad左出黎搵工果陣都未出hon.. 人地只係睇你GPA姐
唔知咩係second decision 答唔到你
咁in大公司 三大點都有優勢, 但唔代表你冇機會囉
而家做唔到好公司咪係出面累積下經驗先囉 睇下遲D有冇機會入番去

city?
btw, 打錯字,second devision先岩

division

division

係呢度串錯字唔緊要, 但你份CV就唔好喇?!

division

2nd class division 2?

好似division 1先係大公司基本(即係過3)

division

2:1會好啲
最好有3.2左右 (around top 10~20%我諗)
再高既話能力上唔覺得差太遠

老實講apart from GPA
一間健全既IT公司對fresh grad既要求唔係條友幾叻
而係點樣同人交流

一個Project無可能一條友做得晒
亦無可能樣樣你都識
點合作先最重要

如果你發現個Project你識晒
一係你係個System Architect
一係個Project好廢

搵過另一間啦

nds好屈機咩?

個個死做爛做
不看也罷

咁事實係班友仔真係入到google
難道你又會話不做也罷

division

gpa比d common core拖低哂
淨計comp計得唔得

division

gpa比d common core拖低哂
淨計comp計得唔得

second up間間U都一大堆人...仲要同first hons鬥
平日自己儲定作品集啦...今時今日見工問你拎github睇已經好common

nds好屈機咩?

個個死做爛做
不看也罷

難道你又會話不做也罷

其實身邊好多同學都有入Google。。。
不過係要做其他公司兩三年先啫

同埋呢幾年無嘜點聽倒經ACM攞Google/ MS既first interview
有既可以舉少少例嚟聽下

nds好屈機咩?

個個死做爛做
不看也罷

難道你又會話不做也罷

其實身邊好多同學都有入Google。。。
不過係要做其他公司兩三年先啫

同埋呢幾年無嘜點聽倒經ACM攞Google/ MS既first interview
有既可以舉少少例嚟聽下

你指直接有公司搵, 定打相關contest先
前者就真係少聽, 而且唔熟d人唔會收到風話邊個in緊
後者都幾多, 同埋d公司都會宣傳自己contest
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞