讀緊cs, 好迷茫

407 回覆
8 Like 0 Dislike
文無第一

CS is not a science but an art

IT唔係玩鬥快係玩夠穩陣同熱誠

點為之夠穩定? 學完d野過幾年就冇用wo

寫程式其實都離不開 1) 少bug 同 2) 易改 兩度
只要你搞得掂呢兩樣嘢再加識少少同人溝通
作為一隻IT狗既前程都應該唔太差

至於你話學過既嘢好快無用咁就睇你做啲嘜做啲嘜啫
IT狗值錢既地方係pick the right tools而唔係use the latest tech
跟風人學我又學梗快死㗎
寫code寫網頁呢啲skill出到黎要pick up 好快,千祈唔好浪費咁多大學時間學呢啲野

咁大學淨係學course有教既野?
好似唔多夠,同埋學完都唔知點搵intern
d人又話gpa係冇用,d濕鳩Common core學黎都唔會幫到第日既工作

同感 都係讀緊cs
其實programming 係咪要係讀緊書果陣平時自己鑽研 係大學讀programming course 都係教你寫啲普通cmd program
好似連啲intern 既basic requirement都未夠

我有take java, 有玩gui,
亦再有自己去學寫Android,
但都寫唔到個似樣既app
淨係寫個好簡單有navigation drawer+ 幾頁得pain text既fragment已經花好多時間上網查
想像唔到好似高登app喱d要處理埋d database, 各種好似好難寫既layout (例如禁表情圖示會彈個透明幕,上面比你簡icon等等)要用幾耐先學識

論壇呢啲已經係well defined solutions
真係要做既左抄右抄你總抄倒啲

至於你話特效嗰啲唔識做,呢啲eye candy做倒咪做囉,裝飾嚟既啫
文無第一

CS is not a science but an art

IT狗值錢既地方係pick the right tools唔係use the latest tech
跟風人學我又學梗快死㗎

totally agger!

Pick the right tools 比 use the latest tech 重要太多了!
文無第一

IT狗值錢既地方係pick the right tools而唔係use the latest tech
跟風人學我又學梗快死㗎

你講既溝通包唔包social、埋堆,識講下笑,唔會悶親同事既溝通先
真心,ive仔係呢IT方面好過大學,ive反而係瘋狂教你dup code,有好多唔同既assignment都係寫個system,c#又有 web又有,用舊野到最新都有。
所以最好係ive2年再加大學2年
真心,ive仔係呢IT方面好過大學,ive反而係瘋狂教你dup code,有好多唔同既assignment都係寫個system,c#又有 web又有,用舊野到最新都有。

聽過
睇黎ive真係好practical

係,IVE 重實戰,大學重理論
多數IVE + 大學學歷既
工作方面都唔錯
畢業後去的ERP 公司做學下的business program concept
學下oracle, SAP, 大把食搵
做一陣轉埋去做consultant,做多幾個大project , 諗下計去做埋project manager, 之後搵的大公司轉去做in house

工作方面都唔錯

點解會有錯覺認為大學唔洗寫成個system出黎?
諗住佢教理論就唔洗dup code會否太天真
文無第一

跟風人學我又學梗快死㗎

你講既溝通包唔包social、埋堆,識講下笑,唔會悶親同事既溝通先

一個非IT狗能夠明白你講嘜,或者
你可以將非IT狗講既嘢寫成System既功能

雖然我唔覺得讀大學既人特別叻
但dup code真係唔應該係IT狗最重要既指標
尤其是呢個年代傾向integration rather than construction

以payme單嘢為例
點解accenture請好既大學生做development收咁貴
點解cherrypicks請ive仔可以收平人成半
完全可以從個成品睇倒個分別

雖然我唔覺得讀大學既人特別叻
但dup code真係唔應該係IT狗最重要既指標
尤其是呢個年代傾向integration rather than construction

以payme單嘢為例
點解accenture請好既大學生做development收咁貴
點解cherrypicks請ive仔可以收平人成半
完全可以從個成品睇倒個分別

SDLC同project management好重要
我覺得同dup code or integration冇關係,而係人同人之間溝通出現問題

聽過

大學cs 多好多math要讀
成日要prove 數
個個sem都1-2個左右
利申 三大cs

工作方面都唔錯

大學其實都係會要求寫到 system,不過點樣用 framework/lib 去 achieve 到呢層,我唔覺大學有教得呢啲

聽過

大學cs 多好多math要讀
成日要prove 數
個個sem都1-2個左右
利申 三大cs

我讀PHY都嫌CS啲數多得黎又無咩用
大學既CS 其實好有用
concept 通常係冇咁短命
反而language, framework, 甚至programmimg practices 都係會轉得好快

唔好expect 自己識哂主流既野
10間公司可能會用10種唔同language唔同framework
唔好話fg, 就算你有十年經驗到你轉工時一樣都係從新pickup
city cs好定poly computing好?

工作方面都唔錯

大學其實都係會要求寫到 system,不過點樣用 framework/lib 去 achieve 到呢層,我唔覺大學有教得呢啲

唔係教得好唔好既問題,係直情冇教
但你一樣要用一樣要識
我係咁而望過下一D由ive升上黎U既同學既code
目測同我自學打出黎既差唔多
大學既CS 其實好有用
反而language, framework, 甚至programmimg practices 都係會轉得好快

10間公司可能會用10種唔同language唔同framework
唔好話fg, 就算你有十年經驗到你轉工時一樣都係從新pickup

我覺得大學學principal of programming language, software engineering, algorithm, database design principles, networking, 好多都終生受用
optional ge AI, web development, mobile, graphic, security, 甚至學創業, 是旦一樣都比一套某一範疇ge framework重要
大學既CS 其實好有用

我覺得大學學principal of programming language, software engineering, algorithm, database design principles, networking, 好多都終生受用
optional ge AI, web development, mobile, graphic, security, 甚至學創業, 是旦一樣都比一套某一範疇ge framework重要

巴打覺得data structures重唔重要
ive 實戰型咪做死一世工人level
想向上求其補番個degree

設計軟件最要係個管理同諗法姐
咩framework/language根本學唔哂
成日話it要時時更新 你追得幾多

一追親咪做低下層
快d上位去management level好過
仲每日打開人地api library去學新野咩?
大學既CS 其實好有用

睇哂成個POST,好多人都係想學practical野,覺得學theoretical 野無撚用(esp 工作上)

其實有呢種諗法既人根本唔需要讀大學,讀hd 已夠,內容夠practical,training 夠多,係咪?

大學唔等於職業訓練所,只係社會工作既一張入場卷

出左黎社會,你要再搵人上好theoretical 既 course 係好撚難(當然宜家有ocw) , 但係practical 野大把坊間course / 公仔書可以幫你pick up 番

基於呢種心態同風氣,香港需要既似乎唔係大學,而係醫學院同vocational school
city cs好定poly computing好?

CU CS 好

加埋hku 同Ust 又邊個好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞