讀緊cs, 好迷茫

407 回覆
8 Like 0 Dislike
睇左四頁我笑撚左
回post應該個個都未畢業
真係咁天真覺得CS喺香港係一門專業要讀咁多cert
老老實實香港呢個咁撚現實嘅社會,出到黎做嘢你就會發現最緊要係工作經驗,同埋你幾耐交到貨(即係你productivity),仲好多時候睇你人際關係
點解?因為你老闆都唔撚係讀CS嘅,Engine都未必係 搵撚睇你識啲咩,你交到貨咪得
同埋我都in過唔少人,你話識咩我都真係唔想理,因為呢行好多人吹水呃飯食,上次請條友聲稱20年web開發經驗呀,HTML5都唔識寫
同感
最近經朋友介紹接左單freelance
好難做,開始懷疑自己能力

係咪搭錯咗,我估佢應該係問heap, binary tree, hashmap, graph嗰啲data structures

我唔太清楚
其實我係本來想讀data structures但reg唔到
想知自己miss左既野重唔重要

Data structure同algorithm算係cs嘅基礎
講真你揾份普通dev用得著好深嘅algo/data struct嘅機會唔多
但係一用起上黎/自己design就見真章
再簡單嘅data struct都要解釋倒佢嘅complexity俾同事聽人地先放心俾你上

啲framework呀,language呀你自學都得,但係真係係u入面(or某啲programming比賽)先會學到呢類知識
應該都冇咩人會無啦啦攞本intro to algo黎刨

另外in啲好啲嘅it工見你係undergrad好多時候會問你algo/data struct,有備無患

Truth

Stat都係熱門問題

唯有自學 reg唔到
差唔多畢業

幾年都reg唔到?咩U
我嗰間係基本上一定要讀先grad到,對入Google依類公司嘅interview幾有用

我minor炸
所以唔係core
我想reg佢話我之前讀果科個pre requisite唔岩
明明就一樣
on9...

學埋啲language野

讀好啲數

出黎做NLP, computer vision, robotics, machine learning, FG都有2X-3Xk

Ml好高要求wor清

係囉, 連登仔個個都有十個八個PhD既實力, 可以當ML係小兒科咁!
(我讀過Stat去到MANOVA既程度都唔敢掂ML! )

90% fg 無可能夠料做呢幾樣
特別係ml 混水摸魚既佔多數

淨係識Bayesian linear regression, decision tree都夠揾食啦

識埋probabilistic graph model, Makov chain就好好pay

都係嗰句啦,而家啲人太著重ml method 嗰邊
實際上呢啲嘢係要識,但做呢類型嘢更著重係點樣devise 個process 同domain specific design

結果出嚟既conclusion比intuitive既還要差
一係就draw 埋啲阿媽係女人既conclusion

我只可以話呢類型既工只價錢唔係你識幾多stat,當然stat 係非常非常重要,但present 同describe 先係重點

利申:發夢做過,而家訓醒唔再講
睇左四頁我笑撚左
老老實實香港呢個咁撚現實嘅社會,出到黎做嘢你就會發現最緊要係工作經驗,同埋你幾耐交到貨(即係你productivity),仲好多時候睇你人際關係
點解?因為你老闆都唔撚係讀CS嘅,Engine都未必係 搵撚睇你識啲咩,你交到貨咪得
同埋我都in過唔少人,你話識咩我都真係唔想理,因為呢行好多人吹水呃飯食,上次請條友聲稱20年web開發經驗呀,HTML5都唔識寫

好既公司睇quality (bug, testing, scalability)
普通既公司睇quantity (期)

另外我認為IT狗係溝通係好重要,完
我都係讀computing
已經決定左畢業出黎搵份正苦工過世算

咁灰?一畢業應該好有抱負

d project同coding唔係唔識 係太浪費心機同時間做出黎又唔夠人好
我自己鍾意玩結他同打機畫畫 一踏入it industry基本上我就要放棄興趣

d project同coding唔係唔識 係太浪費心機同時間做出黎又唔夠人好
我自己鍾意玩結他同打機畫畫 一踏入it industry基本上我就要放棄興趣

唔做得多點會做得好

唔做得多點會做得好

想code得好,睇多D教學同做多D,冇捷徑
on9...

讀好啲數

出黎做NLP, computer vision, robotics, machine learning, FG都有2X-3Xk

Ml好高要求wor清

係囉, 連登仔個個都有十個八個PhD既實力, 可以當ML係小兒科咁!

淨係識Bayesian linear regression, decision tree都夠揾食啦

識埋probabilistic graph model, Makov chain就好好pay

實際上呢啲嘢係要識,但做呢類型嘢更著重係點樣devise 個process 同domain specific design

我只可以話呢類型既工只價錢唔係你識幾多stat,當然stat 係非常非常重要,但present 同describe 先係重點

你有business intuition ,但唔識用帷大學去model佢,咪又係冇用

但math intuition係要浸出黎,business intuition 只係common sense
on9...

讀好啲數

Ml好高要求wor清

你有business intuition ,但唔識用數學去model佢,咪又係冇用

但math intuition係要浸出黎,business intuition 只係common sense
最緊要學 linux
睇左四頁我笑撚左

腦魔果堆囉
拎哂咁多cert都乞食
講左追tech會令你變最低層
你聽d人 9up追新tech你咪死
city cs好定poly computing好?

CU CS 好

加埋hku 同Ust 又邊個好

Ust 教既野唔會差好遠 但係好chur 好爛grade
但係啲ust resources 好啲 啲assignment lab 學到好多野 prof 同ta 好有心去design

HKU CS 唔多好, 仲都好多入ibank
我之前係ASSO 升入U, 有UST同CU CS offer
我最後入左CU, 因為我鐘意CU 個 culture, alumni network 夠大, college, reputation
但我覺得UST 既CS 好D.. D 學生認真D, international D
但都係睇你自己主唔主動, 同埋鐘唔鐘意

唔好俾D人成日話UST chur呃左
CU/UST CS workload其實差唔多(一樣chur)
至於學生認真 我相信ust比例 比 CU高唔少,但如果你識班認真讀書既同學一齊上堂應該冇咩分別
international答你唔到
至於老細睇CU/UST幾乎一樣,睇人多過睇學校

利申:舊年CU fg,同個ust cs fd一齊讀

我可能識你 haha
For CS, CU = UST > HKU,

其實點解?

利申 排第三嗰間

cu ust focus更多係tech/theory
hku focus ba
論人工,hku出黎重高
但論技術/能力完全冇得比
當然你可以話management都係能力既一部分
視乎你點睇
個人覺得cs 有唔同境界
一開始係咩撚都唔識 打code 理論全部都覺得好難 下一種境界係學左好撚多language 之後開始明白點解要學理論eg: principle of programming 再下一種境界係覺得學咩languages 基本上無咩意思 因為你知道只要有一個星期時間 你已經pick up得到 大部分application上嘅野只係Google 同埋有d時間睇下doc就做到 最後一種係想追求更加難嘅野 想做d人地未做到嘅野 開始學多好多algorithm 同埋睇多好多theory
想學data structure, 有無入門書推介
最緊要學 linux

linux我淨係識basic既command, bash script, make file , 之類
for搵工既話要學d咩先?
一開始係咩撚都唔識 打code 理論全部都覺得好難 下一種境界係學左好撚多language 之後開始明白點解要學理論eg: principle of programming 再下一種境界係覺得學咩languages 基本上無咩意思 因為你知道只要有一個星期時間 你已經pick up得到 大部分application上嘅野只係Google 同埋有d時間睇下doc就做到 最後一種係想追求更加難嘅野 想做d人地未做到嘅野 開始學多好多algorithm 同埋睇多好多theory

除左Principle of programming language, 仲有咩elective係一定要take?
comouter graphic, network and security喱d洗唔洗?
熟能生巧
你眼中既神人天才都經歷過呢個階段
熟能生巧
你眼中既神人天才都經歷過呢個階段

deliberate practice

除左Principle of programming language, 仲有咩elective係一定要take?
comouter graphic, network and security喱d洗唔洗?

後面果兩樣唔一定要take, graphics, network/security果d睇興趣啦

後面果兩樣唔一定要take, graphics, network/security果d睇興趣啦

Linear algebra calculus graph theory probability

之後讀咩course睇興趣
其實點為之學好咗一個language

可以用coq proof 個隻language 的soundness & completeness

computation theory我間U一定要讀,仲要讀下啲簡單proof of soundness and completeness

好似得一間必修

btw 以課程嚟講,如果問點解cu 好過ust
我會覺得係cu 科 automata 係必修而其他學校唔係

人生有讀theoretical cs 先叫做讀過cs
無呢科既只係讀緊software engineering

Agger
如果淨係想學practical coding/software eng不如自學仲快
入得CS點都要玩下theory,當培養科研/解難能力都好

巴打都係cucs?
最緊要學 linux

連登好似唔見code4food上水
想學data structure, 有無入門書推介

Introduction to Algorithm
看門口用嘅, 基本上你唔係做啲好chur嘅野都夠用
雖然叫呢個名但係入面都好多data struct野

http://www.csie.ntnu.edu.tw/~u91029/
演算法筆記, 一個台灣blog, 由data struct到graph theory, discrete maths咩都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞