讀緊cs, 好迷茫

407 回覆
8 Like 0 Dislike
小弟入engine前已經決心揀cs major
原因係我dse ict係揀programming elective, 算係有興趣
中學有出去玩Programming比賽, 雖然冇拎過d咩獎, 但都玩得幾開心

但到大學入左cs之後就知中伏啦
身邊d人識好撚多野, 搵食skill、technical又唔夠佢地黎(寫網頁,寫app,寫software), d數、algo又唔夠佢地精,好似得寫code(d problem唔太complex, 頂多用loop, recursion)係同佢地有得fight (因為以前寫得多, 熟syntax同oo concept)

最慘係自己學野慢,嘗試自學各種野(寫app, 寫網頁, 用linux, algoritm, 等等),但都去唔到人地既水準,我懷疑係智商同英文能力既差距
上網聽人講hknoit, 又話學完d野過幾年就冇用,學野慢既我仲驚

要做到咩都識既連登仔、或者係bill gate, 又或者係Zuckerberg嗰d level我就冇可能啦
但我想將來有一技之長,有份唔會咁易比freshgrad取代到既職位,應該要focus邊一個方面? 第日條career path應該點走?
Big data/ai應該係第日吃香
我覺得好多野都係出左黎再學
唔洗太擔心
可能人地之前hd asso讀過呢 無謂同d有底既人比

big data即係要學stat? 我數黎講最屎就係stat and probi...
ai好似係for精英, 又係要數學勁

利申:discrete math同algorithm都係得b range, average 至 below average既level
學野慢已經代表你輸左一半

IT講自學,英文唔識好好,但數底果D差代表你 logical thinking 都弱,做乜都死

big data即係要學stat? 我數黎講最屎就係stat and probi...
ai好似係for精英, 又係要數學勁

利申:discrete math同algorithm都係得b range, average 至 below average既level

big data係內地人創作出黎呃錢既野
內裡有既野都唔係新野
同埋呢樣野響香港唔會搵到食
因為香港連open data都無,big條毛
小弟入engine前已經決心揀cs major
原因係我dse ict係揀programming elective, 算係有興趣
中學有出去玩Programming比賽, 雖然冇拎過d咩獎, 但都玩得幾開心

但到大學入左cs之後就知中伏啦
身邊d人識好撚多野, 搵食skill、technical又唔夠佢地黎(寫網頁,寫app,寫software), d數、algo又唔夠佢地精,好似得寫code(d problem唔太complex, 頂多用loop, recursion)係同佢地有得fight (因為以前寫得多, 熟syntax同oo concept)

最慘係自己學野慢,嘗試自學各種野(寫app, 寫網頁, 用linux, algoritm, 等等),但都去唔到人地既水準,我懷疑係智商同英文能力既差距
上網聽人講hknoit, 又話學完d野過幾年就冇用,學野慢既我仲驚

要做到咩都識既連登仔、或者係bill gate, 又或者係Zuckerberg嗰d level我就冇可能啦
但我想將來有一技之長,有份唔會咁易比freshgrad取代到既職位,應該要focus邊一個方面? 第日條career path應該點走?

想講 無野係鐵飯碗可以穩陣過世
IT更加係
份人adaptive先係影響到你將來既關鍵
IT field咁大分咁多stream
不如你睇下自己志向係點
份人同性格鐘意邊范多d仲好喇
淨係唸乜都無試就驚定先
係對你自己無任何PROGRESS可言

it行業就係咁,本身做design,做做下就學埋programming同 networking,好多野都係出到黎先學,最緊要係自己有興趣,返一份冇興趣嘅工你一世都不會成功的.jpg
對finance有興趣, 一定要學ai, machine learning, 寫algo

好多ibank 都想收cs, 理科, 識program好大優勢
對finance有興趣, 一定要學ai, machine learning, 寫algo

好多ibank 都想收cs, 理科, 識program好大優勢

有無ai apply on finance既例子?
一般黎講ai/ml門檻都好高
行內好多請phd同埋香港無乜得撈
同埋點先叫識programming呢
識到咩level先叫識
驚輸咪自學algo玩online judge 囉
文無第一

CS is not a science but an art

IT唔係玩鬥快係玩夠穩陣同熱誠

有無ai apply on finance既例子?
一般黎講ai/ml門檻都好高
行內好多請phd同埋香港無乜得撈

本身AI/ML既practice就係好模糊
唔好諗倒做呢啲嘢既人咁高

準唔準勁唔勁全部戴晒頭盔認真你便輸了
寫code寫網頁呢啲skill出到黎要pick up 好快,千祈唔好浪費咁多大學時間學呢啲野
到你出到黎呢個社會你就會發覺周圍都好勵志
好有多廢到連自己要做咩都唔知 聽要求都聽唔明
廢到全世界唔敢搵佢 驚佢做錯野 仲可以搵幾萬個月
呢d 唔係個別倒子
小弟做consultant , 出入唔同公司 十年內過百間
大把呢d 勵志故事

我成日覺得d 學校同家長唔知點解要逼到d 學生咁辛苦
冇咩大志既話 呢個社會根本就好包容

巴打係邊方面Consultant
有無D咩特別嘅故事可以SHARE 下
寫code寫網頁呢啲skill出到黎要pick up 好快,千祈唔好浪費咁多大學時間學呢啲野

咁大學淨係學course有教既野?
好似唔多夠,同埋學完都唔知點搵intern
d人又話gpa係冇用,d濕鳩Common core學黎都唔會幫到第日既工作
文無第一

CS is not a science but an art

IT唔係玩鬥快係玩夠穩陣同熱誠

點為之夠穩定? 學完d野過幾年就冇用wo

d人又話gpa係冇用,d濕鳩Common core學黎都唔會幫到第日既工作

同感 都係讀緊cs
其實programming 係咪要係讀緊書果陣平時自己鑽研 係大學讀programming course 都係教你寫啲普通cmd program
好似連啲intern 既basic requirement都未夠

同感 都係讀緊cs
其實programming 係咪要係讀緊書果陣平時自己鑽研 係大學讀programming course 都係教你寫啲普通cmd program
好似連啲intern 既basic requirement都未夠

我有take java, 有玩gui,
亦再有自己去學寫Android,
但都寫唔到個似樣既app
淨係寫個好簡單有navigation drawer+ 幾頁得pain text既fragment已經花好多時間上網查
想像唔到好似高登app喱d要處理埋d database, 各種好似好難寫既layout (例如禁表情圖示會彈個透明幕,上面比你簡icon等等)要用幾耐先學識

同感 都係讀緊cs

我有take java, 有玩gui,
亦再有自己去學寫Android,
但都寫唔到個似樣既app
淨係寫個好簡單有navigation drawer+ 幾頁得pain text既fragment已經花好多時間上網查
想像唔到好似高登app喱d要處理埋d database, 各種好似好難寫既layout (例如禁表情圖示會彈個透明幕,上面比你簡icon等等)要用幾耐先學識

真心出到黎做野就會識
身邊有啲大學完全無讀過書嘅人都生存得好地地
對比起我識嘅呢啲人你已經好好
唔駛咁擔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞