讀緊cs, 好迷茫

407 回覆
8 Like 0 Dislike

某professor曾說:「 識design pattern有咩咁叻? 我研究d pattern出黎, 你地班契弟就整係識follow我 d pattern用我地研究出黎既pattern。」

所以點解design pattern歸入software engineering入面
software engineering既目的之一係在software development中建立可複制既方法,令到d唔識寫code既programmer都一樣寫到code

reference?

你又知我段說話係quote書
不過你問我出處真係有d難度...
印像中係來自Code Complete入面講talent programmer vs team既部份

其實我都覺用5用design pattern 係好睇個人 judgement。
Programming is craft and art. Just like the drawer.

有冇睇過Paul Graham <<黑客与画家>>分??Very good!
https://book.douban.com/subject/6021440/

有睇,真係好正

ching 都睇5少書。
除左電腦,會5會睇其它?

會...而且有d雜...約8成時間電腦書,2成其他種類書

2 成係咩

RTHK 一分鐘閱讀有介紹過既書都有可能,睇心情
想知其實php javascript sql呢d係咪應該要識
本身無ict底 然後入左cs先開始接觸programming
見身邊好多人已經識整個網頁/server出黎
自己連code都未打得好
同埋雖然上堂有教algorithm, 但係見d人好似識更多algorithm咁
覺得自己好似差成節 永遠追唔上standard咁
如果真心想努力 可以點做 得返兩年半時間
利申淨係識c同java, 係codecademy學緊python(但唔知係咪真係對web programming有用) 未試過做uva online judge

睇你之後想點行

既然你都洗濕左個頭
我就唔屌你點解on99揀IT了

想做programmer既
學哂Java Javascript PHP mySQL oracle
呢5款fresh grad最少17000(3rd 2low)
有2up or 1st會更高

個人建議 除非你有興趣
否則其他Code都唔需要特別去掂

沒事不要做web...
好果web真係好做,香港IT就唔會無前途
我稱web做舊IT, 食古不化既公司一埋
香港IT係從mobile興起,呢d先係新IT
Mobile門檻比web高,更少新人
但mobile 已接近飽和
依家愈來愈多聰明既人投身IT
IT轉向高技術方向,Machine learning, AI, fintech
未畢業就學定d AI
再過幾年AI 好可能變成每個freshgrad既指定技能

唔係好覺web沒落,宜家仲開始講progressive web apps

progressive web apps還有近年既MEAN Stack
最終只係令到香港班老闆覺得請一個人就可以做晒咁多樣野
人工唔會高左

只要唔好係香港做就okay
講起Algorithm書,我手邊還有本《名題精選百則》,幾本劉汝佳既著作,還有本有作者親筆簽名既Competitive Programming 3

利申:書蟲

《名題精選百則》? 乜algorithm界有本咁嘅書, 翻譯書嚟架? 完全未聽過添!

史前書黎,本書1990年寫,當年互聯網都仲未流行,已經收錄左好多大學會學既algorithm ,可以欣賞下d古人智慧。聞說以前玩ACM,每人手上都有一本。
另一個值得一提既係劉汝佳既黑書,大陸人玩ACM必睇書(曾經)
依家呢幾年先多左人寫ACM書
Competitive Programming 就係其中一本代表
近年台灣借鑑ACM搞左個大學生程式能力檢定試,台灣先開始愈來愈多呢類書

十年前識max flow min cut已經入到world final,宜家regional都未必入到
cs嘅人好勁我讀左一個sem c++都仲未知recursion 有乜用希望唔好再見

咁你仆街啦,recursion好屈機,用唔到recursion mindset已經唔洗玩
cs嘅人好勁我讀左一個sem c++都仲未知recursion 有乜用希望唔好再見

只能說Recursion係特例
面對Paradigm shift ( https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%85%B8%E7%AF%84%E8%BD%89%E7%A7%BB )好多人都無所適從

ching
NP Complete 果D 你識5識?

我間U要讀下,要知道咩係np complete,暫時特性係咩(暫時係因為到宜家都未有人prove到np =/= p),考試有一體係比一條問題我地,要我地prove佢係np-complete (用reduction)
寫system果d 幾十萬至百幾萬
分分鐘鐘要做幾年
仲未計maintain
香港地大把project啦
你望一望pxxw 間野
大把project 邊個話冇得做?

係d人覺得新野正
人地唔識我識
好似apps果d
呢d就比人淘汰得快
寫system果d 幾十萬至百幾萬
分分鐘鐘要做幾年
仲未計maintain
香港地大把project啦
你望一望pxxw 間野
大把project 邊個話冇得做?

係d人覺得新野正
人地唔識我識
好似apps果d
呢d就比人淘汰得快

錢呢,一樣界既Admin, Sales, 高層, 公司....唔會改善IT待遇
IT人係佢地眼中依然賤過地底泥
錢呢,一樣分畀Admin, Sales, 高層, 公司先....但唔會改善IT待遇

面對Paradigm shift ( https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%85%B8%E7%AF%84%E8%BD%89%E7%A7%BB )好多人都無所適從

ching

我間U要讀下,要知道咩係np complete,暫時特性係咩(暫時係因為到宜家都未有人prove到np =/= p),考試有一係比一條問題我地,要我地prove佢係np-complete (用reduction)

錢呢,一樣分畀Admin, Sales, 高層, 公司先....但唔會改善IT待遇

IT人=電腦界嘅農民(死做爛做就有份, 但錢就收得最少!)

IT人=電腦商業界嘅農民(死做爛做就有份, 但錢就收得最少!)

ching

我間U要讀下,要知道咩係np complete,暫時特性係咩(暫時係因為到宜家都未有人prove到np =/= p),考試有一體係比一條問題我地,要我地prove佢係np-complete (用reduction)

巴打我間U既theory of computation都係core 岩岩考完 有一題出左要用graph k-coloring reduce去 clique cover 再prove clique cover係NP-Complete
隱約記得咩係plumping lenma
隱約記得咩係plumping lenma

pumping lemma係用嚟prove唔係regular/context free其實幾得意

ching

巴打我間U既theory of computation都係core 岩岩考完 有一題出左要用graph k-coloring reduce去 clique cover 再prove clique cover係NP-Complete

諗到點reduce就一啲都唔難,個reason嘅logic其實好簡單
major cs想minor math
利申cu

(1)諗清楚自己有幾中意Math先好去,可以讀Math試試水溫先
(2)暑sem係math course既好時機,讀曬暑sem開既math course你已經搞掂左一半
(3)個人經驗,math course讀既野除非係讀5字頭教theory既CS course如果唔係你好難用得著
(4)祝你好運,唔好死

利申CUCS final yr,上sem已經成功解決左個math minor
利申cu

(1)諗清楚自己有幾中意Math先好去,可以讀MATH1050試試水溫先
(2)暑sem係math course既好時機,讀曬暑sem開既math course你已經搞掂左一半
(3)個人經驗,math course讀既野除非係讀5字頭教theory既CS course如果唔係你好難用得著
(4)祝你好運,唔好死

利申CUCS final yr,上sem已經成功解決左個math minor
利申cu

(1)諗清楚自己有幾中意Math先好去,可以讀Math試試水溫先
(4)祝你好運,唔好死

Computer vision ml nlp robotics 都好重math
利申cu

(4)祝你好運,唔好死

Computer vision ml nlp robotics 都好重math

咁樣真係要認真諗下先
利申cu

(1)諗清楚自己有幾中意Math先好去,可以讀Math 1050試試水溫先
(4)祝你好運,唔好死

喺數學系讀數係學proving為主
但係你講果啲範圍
undergrads既course好high level咁明左個原理同點implement就過到關,唔多需要由頭到尾識自己 prove一次
所以我先會話喺數學系train到既skill set(主要係寫proof)喺CS undergrad唔多機會用到
利申cu

(4)祝你好運,唔好死

我本來都諗住minor,埋尾個sem懶得滯放棄左
不過就算唔以minor為目標去上吓maths堂都幾開心ge
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞