自從18區有連儂牆 抗爭運動已催向失敗

362 回覆
2181 Like 272 Dislike
係現場先得架
幾十個唔㩒住兩個真係人唔笑狗都吠
第一 :
其實有連儂牆之後,可以令到我地既同路人都有個樹洞透下氣,認真的,如果無連儂牆,我恐怕輕生既人會比現在更多(可以發洩到不快情緒,尢其是政府一直都無理會5大訴求,果種無助/憤怒都令到好多人情緒低落,之前有組織統計過由6月至7月致電求助既人創左新高)

第二 :
之前所講既將運動帶到各社區,令到淺藍/中立/政治冷感既人可以睇完我地想法有所動搖,從到支持我地

我同意唔應該想著重點放係連儂牆,最好連登開放一個post專講連儂牆,其他既應該集中討論我地黎緊下一步。
屌,勇武咪又係話遊行無撚用,和理又話衝無撚用,各有各做啫,有咩好嘈
樓主問你,唔做呢d 可以做咩?
留返啲精力做文宣去遊行或者光復

依家連儂牆變左民鬥地方

熱門勁多post話比人搞 但只係平民

政府先係我地目標
其實依啲放負post 應該沉底
lennon wall 係有用嘅
不過焦點係行動升級!!!!
搞連儂牆同各種行動有咩抵觸先?運動係社區保持能見度比手足見到,抒發情緒又有咩問題。啲牆比藍絲廢中廢老搞,竟然叫番同路人唔好搞,咁同以前和理非阻勇武做野有咩分別
個撚個都掛住連儂
唔撚洗咁上心呢樣野
我地仲有呢場運動要打
其實69之前大家都覺得反送中會失敗,所以先咁落力宣傳,最後百萬人上街。69之後依舊覺得會失敗,所以大家先會堅持612出嚟死守立會阻二讀,然後成場運動正式開始。成場運動嘅開端大家都心知好大機會失敗,至今亦無成功過。呢場係持久戰,唔應該計較每場行動會唔會帶來成功,冇人會估計到個後果同意義,所以只要毋忘初心做好自己可以做嘅每件事,參與可以參與嘅每個行動就好。亦同時唔需要在意眼前失敗,緊記不受傷不被捕,要散就散不必戀戰。唔好忘記今次運動原則,兄弟爬山,絕不割𥱊。
啱呀 推返啲升級post重要好多

連儂牆同雨傘都有種嘉年華feel
其實都係文宣一種黎 有d呀婆呀伯同市民真係會停低認真咁睇
其實同藍絲衝突係運動入面經常都有,叫你少人就蝦,問題係大家根本無需要將連儂牆問題放到咁大,佢只不過係運動一少部分,所以呢度充斥咁多post完全唔合理 

同出外抗爭一樣,有人留守,有人會走,亦有人會郁手。所以根本唔死守就冇問題,但問題就係每個人睇法唔同,就好似之前包圍叫極都唔走一樣。

周圍都有人做緊有其他人認為晒氣、冇用嘅事,但我認同最終要對番準五大訴求同真普選。
第一,我覺得有個牆係到唔係問題,問題在於,大家洗唔洗咁著緊比人圍比人拆,有事上黎未由得佢地搞,之後再痴返都得姐? 有板你睇,比人撕走咗,我地都可以第二日痴返哂,洗唔洗日日都要勁多人守住。而且意義唔算好大。
第二,我地應該集中係主線,設死線,行動再升級,而唔係一味拖落去,政府就係用拖呢招對付我地,而我地係到完完全全中哂招咁比人拖住玩。
第三,唔該大家記住,我地一樣野都未爭取到,未撒回,未收回暴動定性,警方濫權等等訴求。我地係咪應該集中返呢? 如果靠個牆就做到呢樣野,咁我地一早成功咗啦!

我唔係要咩分化,我由第一日開始抗爭到今時今日,我只係想講,大家唔好失焦得唔得?
聽到身邊嘅人開始放鬆手腳,我就知道我地呢一刻做緊嘅野,係一個不成功嘅手法。

放鬆幾日唔係問題,有牆,甚至各有各做都唔係問題,但可唔可以集中返個主要目標阿!

香港人可唔可以一齊合力去贏返個香港返黎阿!我地抗爭為咩阿!
香港人一齊加油好無!
其實大家護到牆已經當勝利,但我地同我地目標重差好遠
大家冇需要再討論落去
只需要一句
兄弟爬山
兄弟爬山,不割𥱊,不分化
Push
咁得閒係到講失敗
推多幾個遊行post啦屌
直接同林鄭對話先有用
貼果班人係咩人,一拆就發大的又係咩人。

你一落區比D人搵到位搶人氣,為人工的開始現形。
醒下啦
太多活動,唔知咁快出咁多做乜。
一星期兩次集會點頂啊...最膠係東西夾擊啲人點分啊
明知長期抗戰但係出貨出咁快做咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞