自從18區有連儂牆 抗爭運動已催向失敗

362 回覆
2181 Like 272 Dislike
熱門日日十鳩幾個連儂post洗
留意下 好多仲要係p牌仔開
根本就係有班中學生 較年輕嘅人
好想為香港做啲野 所以就以為各有各做
但其實咁做根本就係膠做 為做而做

你一係就只係貼大字報 5大訴求 黑警啲野
就咁寫memo紙個政權會好驚?
仲要俾哂對家機會 民眾鬥民眾

各有各做 唔等於你膠做
依家仲要只係愈黎愈多手足俾人打
更加係 個個一整完 就搶住post上黎
Post上社交網站
搞個班 整個班 自己一刻嘅無私心 無係為打卡?
原本係架
依家就似係為左個塊牆要打生打死
但真正能夠減少輕生係政權改變
連儂牆只係治到少少標
如果真係冇用 就唔洗哂咁多人力物力去拆
正確
各有各做姐,佔旺都叫阻人返工影響民生,貼牆有冇阻到人呀?
真係抖到氣就係
你睇油塘 夜晚晚吹左班人去守牆
連續兩日各區都有為個牆爭執
真係抖到氣咩
每個星期六日 去遊行仲好啦 起個牆跟本無用
所以連儂牆唔好死守,用黎宣傳下好啦,我地仲有五百萬巿民未叫醒
見錯字,忍唔住

係「趨」向,唔係「催」向
所以連儂牆不嬲應該要噴或者寫
而唔係痴同貼
因為你哋堅持走 和理非個套
抗爭慢慢走向失敗

帶返帽 不是分化
我唔知你憑什麼去評定連儂墻嘅價值!

希望你記得連儂墻遍地開花係在6.30-7.3連續幾日都有手足犧牲之後才出現嘅!經過嘅市民肯停下腳步寫一句加油,如果有絕望嘅手足覺得無助都可以落去睇下啲鼓勵嘅說話!
我唔知呢段時間無再有手足做傻事同連儂墻有無直接嘅關係,但係絕不可以否認連儂墻資訊傳達的能力!
可唔可以唔好成日問有乜用?
唔喺所有嘢都有實質影響力,你咁講遊行都冇佢實質嘅作用,因為政府唔撚會聽民意。
各有各做,喺你問人地點解做呢樣嘢嘅時候,不如諗吓自己做到啲咩。

成篇嘢淨喺放負,想問對整場運動又有咩幫助?
我唔理你出發點喺想令人回想整場運動嘅意義定分化都好。運動日日都有變數,可唔可以多少少鼓勵。有啲嘢未必即時做到,要睇時機配合,唔好因為人地做其他嘢就話失焦、失敗。

光復行動/連儂牆未必對五大訴求直接有關,但民生問題可以拉攏中間派/政治冷感嘅人。點解而家場運動會變咗咁,一個冇大台嘅運動,可以點樣即時,有效咁去做決定?就喺因為大家都有自己嘅諗法,再而去整合一個最好嘅決定。

所以,喺你地問人地做緊嘅嘢有咩用嘅同時。問吓自己開呢個post,作呢個回覆又有咩用。
我覺得係發展到人民對抗人民嘅問題
唔係做到一致對外 對極權嘅抗爭
雖然兄弟各有各做
但係成日放個人係到防守之後搞到有衝突 做

冇錯,呢個就係矛盾位。條戰線就focus 錯咗。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞