拍片唔幫拖既人,請記住你地既身份

216 回覆
605 Like 119 Dislike
冇帶鍵盤出街都仲識拍片係咁上下
各有各錄 不分化 不割蓆
成村人掛住揸機唔幫手當然抵屌,只要有人有紀錄就夠
但問題唔係出於拍片呢個動作

點解拍住片無得還拖?
佢出手先,你還拖就光明正大
就係黑警供詞信唔過先要自行做紀錄,你乜柒證據都無,還完拖隨時由受害者變被告
依家出個post屌就簡單,比黑警老屈果陣咪又係搵人比片你自證清白
你有講特定時間地點咩?
以家連搵個人阻止或者拉開佢地都無,唔係要人幫手打,但一個二個揸撚住部機影影影,真係要咁多人影?
如果話阻止人毆打都要承擔法律責任嘅話......

法官大人,我無野補充
拍片駛唔駛180度都有鏡頭呀, Marvel都無咁癲啦
片要拍,但保護手足會唔會仲重要呀
咁係屋企剩係開po留言個d一定係共產黨員
唔直接回應我唔緊要 希望你有反思過
不受傷唔係淨係自顧自 仲要保護同行手足 每次發夢都識得去救人唔好俾狗打同拉 點解唔識得救走佢唔俾人打?明明可以避免

其實有冇諗過呢啲衝突會喚醒更加多人
每次見到你呢句就覺得好恐怖
黑警咁黑 佢哋告你非法毆鬥都仲得

btw如果我在場我係攞條命幫拖嗰啲人
因為發夢嗰陣受傷
「立即停手,我而家嚴重警告你,唔好再襲擊」、「我而家係制止你再打人,請立即停手」、「我而家係公民拘捕你,因為你對我朋友施以實質傷害的襲擊」
其實我唔係好明你想我點樣"直接"回應你
我明係可以避免 但係可能佢哋本身都唔係抗爭開嘅 第一次出到嚟 手足無措 又唔知點做好 咁咪拍低佢 share出去俾更多人知事情嘅真相(?) 我純粹係用一個冇覺得佢哋係仆街嘅角度諗緊 同埋經一事 長一智 佢哋今次唔識 可能下次識呢 呢啲咪喚醒囉 歷史以來有邊次革命係冇犧牲者 強調犧牲唔係必然 而我都唔想見到有犧牲 我哋失去嘅已經夠多
唔通我衝完又要開個po同全世界講我衝完咩
拿,公道少少
打不還手的確爭取到民意既
係Gphone/三子比人打咪做到呢點

一個small potato比人打
其他人撚理你咩
有哂片都可以變成非法毆鬥,如果係咁樣,根本以後就唔需要再拍片,叫班人返屋企休息下

平時見D片唔多唔少都有人幫下手,勸交又好,阻擋下又好,都總會有人
今次見到幾十人係度,但一個人都無撚企過出嚟,仲好似想放果2條仆街走(唔知有無睇錯)
真係好燥
你係遊擊戰既就叫人走,咪比人打啦
幅牆拆左咪再開過

你講到要用別人既肉體去感化大地
你無撚野掛
我行出去叫人唔好守 我去得幾多區?
我唔介意你話我係到指責緊
但我依家就係叫大家記實要be water 同保護自己人
其實我諗正常人見到咁樣有人俾人打都會幫手 而呢一種就係所謂嘅感化大地去拉佢哋走 或者係撳住打佢哋嗰班人 再次強調唔想見到有無辜嘅犧牲
三十個人拍片0人幫拖都比你講到各有各做咁偉大
1. 此時此刻,大部份人講緊大埔斷手單野,記者晌邊?當你話唔係
2. 你答人"有記者"三粒字就完,唔係 imply 隨時隨地,就係講半句放個屁啦.
其實喺度屌真係冇用 最簡單係如果你嗰區有連儂牆 又咁啱你嗰區有事嘅 咁咪落去帶人走囉
分化警告⚠️⚠️
仲玩牆既人請三思
到底你地係要保護幅牆
定要保護香港

唔好同我講咩連幅牆都保護唔到
點保護香港呢d低質邏輯謬誤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞