耶撚入,呀當夏全家亂倫?

202 回覆
29 Like 2 Dislike
想問下惡魔係唔係黑人?

唔會啦
惡魔應該係好撚靚仔
好有才華
啲女見到出哂水
唔係lilith點會自動獻身

惡魔大多數外相都係人獸混合體

想問牧師巴打你係天主教定基督教?

好多神人
其實聖經當故事睇係好睇
但總有班人攞住一兩條經文係倒教你做人真係on99
小學雞個陣上聖經堂話可以寫不記名紙仔問問題,我就係問呢條
但條教畜最後冇回應到
好簡單姐 讀過小小哲學既都駁到
全知 全能 全善係冇可能做到
全知姐係你知道世上發生既一切包括罪惡 咁唔去阻止/阻止唔到佢重算係全善/全能?
你全能姐係你可以創造到罪惡 可以創造出罪惡咁就姐係唔係全善 創造唔到就姐係唔係全能

唔係話唔信有神 但充其量只係比我地高級既存在 跟本無需要敬拜乜乜柒柒 呢家宗教既存在只係比人有個寄託 真唔真實跟本就多鳩餘

新手嘗試下答你
點解覺得係上帝創造罪惡?分辨善惡樹本來唔係一樣衰野
佢比人類高自由度,人類自己發展左罪惡出黎

點解唔做野?
佢做左,佢試過用洪水
今次佢直接派個仔黎用寶血幫我地洗淨個罪,點解巴打覺得佢無做過野呢?

咁滅左未? 呢家重有好多罪惡wor 滅唔到? 咁咪非全能 唔知? 咁咪非全知 唔去滅?咁咪非全善
呢家個重點係 全善同全能係有矛盾 全善即係創造唔到惡 創造唔到惡姐係唔係全能
全知姐係你知道世上發生既一切包括罪惡 咁唔去阻止/阻止唔到佢重算係全善/全能?
你全能姐係你可以創造到罪惡 可以創造出罪惡咁就姐係唔係全善 創造唔到就姐係唔係全能

唔係話唔信有神 但充其量只係比我地高級既存在 跟本無需要敬拜乜乜柒柒 呢家宗教既存在只係比人有個寄託 真唔真實跟本就多鳩餘

新手嘗試下答你

點解唔做野?
佢做左,佢試過用洪水
今次佢直接派個仔黎用寶血幫我地洗淨個罪,點解巴打覺得佢無做過野呢?

咁滅左未? 呢家重有好多罪惡wor 滅唔到? 咁咪非全能 唔知? 咁咪非全知 唔去滅?咁咪非全善
呢家個重點係 全善同全能係有矛盾 全善即係創造唔到惡 創造唔到惡姐係唔係全能

睇完上面d post
覺得既然人有自由意志,再假設上帝唔干預
你到你死個下先審判你生前做過d咩
之前唔知邊到聽過死後審判呢樣嘢

利申:唔係耶撚
聖經創世紀係俾羅馬教廷cut左好多情節
原著成本舊約係出自猶太教
而猶太教古典創世紀中
有提過另一個女人,lilith莉莉斯
佢係神創造既女人,並唔係從阿當身上取肋骨而成
但因為佢唔肯同阿當以男上女下既姿勢性交
(佢覺得大家係平等)
所以佢離開伊甸園
去同魔鬼性交而生育其他人類

上面班人不如睇多啲資料先出post

你就創世紀,個本叫光輝之書呀

我話叫 猶太教創世紀,都係等多啲人明解啫
類比 耶教創世紀
正如猶太聖經呢個term都唔係真係叫 猶太聖經
聖經創世紀係俾羅馬教廷cut左好多情節
原著成本舊約係出自猶太教
而猶太教古典創世紀中
有提過另一個女人,lilith莉莉斯
佢係神創造既女人,並唔係從阿當身上取肋骨而成
但因為佢唔肯同阿當以男上女下既姿勢性交
(佢覺得大家係平等)
所以佢離開伊甸園
去同魔鬼性交而生育其他人類

上面班人不如睇多啲資料先出post

我以為人類有丁同系都係因為食左禁果先有

魔鬼邊個造出黎

唔係
食禁果係有智慧
古典猶太教創世紀典籍有提到伊甸園有兩棵樹
一棵係生命樹,一棵係智慧樹
現代聖經cut左呢part

至於魔鬼係邊個造
就要講魔鬼係乜
根據猶太典籍,魔鬼原本係神創造既其中一位天使 lucifer路西法,
之後因驕傲而叛變,最後失敗而被逐出天堂,
結果拉大隊去另一個地方自己稱王

生命樹個棵唔係有型既樹,係個概念
同埋生命樹係由拉比由猶太密教中推出黎
都唔係出自創世記或者創世系列個三本之中

竟然?
咁猶太教人又話食左生命樹果實可得永生既
如果唔係有型既樹,何來果實?

定係你想講逆生樹?
猶太人通往真理既路

新手嘗試下答你

點解唔做野?
佢做左,佢試過用洪水

睇完上面d post

「唔干預」 姐係蹤庸罪惡? 全善?
想問下惡魔係唔係黑人?

唔會啦
惡魔應該係好撚靚仔
好有才華
啲女見到出哂水

呢個只係文藝復興時期意大利啲藝術家形象化出黎啫
雖則聖經都有講過魔鬼既外形係獸樣
但其實二三千年前既人寫既
佢地既審美眼光同依家又唔同
當時啲人通常都係用野獸呀,醜陋呀去形容魔鬼
可能其實係指 周獸娜 咁既樣呢
嘩,胸前兩團肉,仲唔係野獸,仲唔係醜陋?
lm
隔離有個耶撚開post挑機
想問下惡魔係唔係黑人?

唔會啦
惡魔應該係好撚靚仔
好有才華
啲女見到出哂水

其實,人類只係用見過嘅野嚟想像惡魔嘅外貌
惡魔嘅外形可能唔似地球入面任何一種生物,咁就冇人想像到
問過個資深耶撚fd,佢話因爲聖經第一次講明唔比亂倫係喺出埃及記,創世記未頒布呢條律法,仲引段經文咩「未有律法之先,罪不能算為罪」之類,所以亞當夏娃啲仔女亂倫冇犯罪

痴根
咁食禁果又係罪? 叫你唔好食禁果唔等於食禁果係罪

新手嘗試下答你

點解唔做野?
佢做左,佢試過用洪水

睇完上面d post

我就咁睇既,干預你=無自由
你自己發展出罪惡,佢就由你瓜左先找你數
如果上帝本身全善,佢又要干預你呢到已經bug左
姐係佢一開始就可以整到我地無罪惡
定係佢由整左人出嚟個下就無理過我地
果實任人食

新手嘗試下答你

點解唔做野?
佢做左,佢試過用洪水

睇完上面d post

果實任人食

個問題咪就係bug左囉
跟本全知 全善 全能就係自相矛盾 呢個問題唔係我9up 古希臘既哲學問題黎 跟本到依家都冇人駁到
又話世上一齊都係上帝所造 咁姐係包括罪惡啦 咁創造罪惡點全善啊 你搵唔搵我找數同罪惡存唔存在係2回事 只要罪惡重存在 全知全能全善呢一點就唔成立 因佢上帝冇滅到/滅唔到罪惡
其實大家覺得點先算係善良/好人?
如果世界從來冇罪出現,咁係真善良抑或唔識作惡?
我覺得如果人認識罪惡,仍然選擇做好人,咁先係好人。
好似真普選咁,你鐘唔鐘意既都批准佢出現,有自由任人選擇。

新手嘗試下答你

點解唔做野?
佢做左,佢試過用洪水

睇完上面d post

果實任人食

個問題咪就係bug左囉
跟本全知 全善 全能就係自相矛盾 呢個問題唔係我9up 古希臘既哲學問題黎 跟本到依家都冇人駁到
又話世上一齊都係上帝所造 咁姐係包括罪惡啦 咁創造罪惡點全善啊 你搵唔搵我找數同罪惡存唔存在係2回事 只要罪惡重存在 全知全能全善呢一點就唔成立 因佢上帝冇滅到/滅唔到罪惡

http://www.godsdirectcontact.org.tw/ch/news/163/web1.htm

唔知答唔答到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞