耶撚入,呀當夏全家亂倫?

202 回覆
29 Like 2 Dislike
唸起該隱同阿伯要喊住咁比天父爸爸逼住屌自己老母就想喊
唸起該隱同阿伯要喊住咁比天父爸爸逼住屌自己老母就想喊

佢就想啦,屌老母
屌條蛇咋
當時應該唔止得呀當夏娃2個人
睇返經文 該隱(阿當其中一個仔)殺左自己兄弟之後 受到神嘅刑罰 “該隱 對耶和華說:「我的刑罰太重,過於我所能當的。“你如今趕逐我離開這地,以致不見你面;我必流離飄蕩在地上,凡遇見我的必殺我。」
可以睇到當時有其他人存在

呀當夏娃可能只係當時最屬靈,即係最接近神想法嘅人
所以做左男性同女性嘅代名詞掛..

其他人都可以指係其他兄弟,但相信都係亞當子女。聖經只提及該隱同阿伯(被殺害的兄弟)係亞當兒子。普遍釋經家都同意,係呢兩個有編寫價值。

無錯
同樣道理 呀當夏娃比較有編寫價值
其實當時亦都有可能有其他人存在而冇編寫

巴打呢個推論唔錯
但耶撚們相信神只係造左亞當夏娃。
去到呢點,唔係有無其他人既問題。呢個假設係推翻左,神係咪只造左亞當夏娃。
咁就係去返根本,有無神存在。
耶撚不嬲玩曬
睇返經文 該隱(阿當其中一個仔)殺左自己兄弟之後 受到神嘅刑罰 “該隱 對耶和華說:「我的刑罰太重,過於我所能當的。“你如今趕逐我離開這地,以致不見你面;我必流離飄蕩在地上,凡遇見我的必殺我。」

其他人都可以指係其他兄弟,但相信都係亞當子女。聖經只提及該隱同阿伯(被殺害的兄弟)係亞當兒子。普遍釋經家都同意,係呢兩個有編寫價值。

無錯

巴打呢個推論唔錯
去到呢點,唔係有無其他人既問題。呢個假設係推翻左,神係咪只造左亞當夏娃。

前面講左莉莉斯係神創造既第一個女人
只係羅馬教廷冇將呢段納入聖經
猶太教既創世紀係有記載莉莉斯,阿當,夏娃三人既瓜葛

無錯

巴打呢個推論唔錯

巴打 係邊到睇
有啲興趣了解下
但要識希伯來文?

無錯

巴打呢個推論唔錯

巴打 係邊到睇
有啲興趣了解下
但要識希伯來文?

我都係睇中文翻譯
等我cap幾段出黎
在希伯來傳說中,亞當 (Adam) 不滿於和自己的牲口性交,因此上帝創造了莉莉絲 (Lilith) 作為他的妻子。與人以外的動物性交在《聖經》正典中被作為罪惡,見《舊約》申命記第 27 章第 21 節:「跟動物性交的,要受上帝詛咒。」 而實際上,與動物性交在古代中東牧民中是很普通的習俗。

莉莉絲 (Lilith) 不甘心亞當 (Adam) 的地位比她高,因為他們都是從土裡造出來的、是平等的。她嘲笑亞當的粗暴和自大,辱罵他,並且說出了上帝隱秘的名字(註 ◎)而離開了伊甸園,瞬間移動來到紅海。上帝派遣天使去把莉莉絲 (Lilith) 帶回來,上帝對天使說,「如果她願意回來最好,否則,以後每天就會有她的100 個子孫死掉」。天使告別了神去追莉莉絲 (Lilith),他們在紅海中央找到了她,將神的話告訴她,但是她還是不願回來,無視神權威的震怒態度,而被神處罰。另一方面亞當 (Adam) 向神訴苦,神決定放棄莉莉絲 (Lilith)、從亞當 (Adam) 的肋骨另造了夏娃 (Eve)。

莉莉絲 (Lilith) 不懼怕天使的力量,她和野獸、魔鬼們性交。在紅海以每日100 個的速度產下惡魔之子,同時也不斷殺死亞當 (Adam) 的後代嬰兒。痛苦的亞當 (Adam) 向神禱告,上帝派遣三位天使前往紅海(紅海解譯也為地球),以每天100 個的速度屠殺莉莉絲 (Lilith) 的後代。莉莉絲 (Lilith) 只得與天使立約:天使不再傷害她的後代,而莉莉絲 (Lilith) 在亞當 (Adam) 的後代與上帝立約之前,也不再殺死嬰兒。具體來說,等男孩出生後第 8 天行過割禮 (circumcision),莉莉絲 (Lilith) 便不得再加侵犯,女孩為 20 天。因此,後世醫學家認為莉莉絲 (Lilith) 或為古代人對新生兒猝死綜合征 (SIDS:Sudden Infant Death Syndrome) 的擬人化。

在三名天使威逼下,莉莉絲 (Lilith) 受不了這種折磨而跳紅海(地球)而死。由於她是神創造的,因此沒那麼容易死去,她像靈魂般毫無生氣在水裡漂浮。由於還記恨上帝殺死她的孩子,她常在夜晚殺害人間的小孩,後來還帶著與墮落天使薩麥爾 (Samael) 生的女兒李林 (Lilin) 一同殺害小孩。中世紀修道士認為莉莉絲 (Lilith) 和她的女兒是禁欲主義的大敵,因為她們會在夢中引誘男人,吸取他們的生命力。但這還不及莉莉絲 (Lilith) 實際能力的萬分之一;在狩獵魔女盛行的年代,由於她在基督教中墮落女妖的形像,莉莉絲 (Lilith) 被女巫們當作保護神。普遍認為是她發明了黑魔法,她也是世界上第一個魔法師,因而在眾多咒語和魔法文章中都曾經出現。
該隱老婆都唔知邊度出黎啦
仲有睇到上面有人話耶穌剩係愛猶太人
咁唔係猶太人信耶穌又有咩用

可能聖經cut左

係穌哥出現前, 神只係愛猶太人, 其他外邦人係不得救贖
之後穌哥出現, 去左印度學法,
以新既理念:「愛世人, 寬恕仇人」去傳教, 仲叫徒弟將呢個理念傳俾全世界,
仲成日屌鳩D猶太耶撚盲目跟從聖經
E.G.猶太耶撚:聖經話星期日唔俾做野, 你救左人, 你犯罪
穌哥: 屌你我救人叫做野? 星期日原意俾你休息咋

所以猶太人好撚憎穌哥, 唔撚信穌哥係神之子同救世主,
加上猶太人覺得自己先係神唯一揀可以得到救贖既人,
穌哥竟然話全世界其他人都得?
最後班猶太人就叫羅馬人總督釘死穌哥

以新既理念:「愛世人, 寬恕仇人」去傳教, 仲叫徒弟將呢個理念傳俾全世界,
E.G.猶太耶撚:聖經話星期日唔俾做野, 你救左人, 你犯罪

係邊度睇

係邊度睇

馬太福音12:9
耶穌離開那地方,進了一個會堂。 那裏有一個人枯乾了一隻手。有人問耶穌說:「安息日治病可以不可以?」意思是要控告他。 耶穌說:「你們中間誰有一隻羊,當安息日掉在坑裏,不把牠抓住,拉上來呢? 人比羊何等貴重呢!所以,在安息日做善事是可以的。」 於是對那人說:「伸出手來!」他把手一伸,手就復了原,和那隻手一樣。 法利賽人出去,商議怎樣可以除滅耶穌。

馬太福音27:20
每逢這節期,巡撫必須釋放一個囚犯給他們。猶太祭司長和長老要求釋放巴拉巴,除滅耶穌。 羅馬巡撫彼拉多對眾人說:「這兩個人,你們要我釋放哪一個給你們呢?」他們說:「巴拉巴。」 彼拉多說:「這樣,那稱為基督的耶穌我怎麼辦他呢?」他們都說:「把他釘十字架!」 巡撫說:「為甚麼呢?他做了甚麼惡事呢?」他們便極力地喊著說:「把他釘十字架!」

彼拉多見說也無濟於事,反要生亂,就拿水在眾人面前洗手,說:「流這義人的血,罪不在我,你們承當吧。」
彼拉多這才照他們所求的定案, 把他們所求的那作亂殺人、下在監裏的巴拉巴釋放了,把耶穌交給他們,任憑他們的意思行。
邊度有聖經古卷中文板睇?

Google 死海文書, or 猶太教聖經正典 《塔納赫》

有乜分別

有乜分別

正如聖經都唔係一本書
而係廿幾卅部唔同既經書組合而成
死海文書係冇俾羅馬教廷納入正規聖經既內容
而猶太聖經大致上同耶教聖經相似(同可蘭經都相似)
不過當中又互有差異
問過個資深耶撚fd,佢話因爲聖經第一次講明唔比亂倫係喺出埃及記,創世記未頒布呢條律法,仲引段經文咩「未有律法之先,罪不能算為罪」之類,所以亞當夏娃啲仔女亂倫冇犯罪

玩撚哂
玩弄法律條文

但其實佢咁講又真係吹佢唔漲 就好似如果全世界馬路都冇紅綠燈同斑馬線,咁亂過馬路仲有冇違法呢?
利申:反耶,純粹覺得如果以「未有律法,罪不算罪」既原則黎講,再質疑亞當夏娃/挪亞啲仔女亂倫都冇意義
其實夏佳有亂倫唔緊要,但點解釋到近親生仔DBA有會有問題嘅呢個問題?
上帝係全能,唔係應該一早就知道亂倫不可取&有病咩?但仲叫人扑野?
唔通係寫聖經個人發現有bug/唔記得寫,所以先急急腳寫翻唔可以亂倫
生病係上帝比你呢挑戰
如果上帝唔批准同性戀,點解佢要整到某啲人/動物天生同性戀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞