耶撚入,呀當夏全家亂倫?

202 回覆
29 Like 2 Dislike
問過個資深耶撚fd,佢話因爲聖經第一次講明唔比亂倫係喺出埃及記,創世記未頒布呢條律法,仲引段經文咩「未有律法之先,罪不能算為罪」之類,所以亞當夏娃啲仔女亂倫冇犯罪

亂倫唔係多數命短咩?by DNA

幾千年前未必

亞當夏娃成九百既歲先死,佢地啲後代好似挪亞咁閒閒地幾百歲命,係直至摩西嗰代人既壽命先變返同而家差唔多

啱啱whatsapp左我個耶撚fd,佢咁答

咁你有冇問夏娃 會唔會口爆

佢話聖經冇提過,但有提過耶穌出世第八日都有割包皮
當之後有造其他人又好, 當 lilith同魔鬼生仔又好
去到洪水剩返挪亞一家咪又係亂倫
聖經創世紀係俾羅馬教廷cut左好多情節
原著成本舊約係出自猶太教
而猶太教古典創世紀中
有提過另一個女人,lilith莉莉斯
佢係神創造既女人,並唔係從阿當身上取肋骨而成
但因為佢唔肯同阿當以男上女下既姿勢性交
(佢覺得大家係平等)
所以佢離開伊甸園
去同魔鬼性交而生育其他人類

上面班人不如睇多啲資料先出post

我以為人類有丁同系都係因為食左禁果先有

魔鬼邊個造出黎

係bo😂
耶撚死全家
問過個資深耶撚fd,佢話因爲聖經第一次講明唔比亂倫係喺出埃及記,創世記未頒布呢條律法,仲引段經文咩「未有律法之先,罪不能算為罪」之類,所以亞當夏娃啲仔女亂倫冇犯罪

幾千年前未必

亞當夏娃成九百既歲先死,佢地啲後代好似挪亞咁閒閒地幾百歲命,係直至摩西嗰代人既壽命先變返同而家差唔多

睇到段字都打冷震

在我地呢啲唔信既人睇咪覺得假囉,但佢地連洪海分海,五餅二魚都信,佢呢個解釋你又搵唔到佢自相矛盾既位喎
利申:識左佢呢五年黎不斷問啲最難答既問題,例如神可唔可以創造一舊佢舉唔起既石頭?邊個創造上帝?神明知人會犯罪點解仲要創造人?但次次佢都答得出,留名睇連登仔出招

摩西分紅海係翻譯錯誤
希伯來文原文係講[蘆葦海]
其實聖經好多bug位都係翻譯或者左cut右cut問題
猶太教古籍由希伯來文寫成
羅馬人將其翻譯成拉丁文
幾百年之後再將拉丁文翻譯成英文
近一百年先將英文翻譯成中文

當中既一詞多義,厘語,甚至希伯來文字多一點少一點都唔同左意思
呢樣係好少好少耶撚講得出
佢地只會死拗爛拗,供奉本中文聖誕一字一句係神聖不可侵犯
而猶太教古典創世紀中
(佢覺得大家係平等)
所以佢離開伊甸園

魔鬼邊個造出黎

人類係魔鬼嘅後代 咁似邊套動畫

係bo😂

但挪亞時代都未頒布律法話唔比亂倫喎
樓主搵我咩事
落地獄啦你,問問問
http://truthbible.net/biblehorror/biblecontradictions/
基督教派根本只係為左操控人而設立既宗教,
目的係要摧毀理性
所以當你要去Recall返佢地既理性係冇可能
而猶太教古典創世紀中
(佢覺得大家係平等)
所以佢離開伊甸園

魔鬼邊個造出黎

唔係
食禁果係有智慧
古典猶太教創世紀典籍有提到伊甸園有兩棵樹
一棵係生命樹,一棵係智慧樹
現代聖經cut左呢part

至於魔鬼係邊個造
就要講魔鬼係乜
根據猶太典籍,魔鬼原本係神創造既其中一位天使 lucifer路西法,
之後因驕傲而叛變,最後失敗而被逐出天堂,
結果拉大隊去另一個地方自己稱王
夏娃之前有個女人架

Lilith
現代聖經cut左
夏娃係抽亞當身體一部分整出嚟。
亞當屌既係自己既一部份。
所以技術上,佢其實算係打飛機
個別事件,不作評論
夏娃係抽亞當身體一部分整出嚟。
亞當屌既係自己既一部份。
所以技術上,佢其實算係打飛機

係屌骨
所以依家啲連登仔成日話啲正常體形既女人好肥
佢地根本就係有阿當既遺傳
鍾意屌骨
做乜現代聖經乜都cut晒
句句都答cut左你講你阿媽係夏娃都得啦
問過耶撚
呀當夏娃只係頭兩個人
神仲有整其他人 不過冇講

呢個係合理解釋
解釋到 除左智人之外 仲有幾種 人

印象中係有再整其他人,唔係有排生

其實都bug bug地
如果仲有整其他人
咁食知善惡果單野係得阿當,同引人食ge夏娃犯je
其他人無辜ga wo

所以其他人種絕左種
利申 鳩up
做乜現代聖經乜都cut晒
句句都答cut左你講你阿媽係夏娃都得啦

所以你可以去睇返猶太教啲古籍
或者可蘭經
可蘭經同聖經舊約係一樣,不過冇cut得咁多

點解cut哂?
正如教育局編制中學歷史科
都會左cut右cut
你問返羅馬教廷好啲

幾千年前未必

睇到段字都打冷震

在我地呢啲唔信既人睇咪覺得假囉,但佢地連洪海分海,五餅二魚都信,佢呢個解釋你又搵唔到佢自相矛盾既位喎
利申:識左佢呢五年黎不斷問啲最難答既問題,例如神可唔可以創造一舊佢舉唔起既石頭?邊個創造上帝?神明知人會犯罪點解仲要創造人?但次次佢都答得出,留名睇連登仔出招

摩西分紅海係翻譯錯誤
羅馬人將其翻譯成拉丁文

當中既一詞多義,厘語,甚至希伯來文字多一點少一點都唔同左意思
.

巴打o岩
無你咁多知識
返左教會兩年,但都覺得教會唔比人“覺得聖經呢到要改”呢個做法唔可取
一咁做就好易比人話異端(明白佢地concern)
但聖經除非你睇希伯來文,否則我覺得其他文字翻譯出來o岩唔o岩無人知

咁多巴打我都知你地好憎耶撚,但如果你問問題都起碼用個等答案既心態去問,而唔係未聽答案就已經諗定:我一定要反駁你既心態
如果係想恥笑不如直接笑算,唔洗兜咁大個圈

接下來平心靜氣討論下面問題
注意,呢d問題無人會肯定答案,好多基督徒有唔同睇法

呀當夏全家亂倫?
之前位巴打答左,有莉莉斯
其次,以前罪惡比呢家嚴重好多,睇聖經好多名人都做好多衰野,殺人老公再搶人老婆,但上帝都係會重用佢

點解有知善惡樹?
好多好多原因,我簡單講個
1.知善惡樹並唔係壞野,並唔係毒藥
2.上帝比人有好大自由度,園人面有好多果子,生命樹等等,佢設立一項規條試下人會唔會順服,但人都係捨棄金山要粒金

舉個例子,媽媽好唔想你打機,但都唔會掉左佢
方舟之後都係得返一家人
係咪再造人又冇講

幾千年前未必

睇到段字都打冷震

摩西分紅海係翻譯錯誤
羅馬人將其翻譯成拉丁文

.

巴打o岩
無你咁多知識
返左教會兩年,但都覺得教會唔比人“覺得聖經呢到要改”呢個做法唔可取
一咁做就好易比人話異端(明白佢地concern)
但聖經除非你睇希伯來文,否則我覺得其他文字翻譯出來o岩唔o岩無人知

咁多巴打我都知你地好憎耶撚,但如果你問問題都起碼用個等答案既心態去問,而唔係未聽答案就已經諗定:我一定要反駁你既心態
如果係想恥笑不如直接笑算,唔洗兜咁大個圈

接下來平心靜氣討論下面問題
注意,呢d問題無人會肯定答案,好多基督徒有唔同睇法

呀當夏全家亂倫?
之前位巴打答左,有莉莉斯
其次,以前罪惡比呢家嚴重好多,睇聖經好多名人都做好多衰野,殺人老公再搶人老婆,但上帝都係會重用佢

點解有知善惡樹?
好多好多原因,我簡單講個
1.知善惡樹並唔係壞野,並唔係毒藥
2.上帝比人有好大自由度,園人面有好多果子,生命樹等等,佢設立一項規條試下人會唔會順服,但人都係捨棄金山要粒金

舉個例子,媽媽好唔想你打機,但都唔會掉左佢

OK
全能既上帝既話語咁重要既野,要一堆可信性低既「先知」寫低
仲要零零舍舍淨係搵D唔知咩國家咩語言寫,再搵人翻上翻上翻上翻上翻上翻

點解全知全能既上帝要用呢D垃圾方法溝通?
點解唔係直接用心靈感應話比所有唔信既人?
就算死都要寫係本爛書,點解唔係每個國家每種文字都有人寫?
究竟耶穌有冇偷偷地屌過夏娃出火
editor亂改本經 好多野冇左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞