耶撚入,呀當夏全家亂倫?

202 回覆
29 Like 2 Dislike
問過個資深耶撚fd,佢話因爲聖經第一次講明唔比亂倫係喺出埃及記,創世記未頒布呢條律法,仲引段經文咩「未有律法之先,罪不能算為罪」之類,所以亞當夏娃啲仔女亂倫冇犯罪

亂倫唔係多數命短咩?by DNA

幾千年前未必

亞當夏娃成九百既歲先死,佢地啲後代好似挪亞咁閒閒地幾百歲命,係直至摩西嗰代人既壽命先變返同而家差唔多

啱啱whatsapp左我個耶撚fd,佢咁答

睇到段字都打冷震

在我地呢啲唔信既人睇咪覺得假囉,但佢地連洪海分海,五餅二魚都信,佢呢個解釋你又搵唔到佢自相矛盾既位喎
利申:識左佢呢五年黎不斷問啲最難答既問題,例如神可唔可以創造一舊佢舉唔起既石頭?邊個創造上帝?神明知人會犯罪點解仲要創造人?但次次佢都答得出,留名睇連登仔出招

摩西分紅海係翻譯錯誤
希伯來文原文係講[蘆葦海]
其實聖經好多bug位都係翻譯或者左cut右cut問題
猶太教古籍由希伯來文寫成
羅馬人將其翻譯成拉丁文
幾百年之後再將拉丁文翻譯成英文
近一百年先將英文翻譯成中文

當中既一詞多義,厘語,甚至希伯來文字多一點少一點都唔同左意思
呢樣係好少好少耶撚講得出
佢地只會死拗爛拗,供奉本中文聖誕一字一句係神聖不可侵犯
.

巴打o岩
無你咁多知識
返左教會兩年,但都覺得教會唔比人“覺得聖經呢到要改”呢個做法唔可取
一咁做就好易比人話異端(明白佢地concern)
但聖經除非你睇希伯來文,否則我覺得其他文字翻譯出來o岩唔o岩無人知

咁多巴打我都知你地好憎耶撚,但如果你問問題都起碼用個等答案既心態去問,而唔係未聽答案就已經諗定:我一定要反駁你既心態
如果係想恥笑不如直接笑算,唔洗兜咁大個圈

接下來平心靜氣討論下面問題
注意,呢d問題無人會肯定答案,好多基督徒有唔同睇法

呀當夏全家亂倫?
之前位巴打答左,有莉莉斯
其次,以前罪惡比呢家嚴重好多,睇聖經好多名人都做好多衰野,殺人老公再搶人老婆,但上帝都係會重用佢

點解有知善惡樹?
好多好多原因,我簡單講個
1.知善惡樹並唔係壞野,並唔係毒藥
2.上帝比人有好大自由度,園人面有好多果子,生命樹等等,佢設立一項規條試下人會唔會順服,但人都係捨棄金山要粒金

舉個例子,媽媽好唔想你打機,但都唔會掉左佢

OK
全能既上帝既話語咁重要既野,要一堆可信性低既「先知」寫低
仲要零零舍舍淨係搵D唔知咩國家咩語言寫,再搵人翻上翻上翻上翻上翻上翻

點解全知全能既上帝要用呢D垃圾方法溝通?
點解唔係直接用心靈感應話比所有唔信既人?
就算死都要寫係本爛書,點解唔係每個國家每種文字都有人寫?

因為希伯來文唔係[ D唔知咩國家咩語言寫]
而係猶太人既語言
而猶太人係神既選定民族
只有猶太人先會得救
其他國家其他人種既係外邦人係異類,不得救贖

果然係眾生平等
神愛世人

耶撚好似冇講過眾生平等
因為耶撚會用牛做祭獻
仲係非常重要既事
眾生平等係 印度原始佛教既理念
而佛教又源自印度教

舊約亦都冇講過神愛世人
舊約中既神只係關照猶太人
而神愛世人第一次出現係喺耶穌新約
有歷史宗教學家提出過
點解耶教由 神愛猶太人 變為 神愛世人
係因為耶穌12歲至30歲中間失蹤左18年
(冇任何典籍記載過,包括聖經)
佢係去左印度學佛

有巴打有興趣先再講

有興趣知道耶穌去印度學佛呢段

有德國人出左本書叫[耶穌在印度]
大概講耶穌逃避父母安排既盲婚啞嫁
跟住中東既商旅去左印度
跟馬鳴菩薩弟子學法
印度西北部既佛寺有經典記載

對佛學冇研究,耶穌出嚟傳道個陣曾經更新過一次摩西律法,想知道佢傳道個陣所帶出嚟嘅訊息同佛學有冇關係.如果有的話都幾矛盾,將自己嘅話語建基於佛學之上

梗係有關,
博愛,寬恕,愛世人,都係學完佛之後既理念,
繼而返以色列傳道,
又冇話矛盾既,正如李小龍一樣,
好多[正宗撚]屌佢,又話佢詠春唔正宗,
佢就係乜都學,將所有優點集合再自成一套,
穌哥咪學完佛學既優點再自成一套
佢都成日屌鳩啲 盲目耶撚(法利賽人)淨係識盲目跟從聖經

戴下頭盔好喎
呢啲都只係傳說推敲估計,考證都唔嚴謹
當晒係歷史咁講就未免同耶撚參唔多水平
回樓上,將件事當成事實為基礎先有討論價值

有德國人出左本書叫[耶穌在印度]
大概講耶穌逃避父母安排既盲婚啞嫁
跟住中東既商旅去左印度
跟馬鳴菩薩弟子學法
印度西北部既佛寺有經典記載

對佛學冇研究,耶穌出嚟傳道個陣曾經更新過一次摩西律法,想知道佢傳道個陣所帶出嚟嘅訊息同佛學有冇關係.如果有的話都幾矛盾,將自己嘅話語建基於佛學之上

梗係有關,
博愛,寬恕,愛世人,都係學完佛之後既理念,
繼而返以色列傳道,
又冇話矛盾既,正如李小龍一樣,
好多[正宗撚]屌佢,又話佢詠春唔正宗,
佢就係乜都學,將所有優點集合再自成一套,
穌哥咪學完佛學既優點再自成一套
佢都成日屌鳩啲 盲目耶撚(法利賽人)淨係識盲目跟從聖經

戴下頭盔好喎
呢啲都只係傳說推敲估計,考證都唔嚴謹
當晒係歷史咁講就未免同耶撚參唔多水平

我覺得可以以開放既心態去討論
好多人都話聖經係傳說,係故仔,冇考證,唔係歷史ga
而當中羅馬教廷喺千幾年黎加加減減左幾多,我地又唔知,
所以耶穌去印度學佛呢個說法係傳說定係歷史,
就真係抱開放式既心態去睇囉,
印度西北部佛寺就有部[聖者伊薩生平]既典籍去記載耶穌喺印度學法既事蹟
但印度咁多強姦犯,我想去考證都唔敢啦

巴打,我地依家講緊係宗教問題wo
宗教問題點樣去證明為事實基礎
佛祖話一出世就指天篤地一步一生花
穆罕默德話喺麥加升天
呢啲點樣證明為事實

穆罕默德話喺麥加升天
呢啲點樣證明為事實

佢話你當哂歷史咁講,我就係知你講緊嘅嘢冇得證實,所以先話當成事實咁睇
聖經創世紀係俾羅馬教廷cut左好多情節
原著成本舊約係出自猶太教
而猶太教古典創世紀中
有提過另一個女人,lilith莉莉斯
佢係神創造既女人,並唔係從阿當身上取肋骨而成
但因為佢唔肯同阿當以男上女下既姿勢性交
(佢覺得大家係平等)
所以佢離開伊甸園
去同魔鬼性交而生育其他人類

上面班人不如睇多啲資料先出post

我以為人類有丁同系都係因為食左禁果先有

魔鬼邊個造出黎

唔係
食禁果係有智慧
古典猶太教創世紀典籍有提到伊甸園有兩棵樹
一棵係生命樹,一棵係智慧樹
現代聖經cut左呢part

至於魔鬼係邊個造
就要講魔鬼係乜
根據猶太典籍,魔鬼原本係神創造既其中一位天使 lucifer路西法,
之後因驕傲而叛變,最後失敗而被逐出天堂,
結果拉大隊去另一個地方自己稱王

有cut咩 點解我知既?
Sor囉少睇聖經
當年未有社工
所以冇事

穆罕默德話喺麥加升天
呢啲點樣證明為事實

佢話你當哂歷史咁講,我就係知你講緊嘅嘢冇得證實,所以先話當成事實咁睇

係既
因為宗教既野根本冇得嚴謹考證
所以如果要嚴謹考證過先講得
其實可以end post
而猶太教古典創世紀中
(佢覺得大家係平等)
所以佢離開伊甸園

魔鬼邊個造出黎

唔係
食禁果係有智慧

至於魔鬼係邊個造
就要講魔鬼係乜
根據猶太典籍,魔鬼原本係神創造既其中一位天使 lucifer路西法,

Sor囉少睇聖經

聖經好似冇講生命樹ga
淨係講智慧樹
而猶太教古典創世紀中
(佢覺得大家係平等)
所以佢離開伊甸園

魔鬼邊個造出黎

唔係
食禁果係有智慧

至於魔鬼係邊個造
就要講魔鬼係乜

Sor囉少睇聖經

其實係啟示錄有講過
神做野洗唔洗你教呀
落地獄啦

穆罕默德話喺麥加升天
呢啲點樣證明為事實

係既
因為宗教既野根本冇得嚴謹考證
所以如果要嚴謹考證過先講得
其實可以end post

支持巴打繼續分享
以物種進化黎睇,其實初代人類大可能都係亂倫

亂倫只係道德加鎖穩定社會嘅手段,前世嘅野用現代價值睇好似唔太恰當

理性討論
啲人作故仔後人信到十足
真係好可悲
其實好想知基督教,係點睇弱肉強食的動物世界?

聖經有邊章唔係弱肉強食
當時應該唔止得呀當夏娃2個人
睇返經文 該隱(阿當其中一個仔)殺左自己兄弟之後 受到神嘅刑罰 “該隱 對耶和華說:「我的刑罰太重,過於我所能當的。“你如今趕逐我離開這地,以致不見你面;我必流離飄蕩在地上,凡遇見我的必殺我。」
可以睇到當時有其他人存在

呀當夏娃可能只係當時最屬靈,即係最接近神想法嘅人
所以做左男性同女性嘅代名詞掛..

動物世界既弱肉強食有咩問題
問過個資深耶撚fd,佢話因爲聖經第一次講明唔比亂倫係喺出埃及記,創世記未頒布呢條律法,仲引段經文咩「未有律法之先,罪不能算為罪」之類,所以亞當夏娃啲仔女亂倫冇犯罪

亂倫唔係多數命短咩?by DNA

幾千年前未必

亞當夏娃成九百既歲先死,佢地啲後代好似挪亞咁閒閒地幾百歲命,係直至摩西嗰代人既壽命先變返同而家差唔多

啱啱whatsapp左我個耶撚fd,佢咁答

我諗只係曆法唔同
同埋聖經成日會將啲單位交換用
日 月 年 會隨意調動
睇返經文 該隱(阿當其中一個仔)殺左自己兄弟之後 受到神嘅刑罰 “該隱 對耶和華說:「我的刑罰太重,過於我所能當的。“你如今趕逐我離開這地,以致不見你面;我必流離飄蕩在地上,凡遇見我的必殺我。」

其他人都可以指係其他兄弟,但相信都係亞當子女。聖經只提及該隱同阿伯(被殺害的兄弟)係亞當兒子。普遍釋經家都同意,係呢兩個有編寫價值。
以物種進化黎睇,其實初代人類大可能都係亂倫

亂倫只係道德加鎖穩定社會嘅手段,前世嘅野用現代價值睇好似唔太恰當

理性討論

唔係道德加鎖wo
而係科學問題
因為近親交合而令隱性基因(有缺陷) 得以pair up
生出既嬰兒好大機會有遺傳病

古人歸納出近親相交會出現缺陷嬰兒而禁止近親相交

其他人都可以指係其他兄弟,但相信都係亞當子女。聖經只提及該隱同阿伯(被殺害的兄弟)係亞當兒子。普遍釋經家都同意,係呢兩個有編寫價值。

無錯
同樣道理 呀當夏娃比較有編寫價值
其實當時亦都有可能有其他人存在而冇編寫

所以你可以去睇返猶太教啲古籍
或者可蘭經
可蘭經同聖經舊約係一樣,不過冇cut得咁多

點解cut哂?
正如教育局編制中學歷史科
都會左cut右cut
你問返羅馬教廷好啲

六四就話要cut
我估你科中史唔會cut到唐太宗死左下個傳比溥儀掛

況且父女亂倫係現代聖經都係有出現過既情節,唔洗咁大反應,你係要信就大大方方認,反正由頭到尾都係不要問只要信既宗教

你有既定立場我都無話可說
不過建議你睇多啲其他典籍先

本條訂過既聖經係最少一段講阿爸同個女亂倫,好似係2個女tim,唔好講咩有立場,本野咁鐘意左cut右cut,呢段又唔cut?會令人覺得至少當時人地係接受呢樣野,個post主題係問係咪亂倫你地就起晒鋼搬一堆cut左既野出黎,多一個女人係咪就可以避免到亂倫?你個故事背景得3個人,個setting根本係一定要亂倫先有後代,唔好咁固執

其實係亂倫!
但係唔好以為聖經鼓勵或容許亂倫。
聖經入面雖然有記載到亂倫事件,但都係為左存留後代。包括亞當,挪亞,以及巴打講既個老豆同兩個女。

咁係咪為代存留後代就可以亂倫?

亂倫在現今社會是犯法,而且有違倫理道德。 以現今既尺度去衡量以前既社會係唔公平。同樣,以前既尺度都唔適合應用係現代社會。

亂倫被定為犯罪,是在摩西時代,摩西所頒佈。

所以,亞當所生既子女係亂倫呀。

多謝巴打答到問題,好過上一個答唔到就一味話人偏激蒙混過關,但係呢個情況有邏輯問題,如果上帝係萬能,點解要設計一個一定要做錯先可以持續落去既局面?

另外其實係一個好嚴重既矛盾,其實根本唔應該講邏輯,一本幾千年前既書邏輯混亂,你估人地笑你不要問只要信係無原因架?一個簡單問題,究竟有冇亂倫前一批人強加個人名就話無亂倫,後一批又走出黎話有亂倫唔鼓勵,有人荒謬到話亂倫係基督教概念無問題,你地個個都一人一套互相矛盾去解答,唔講問題,ABC 三個答案都已經自打咀巴

其實個post係一個局睇到宗教本質,就係一套無邏輯既思想,簡單拋條問題出黎,唔洗我地出聲,3種基督徒出黎已經互摑,無任何侮辱成份,但係唔該連你地自己都唔會有共識既議題上搬返金句解答:不要問,只要信

其實如果要討論,大家有唔同見解有咩出奇?
神學都係一種研究,唔同神學家都有唔同既主張。你可以當每個基督徒係學生,學習進度唔同,知識都唔同。各位巴打所講既耶撚,其實就係冇批判思考,老師(例如牧師)講乜就信到十足十既學生,但坦白講老師都唔係記錄聖經個位,都有佢個人既不足,只係通常比學生識得更多,所以做老師。相信各位巴打咁叻,中學大學都試過問到D連老師/教授唔清楚既問題,其實神學都係咁。唔同學系既教授/PhD學生都係係自己既學系追求真理/真相,持續為世界提供新知識,甚至推翻舊知識,唔同主張既學者互插。
我認為神學都一樣,係一個追求真理既過程。如果「不要問,只要信」,咁樣唔係追求真理。

利申:認真尋求中,亦討厭耶撚(唔用腦仲要拋書包既"學生")

大佬你話有d 野係好深入既就可以有唔同見解姐
而家呢個同平時其他人問耶撚既問題,都只不過係好基本既問題,但都可以有好幾個答案wor
父子hehe
因為神都係人

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞