[扮工動物園] 說好的轉涼呢之星期三

761 回覆
1 Like 1 Dislike
咩衣櫃要三四萬咁貴

我果時係實惠做左三件傢俬
地台床,衣櫃,儲物櫃

埋單好似都要5萬幾

我當年(12年前) 搵人現場造地台床(5呎), 衣櫃 (5呎濶到頂), 鞋櫃連上面玻璃飾櫃 (6呎幾高, 3.5呎濶左右), 電視地櫃連茶几(可以收入地櫃入面可拉出當茶几用, 五呎濶兩呎深) 床頭隔離一個凌空嘅櫃筒當梳妝櫃用

五樣嘢加埋兩皮有找, 全部用夾板, 好x抵

幾抵喎
我本身預床+櫃 萬五咋

12年前10萬全屋木器家私任做,係任做!仲連埋油油
我呀媽做到全屋都係家私又做地台又做屏風,保守估計做左20件野

係呀,兩個level
600萬以下按盡8成要過壓測,6成唔需要
400萬以下按盡9成要過壓測,8成唔需要

唔係太明
唔需要 = 唔需要過壓測?

係,因為仲要買按揭保險

當年買按揭保險+1成首期入市

你最叻

贏家

唔係太明
唔需要 = 唔需要過壓測?

係,因為仲要買按揭保險

咩呀,我做5成都要壓測wo

我屋企入伙時用返發展商啲油同埋地板, 住咗十二年..
係天花有啲霉, 地板無起過又無爛...真係好算係咁

木地板定磚

木板, 本來想轉地磚..但黑帝話仔女仲細, 用返木板佢哋pk 時無咁痛

差不多……地磚好打理好多

我呢度地板都幾好~~記得入伙無耐, 跌咗隻瓷杯落地, 佢無開到花...由主人房晌地到彈咗幾嘢彈到入廁所地磚先爛 [/quote]
無左我就得返11頁

無人識你呀 人起朵你起朵

你,出黎,大家隻揪

diu ,no chinese

i diu le lo mo chow hi

u want do what seven??

if you want 1on1 ,u come

i fight,u,u know??

my power powerful

KO you,you sun of bitch

ho ball ching

無左我就得返11頁

無人識你呀 人起朵你起朵

你,出黎,大家隻揪

diu ,no chinese

i diu le lo mo chow hi

u want do what seven??

if you want 1on1 ,u come

i fight,u,u know??

my power powerful

KO you,you sun of bitch

ho ball ching

gong ying mum tai lun shine?
lei yee vee gi gee ho lun ging?
又返黎買樓環節
潛陣水先

講下其他

咁我油油算~~~
不過香仔香妹係塗鴉大師, 好煩
屋企好多佢哋嘅手稿

裝白板牆俾佢地畫
我有幾個朋友都係咁整

識玩一定係地毯牆身+掛黑板
用粉筆比佢地慢慢玩
畫地毯造牆身要吸塵打理
但造價平唔怕濕 又可以用魔術貼痴小手工品係牆做裝飾
仲可以同香仔香妹一齊DIY
用粉筆畫花地毯都唔怕畫花

地毯牆身第一次聽
但香妹有鼻敏感喎..
同埋黑帝好憎啲毛sun sun 嘅嘢
我好想買姨媽傢俬嗰張白色嘅羊毛毯佢唔俾
咩衣櫃要三四萬咁貴

我都想問E0係咩嚟..

老老豆豆, A0我都未太明係咩

無甲醛,防刮花

木板嚟?
我sd 左starbuck d 新杯相比女友睇
佢話個d 佢梅花😂😂😂😂🤔

上年果隻就好靚

呢隻? 唔記得上年定前年

左邊幾靚

我果時係實惠做左三件傢俬
地台床,衣櫃,儲物櫃

埋單好似都要5萬幾

Centro 報我7件野,有櫃有地台床,12萬打7折

我只能夠講,真好賺

建議你貨比三家

諗住睇埋室內設計公司先。

果陣搵過設計公司初步報價,我果度4百幾尺,預40萬起跳,未包料

最後我搵判頭攪,唔駛30萬埋單,一樣唔包料

我有個fd 做設計公司,但新入職半年話唔到幾多事,希望佢生生性性努力d,識多d人跟住佢報到個靚價比我啦

香港做設計慘過食屎

開公司個個就賺,做個個就食屎
原來造幾件傢俬都要咁貴
真係食米唔知米貴

所以你個個唔貴架,料ok 既話。
你試下去ikea 睇下,拉開佢櫃桶用隻手拍下佢塊底板感受下 唔好太力力

我嗰個啲料幾ok, 啲門校又俾靚嘢我~~
所以佢唔太想接我都死lur 佢

地區性呢個都係一個好大既問題

以前住柴灣對住個山都有呢個問題~~~

而家個廚櫃 (新樓包埋) 已經甩頭甩骨, 入面就係高壓板

你望內園已經無咁濕啦香媽

唔內遠之多咪望樓景...我嗰度唔算近山近海...ok 啦

btw, 我係望你嗰邊嘅內園, 都見到吓你嗰邊嘅泳池㗎

咁咪姐係內園

我呢度屏風咁幫你地食曬d濕氣

之前明明西斜有陽光入屋~~而家咩都無

你新居嗰邊仲擋埋我廚房嘅海景

唔關我新居事架 我新居得10層樓高
咩衣櫃要三四萬咁貴

我都想問E0係咩嚟..

A0
Available (0次拍拖)

我只係識Married But Available

第一次聽

地區性呢個都係一個好大既問題

以前住柴灣對住個山都有呢個問題~~~

而家個廚櫃 (新樓包埋) 已經甩頭甩骨, 入面就係高壓板

你望內園已經無咁濕啦香媽

唔內遠之多咪望樓景...我嗰度唔算近山近海...ok 啦

btw, 我係望你嗰邊嘅內園, 都見到吓你嗰邊嘅泳池㗎

咁咪姐係內園

我呢度屏風咁幫你地食曬d濕氣

之前明明西斜有陽光入屋~~而家咩都無

你新居嗰邊仲擋埋我廚房嘅海景

唔關我新居事架 我新居得10層樓高

平平地起間貨櫃屋算鳩數啦

有錢就好似你咁做5成啦

咁你唔係本身諗住做9成咩?

6-7成咋

咁考慮緊咩野?
壓測?

其實呢個息低既環境下,唔借盡對唔住自己

除非係入息過唔到壓測,迫住俾多d首期

我就是例子

出去無p loan 可以低息過樓按

借返來再出去做定期,買保本基金,買收息股
直頭係坐係度收錢

想聽多少少關於股既野,其實買收息股係咪唔會點理佢股價升定跌?目標就係要收息?
又返黎買樓環節
潛陣水先

唔好扮野wo, 有講其他野架wo

有錢就好似你咁做5成啦

6-7成咋

咁考慮緊咩野?
壓測?

本身諗住買比佢結婚
但佢最近好似同條女散咗
我唔知點開口

咁點解唔買比自己?
定你自己已經有一層

宜家一家四口逼喺一間居屋仔咋
本身諗住等個仆街28歲左右結婚買比佢順便趕佢走
點知佢又唔肯

最近我又係煩緊樓

又有錢買多間 邊夠你玩呀清
又返黎買樓環節
潛陣水先

屋企唔使裝修
做下野先, 依家做完 食完飯又等收工
又返黎買樓環節
潛陣水先

講下其他

買樓環節我都搭唔到嗲
咩衣櫃要三四萬咁貴

我都想問E0係咩嚟..

甲醛等級標準
E0係最高品質 釋放最少甲醛既木板咁解

受教

有錢就好似你咁做5成啦

6-7成咋

咁考慮緊咩野?
壓測?

其實呢個息低既環境下,唔借盡對唔住自己

除非係入息過唔到壓測,迫住俾多d首期

我就是例子

出去無p loan 可以低息過樓按

借返來再出去做定期,買保本基金,買收息股
直頭係坐係度收錢

想聽多少少關於股既野,其實買收息股係咪唔會點理佢股價升定跌?目標就係要收息?

係,唔會大升唔會大跌
分散入貨平均成本

等派息

一潮濕啲牆好易發霉
隔離仲要係浴室
好想成間屋大裝修呀

唔知係咪我屋企D防霉漆夠期
依兩年春天都會發霉

會嫁
所以要做牆身翻新

潮濕其實是咪真係唔好貼牆紙?

我唔直接答你
用例子話你知

但我住呢度, 幅牆未喊過未毛過喎

有冇抹?

牆無乜抹
我隻mouse呢排唔知做咩疾下疾下
無mousepad用
痴左半張白紙當mousepad用住先
又返黎買樓環節
潛陣水先

屋企唔使裝修
做下野先, 依家做完 食完飯又等收工

睇片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞