無委任證!觀察 POLITE

1001 回覆
7945 Like 20 Dislike
任何人穿着並無資格穿着的制服屬不合法
(1)
任何人穿着其並無資格穿着的制服,或穿着非常類似該種制服的衣服而刻意欺騙他人,可處罰款$1,000或監禁6個月:
但如獲得警務處處長的同意,演員在任何公眾娛樂節目中穿着任何制服或衣服,則不構成本條所訂罪行。 (由1950年第9號附表修訂)
(2)在本條中,制服 (uniform)指英國軍隊、政府飛行服務隊、香港警務處、香港輔助警察隊或根據香港任何現行成文法則的權限而組成的任何部隊的成員當值時不時穿着的正式服裝,而服裝 (apparel)包括各項裝備在內。 (由1992年第54號第19條修訂;由1997年第20號第25條修訂;由1999年第13號第3條修訂)
Poshhhhgh
一定唔係
你出我第一個買嚟著
我唔撚信咁都入到我
唔係 我指個阿叔冇狗察字

WTSDIST應該係黃大仙區?

我無嘢講我要見律師
一早有架電單車扮
係咪要同時fulfill刻意欺騙他人呢條
寫到明觀察都非常相似?
呢個一定唔得啦
無謂搏, 我唔識法律但上到庭好難兜, 如果係陪審團判, 個官應該會叫佢地考慮一個一般人睇到會唔會有機會覺得係真警察, 咁你大大隻字寫Police, 如果有個人遠望 或者睇唔清細字嘅人就一定中

所以一定唔可以有警察 同 Police 兩個字
講得好
佢地係咪都搞鳩你架啦
要解釋左你著佢既用意,唔係欺騙他人
我無野講 推一推
就咁普通無字黑背心算啦

差佬晚間混入人群扮市民搞事,依家比人捉到
仲Live緊
https://www.facebook.com/standnewshk/videos/453950785441074/
要有唔係騙人的元素, 例如嘲諷? 舉我無委任證?
一千抵玩
唔寫字已經有d似,
咪加字被人搵借口拉你啦,
帶個透明耳機已經夠架啦
一個也不能少呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞