與藍絲結盟!!「政治放兩旁、藍黃為香港」聯盟正式成立!!

589 回覆
2644 Like 32 Dislike
巴絲請先睇睇我之前一個 post:
與藍絲結盟!!屯門公園的啟發!!
https://lihkg.com/thread/1284296/page/1

對唔住咁多位,呢篇有啲長,但係一個中期計劃,需要巴絲們帶領,請耐心睇睇。

為方便討論,同迎合藍絲常用詞彙,以下會將所有支持反送中、抗拒赤化嘅連登巴絲同香港人統稱為「黃絲」,我知有啲 out 同柒,但希望大家唔好介意。

前言:

建制自從 2003 年開始大力分化香港人,梁振英治下更將港人分為藍色同黃色,令群眾忙於內鬥,大大削弱港人團結爭取港人利益嘅能力。本聯盟成立目的,係透過黃絲積極帶動藍絲參與民生議題,以:

1. 凸顯政府同建制派以大型基建浪費香港人資源,無好好改善民生,影響一眾藍絲同全部香港人嘅利益。

2. 向藍絲表達黃絲關心民生,更關心社會唔同階層嘅利益同種種不公。同時為「廢青」及「黃屍」改善形象,減少社會對立,建立全民共同議題,爭取雙方溝通機會、諒解同支持。

3. 抗衡建制以「黃/藍絲」、「廢青/老」分化香港人嘅禍害。關於呢啲標籤同分化,有興趣可睇我另外一個 post:
https://lihkg.com/thread/1281346/page/1

4.(呢點重要)軟性推廣黃絲嘅意識型態,例如公民意識、抗爭意志、公民參與、口號、反專政、以遊行示威方式表達訴求等。呢啲都係令藍絲「一見黃屍就火滾」、覺得黃絲「只係識搞事」嘅原素。如果透過藍絲關心嘅議題嚟表達呢啲意識型態,相信可以起到潛移默化嘅效果。

5. 呢點係我嘅私心,我其實想用呢個計劃打下一個大佬:萬億人工島。下下都要巴打去衝立法會,我真係唔想再係咁,巴打再少一個都唔可以。

簡單講,我哋係以黃絲嘅意識型態、同藍絲關心嘅民生議題來號召、團結人民、凸顯政府施政失誤同社會不公!

最後,呢個係聯盟,係用嚟達到「團結社會最大公因數」,所以所有同政治有關嘅議題唔會直接喺度攪,就好似我哋唔會要求民陣去衝一樣。另外,我覺得暫時唔好用綠色代表呢個計劃,因為有好多藍絲對台灣綠營反感,而且太強調「轉色」佢哋會有戒心,無人想被人同化/分化,所以唔好用綠色/「綠絲」,只需要表達「黃色向藍色示好」就夠。

定位、表達手法要點:

1. 盡量避免觸及有關政治嘅字眼同議題(例如「港共政權可恥」、反送中等),而事實上,呢個政府太不堪,淨係用民生議題已經足以達到以上目的。

2. 因為要為「黃絲」洗底,所以唔使怕保留「黃絲」呢個身份,字裡行間甚至可以有點黃絲「知錯」、「反省完,唔搞政治啦」嘅意味。亦都可以「釋出善意」,誠意邀請藍絲加入行動。

3. 基於 (2),我覺得可以唔使成立新政黨(或「真建設派」),以避免用多一個標籤,搞到兩邊都分化嘅風險。

4. 同理,我覺得唔好邀請建制議員參加。我哋係黃絲,我哋 at some point 要實踐第一個目標(即凸顯建制係仆街)。

5. 文宣主要以長輩圖同類似「幫港出聲」嘅形式呈現。如有實質行動(例如遊行),針對黃絲同藍絲嘅文宣要唔同,否則調轉可能無黃絲參加。

6. 中老年人其實好簡單,佢哋唔鐘意「反」或者「鬧」,鐘意「理性」。所以文宣、口號要夠正面,如果要反,都只係反對單一「死物」,例如:「改善長者醫療福利,反對興建人工島!」(即係用「[藍絲嘅福利],[反對嘅政策]」呢個格式)。

7. 中老年人亦覺得自己好重要,鐘意年輕人尊重佢哋。所以文宣用字可以謙虛啲,例如「懇求對方諒解/支持」、尊稱對方為「前輩、老友記、朋友」等。

8. 同理,開始時為咗易啲入屋,可以避免攻擊建制派。我哋又唔係泛民議員,唔需要攻擊政敵。入到屋,打開到個話題已經好好。調轉講,如果我哋成功,相信投建制嘅藍絲都會少啲。

9. 呢個計劃主要係針對藍絲,亦想佢哋參與,所以只可以係和理非,如果有遊行,衣著最好係同撐警遊行一樣(白色或淺藍色),唔可以帶口罩、衝擊等。

10. 有巴打建議如果遊行,可以透過一啲小舉動,例如︰派下水、退熱貼之類比班平時無咩去遊行嘅人感受下我地年青人嘅友善。

具體行動討論:

1. 首先,我覺得搞咩都得,最重要係「以黃絲嘅意識型態、同藍絲關心嘅民生議題來號召、團結人民、凸顯政府施政失誤同社會不公」。

2. 嚟緊嘅屯門公園行動一定要支持,亦係一個嘗試,甚至可以出文宣邀請佢哋參加,搞完如果多藍絲參加要大做文宣,「成功爭取真和諧」!

3. 有巴打提醒五點訴求仲未爭取到,我理解同支持。所以,呢個 proposal 可以大家傾吓先、沉澱一吓都唔遲。

4. 但係,如果又有巴絲覺得而家運動有點膠著,就算和理非遊行,都未必能以五點訴求號召到足夠多嘅人參與,咁呢個藍黃聯盟計劃未嘗唔係一個突破點,可以趁雙方都仲「興洽洽」時試一試。我個人都唔知點先最好,巴絲們請出招。

5. 如果試,我覺得可以先搞一個 Facebook page(好似近來好成功嘅 Sing Majority 咁),做吓文宣、介紹,例如「我哋係一群有反省嘅「黃絲」,經歷種種風波後,希望重回理性、關心民生、少談政治。現誠意懇求社會各方諒解同支持,並邀請一眾愛香港嘅前輩、老友記、朋友帶領我哋建設美好家園。」。開頭或者做一個議題就夠,例如「改善醫療福利」,根本無人可以 challenge,又入到屋,又可以幫衝完立會嘅手足洗白,到多人 like 個 page 後(例如有五萬人),先用呢個議題打嚟緊嘅另一個大佬:人工島

6. 大家都可以諗過一個好啲嘅名,「政治放兩旁、藍黃為香港」聯盟好似有啲長同柒,但我仍然覺得名稱最好緊扣「藍黃」兩字,咁可能較易達到上述目的。

7. 搞遊行當然可以,但要攞不反對通知書,連登可以做文宣。如果有一日真係有過 10 萬藍黃絲遊行,呢個政府唔使瞓。

8. 我上一個 post 巴打仲有好多建議,值得一看:https://lihkg.com/thread/1284296/page/1

9. 各位文宣巴絲如果覺得呢個 idea 可行,請自由發揮、直接去馬!

多謝大家,請「我無嘢講」及俾啲意見。
以上有解釋。
推 香港唔係得政治問題 民生都好多
keep住民間抗爭運動好緊要

我無嘢講 我要見律師 我有權唔解鎖電話 我唔會簽任何文件 唔好兇我 我會投訴 
我無野講
樓主如果搞得成, 可能突破左中共人民鬥人民既技兩
共匪最怕既事發生了!
支持政府取消立法會功能組別

支持政府取消831框架

支持政府取消暴動定性

支持林鄭月娥退位讓賢

支持警方知錯能改

支持釋放愛國愛港學生

支持成立獨立調查委員會
支持 預我一份

Ps 長年累月同廢老交手 清楚佢地思維
支持
係高招
為民生!
我無嘢講 我要見律師 我要驗傷 我唔解鎖電話 我唔簽任何文件
On9
欣賞你咁有心機打咁大段
不過生番就係生番
永遠都唔會有改變既可能性
茹毛飲血既人永遠唔會理解到自由民主
有飯食有屋住就滿足過完一生

所以樓主都係算鳩數
係其他方向文宣努力啦
支持!
agger
天耀啱啱先有藍屍廢老打人
d黑警剩係拉個絲打

原告變被告點忍呀屌你老母
各界大和解
其實樓主目標係淺藍,深藍冇得救,各有各做啦
support
咪即係分個個出黎
香港就係要一班香港人 有唔同聲音
香港大團結,We connect
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞