【淺談五毛】(一)先標籤,後分化

79 回覆
85 Like 4 Dislike
五毛言論有好多種型態,但目的不外乎係分化抹黑洗白
當中最常見係分化,因為共產黨最怕人民團結,團結就係力量。

如何分化?以下係常見步驟:

1. 第一個(亦係最重要)步驟就係用一啲簡單名稱將反對聲音分類並標籤

例如:「泛民」、「本土」、「勇武」、「港獨」等等。

2. 當群眾慢慢接受呢啲標籤,就可以開始將標籤「負面化」。由於目的係要抗爭者「群眾鬥群眾」,所以所有標籤會無差別地「負面化」。

例如:「飯民」、「笨土」、「勇武燃」、「急獨」、「講獨」等。

3. 被「負面標籤」嘅派別(即係所有派別、所有抗爭者)當然心有不甘,所以佢哋就會更加願意用呢啲「負面標籤」嚟攻擊/丑化其他人。

例如:飯民死全家/落地獄、本土正仆街、勇武鳩衝/累街坊等。

至此,「群眾鬥群眾」嘅格局就基本形成。

呢種標籤最陰毒之處係會令人將對一個(或一小撮)人嘅不滿擴大到整個擁有同樣標籤嘅派系。

例如:「梁耀忠正仆街」可以擴大到「無一個泛民係無辜的」。「梁頌恆柒咗」可以擴大到「本土勇武港獨都係鬼」。

就係咁,一個原本多元、可以和而不同、互補不足嘅抗爭力量就會搞到四分五裂。群眾大部分時間都去咗用嚟互相謾罵,邊有機會抗爭?

所以,當遇到一個 post(或一個會員)不斷不必要地運用呢啲標籤,大家就要小心。
有時間就講埋其他。覺得有用就請推。Thanks!
我無野講
我無野講
分析得好好
無野講
抄低先

我無野講
Push
80 90 00後
Push

五毛死全家
好多五毛借反黃碧雲反泛民

我無野講
Labeling係人類將複雜idea簡單化嘅本能,用標籤嘅唔一定係五毛
但識用其實好好用,調轉槍頭反攻對面都得

【敵後工作】黑色文宣行動綱領 (文長慎入)
https://lih.kg/1244283
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞