與藍絲結盟!!「政治放兩旁、藍黃為香港」聯盟正式成立!!

589 回覆
2644 Like 32 Dislike
又冇叫大家放棄五大訴求, 真普選
只係一小 team 人各有各做, 有咩問題?
同埋廢咗共仔分化港人招數 (由 689 開始玩), 長遠來講利多於弊, 泛民可能有進帳添
我無嘢講!
too long .......
already read
支持
文宣真係好重要
我無嘢講
首先要做左"偉績"
例如光復TUEN MUN、上水
再大肆宣揚 [ 建制議員一直解決唔到既民生議題, 黃絲解決到 ] OR
[黃絲俾到更多著數我]

要學建制派咁俾多D小甜頭
例如幫佢地用電話LIKE左FB PAGE先派野.
(銀彈攻勢少不免)
例如派黃屍標語既紙巾、環保袋,
搵小商戶打折派Coupon,
一D佢地最鐘意既小便宜.
年曆呢D入屋擺一年既野都不錯.

幻想自己係區議員, 做盡建制派平時做既野,
代佢地去旅行社報名搞旅行團.

認為呢D方法幾好.
我覺得黃絲會分到係文宣既
只要係連登講定先
俾人分到就無問題啦(藍絲唔會上黎睇到的)
我無嘢講 唔記得電話密碼
推呀

我冇野講 我有權唔解鎖 我要搵律師 (背定律師電話) 我唔簽任何文件 我唔信任何警察 我要警誡記錄 我要食飯 飲水 毛氈 去廁所 我唔舒服要去醫院 我要睇你委任證同編號投訴你
啲用字好正面
我冇野講
人可以同時專注既野有限
呢個方向搞大左
五大訴求, 真普選就少左好多attention
雖然大家無放棄
但大家都再搞唔出D咩行動

所謂分化港人招數
講到底就係親中vs反中
呢個先係個真正問題
樓主講既意識型態之別都係廢話
根本唔需要佢分化
回歸前幾十年已經有呢種對立
佢哋上嚟睇都冇問題, 光明正大

宜傳下
有諗頭

我冇野講
打民生要盡量避免談政治, 好多人仍然係聽到個黃字就發癲
所有事都真係以民生都主打, 宣傳都唔好談黃/藍
咁就冇位比人入
我無嘢講
要改變,樹立對藍絲黎講正面既形象,咁藍絲就唔會盲目支持建制

同意所有嘢都唔可以用反對字眼,因為係藍絲眼中,反=唔理性
樓主想要意見,咁我比意見你︰
1. 你個行動前題係假設藍屍好多人係關注民生 / 燒到埋身就會理,請問,你確定呢個假設成立?如果當中好多人根本已經被洗腦,馮政府必撐、馮黃色必反呢?咁你做呢件事只會熱臉碰上冷屁股,最壞情況係會分化依家難得既黃色大團結。做任何決定之前,我覺得有必要搞清楚你個假設係咪真。

2. 藍營入面只要有一少撮人係建制智囊,你咁樣大搖大擺走埋去就會有危險,可能會被對方套料、滲透、反分化 etc. 係利多於弊?定弊多於利?請再諗真啲。

3. 因此我覺得最好方式係,按個別議題做你講既野,例如真係燒到埋藍屍身既民生野,好似屯門呢啲咁,可以考慮,而唔係全方位咁做。

4. 承上,就算真係做,最妥當方法應該係滲透藍屍太平地,喺呢啲民生議題post入面reply「咁平心而論,呢次我就撐黃絲呀」「咁啲大媽真係好煩既…」之類,而唔係正式結什麼盟
好同意
毒到仆街
大家咪再推post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞