Oculus Quest 集中討論(2)

229 回覆
1 Like 2 Dislike
有冇巴打有興趣rifts轉quest
有意留個tg
利申: 我rifts
係咪想講用rifts換quest
巴打你買個個係128 gb版? 唉 而家個amazon個格。。。 唔知oculus store買去集運送來香港會唔會work
啱啱買rift s
究竟係買Rift S 定Quest 好,未接觸過VR唔知點好,求賜教
岩岩試多左陣 用VD
有D game 郁得太勁會Lag 一兩下 但大致上表現都OK

搵日得閒再試試用ALVR 比較下
btw 個舊棉邊度有得買多舊... 次次玩完都濕哂 好似好唔衛生咁
Rifts 首先要部run 到VR 既pc。
Quest 就無線,唔使pc都玩到。

睇你需要,初接觸買quest都夠玩了。
我有部1070 既laptop 寫話VR Ready,咁係咪用得?
1060都夠推到1440p 80fps
1070就算Maxq 都應該唔差太遠
有無話咩電腦game Quest係玩唔到,原本買RiftS想攞嚟同Friend 玩DCS,或者連線既VR Game,得閒睇下片之類
64Gb黎,今朝到左
不過唔得閒玩住
Quest本身個store無steam咁多game
但係就可以配合埋5G wifi玩電腦steamVR,當然部電腦都要有返咁上下

畫面一定無RiftS插線咁靚同咁順暢
其實主要係睇你對畫面同fps要求有幾高

Quest最大最大嘅優勢係無線,我睇d外國玩家講,有線同無線個體驗係差好遠

其次Quest可以做到一開機就玩咁方便,都係一個考慮因素
感激感激
睇漏咗你要玩DCS
我諗你試下搵下Quest stream呢類game會唔會暈好d
因為呢d game唔夠fps好易暈
個Amazon quest 既in stock date又遲左1 日。。。 做咩9 轉左4 次。。。
另一個我覺得正既地方係我想睇電影 or 個時 我唔洗連住部腦, 係廁所 咩地方都得
我就打算買住 quest 試下先 等遲d 次世代, 有得super low latency ,wireless 連電腦 再買, Qualcomm 整左個方案用60 hz ad wifi 來降低個latency 年帶開始應該會慢慢開始有。 到時有埋eye tracking, 同埋index 個finger tracking 就正
係。
方向一樣已有psvr, 有線其實幾限制下,買quest再等次世代
不過最大原因都係beat saber custom songs,同stream steam VR

隻VR kanojo 同play club可以解封之前用psvr 玩steam game set完野都無左15分鐘,煩到呢。

Customs song 要Sony 開放真係天方夜譚
其實之前係朋友到試玩rift玩DCS,就算fps有至60到都暈到飛起,唔知係唔慣定佢有時lag搞到我暈
fps 40 至60*
之前睇過篇文,要唔暈最少90fps
不過你日日玩習慣下的確係可以每日玩耐d
我試過用psvr玩隻行黎行去嘅game連續2個鐘
最後頂唔順去廁所作嘔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞