Fujifilm討論區 (46) 有錢邊個唔想玩中幅?

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
而家有一支35.4配XE3
如果想買多支鏡影景以下邊支會好啲
10-24
16-55
想影咩類型
18-135 如果用唔盡個焦距
就不如揀支輕便既

岩岩影相既人都會低估體積同重量既重要性
強烈建議諗左自己想影d咩先
我會建議你去毒氣室試手感先
你會問呢個問題應該係新手啦,咁功能性既野未必太關你事
你可以順手試埋XT30/XT20,雖然XT3一步到位但就重少少
Lightroom enhance details
R?
其實主要都係想影下風景,街影咁。但個人又好鐘意長焦壓縮果種效果,所以就諗18-135呢支鏡。
我想問大家樣野
我部XT30 拍片 FHD 60P 成日影 10幾秒就停左,然後寫紀錄錯誤,大家有無類似情況
用邊張卡
有無試過換卡
10-24 影星光圈太細 都影到但要拉高d iso
16-55 2.8都夠影但16mm唔夠wide
所以推薦s12/2
睇錯
影景多就1024啦
本身都諗10-24..但1024 得f4,日光鏡
想要支夜晚都用到, 諗緊16.4
1024個ois都幾掂下,我係無ibis下大部分焦段都可以1/8s,唔得就連拍啦。始終超廣角就係超廣角,係16mm比唔到
夜晚點先
用緊sandisk 32GB Ultra 80MB/s
我試左呢幾個情況會影一陣出現紀錄錯誤
1: 高速錄影
2: 所有200MB ,4K 同 FHD 用100MB 影是無問題的
呢個情況係咪因為張卡唔夠快

BTW ,問下大家去旅行的話咩都影下你地會用 4K 30P 家 FHD 60P
似唔夠快
起碼換sandisk 170MB/s

第二個
睇你想要咩畫面 要好清 d物件輪廓好firm/拍快野 或者有機會轉slowmotion的話就60

鍾意有少少motionblur
30 甚至鍾意傳統電影感的話24 25都夠
enhance details mode對fujifilm黎講,又愛又恨
fuji相在LR用enhance details mode,係會利多少少,但一遇到紋理比較多又細的相,LR直接咁"估錯色",有可能黑色紋理會變成黑又少少黃黃綠綠咁既色,只怪X-Trans排列先天就奇怪

所以話點解Capture One對fujifilm優化係好過LR,種種原因令我唔用LR執fujifilm相
XF16-80 F4準備release

https://www.fujirumors.com/leaked-fujinon-xf16-80mm-f4-press-release-6-stop-ois-and-priced-799/

有6-stop OIS同WR

有無巴打諗住入手?
16-55用家表示 不了
咪F4囉想點,落腳架囉
對於幾多 級 防震嘅概念好模糊
其它廠嘅dr又係用幾多 級 去做賣點⋯
即係幾多啫?
18-135 買得過嘅
一係等埋 16-80/4
同意
新手我覺得 XT20 30 輕啲仲好
上次介紹 KAMLAN 50mm鏡
個人捐款 加埋回扣 (雖然都係得1位巴打用我條link買)
捐左比香港記者協會保護記者基金
The Journalist Protection Fund

希望多d 巴打支持保障記者
https://gogetfunding.com/hkjaraisefund/

哩支 用黎配xt3拍片 會唔會比 18 - 55 好呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞