Fujifilm討論區 (46) 有錢邊個唔想玩中幅?

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
我第一部已經玩ff單反,轉返h1真係輕到難以置信
我只係用緊原廠條帶
前排買左條有彈力嘅,爽到上天,無重力咁
XH1+1655
想升級50r 毒氣室有無得試機
Peak Design Slide V3 我用緊

其他帶你自己搵下
新手 新入手xt30 2日
尋日試吓影個細路 開咗face detection, 全auto mode
有啲影出嚟放大塊面朦朦地 唔夠focus
請教點set影移動物件好啲?
快門set快啲
我都想知 唔知等唔等x-pro3好 唔等就用x-t3
啱啱賣咗x-pro2
開人臉對焦,對焦後會自動增加爆光值咁,光好多..有無辦法只用人臉對焦但唔要自動調光?
Ae lock
1. 用eyes detection?
2. 朦可能係光圈太大景深太淺?
個細路太快,而室內又黑既話,而你得1855都幾大機會對唔中,較快啲快門同+EV啦
實不相瞞 我真係新手
1. 有開, 係咪要熄咗佢?
2. 唔知呀 auto mode嚟, 用快門優先係咪會好啲?
再試吓先
不過好鍾意啲相顏色好靚
想問巴打 23mm f2係咪真係一米內影野唔清?
想買56.2同一支23mm既鏡
但唔知買f2定f1.4好
F2好輕方便 但好似1米內開大光圈影 真係濛好多咁
F1.4就重d
本身已有16.4 35.4 同55-200
覺得16有d太wide同變型 35.4做唔到snap既功用
開唔開face detection,睇個人習慣。例如我永遠都唔開,只會對焦後構圖/手動選對焦點,要追焦時就睇情況開區域對焦。face detection對拍片的用處大於影相(對我而言)

快門先決就應該都唔係解決你個問題的方法,或者你睇下快門先決/光圈先決係點解先

你既情況似係對移動中物件,單次對焦後再按快門,期間主體已經離開咗個原先對焦點,所以你會覺得唔夠focus
要解決係用C mode連續對焦,相機右下角S/C/M中的C,至於C mode再配合咩焦點模式,就自己去判段,或者睇下說明書了解下個分別先會清楚d
多謝解答
睇咗說明書都唔係好明 我自己試多啲摸熟啲先
多謝解答
睇咗說明書都唔係好明 我自己試多啲摸熟啲先

最緊要對正下藥,之後就慢慢試到啱自己心水既設定
想問下大家如果想試鏡頭可以去邊度試
Fujifilm Studio ?
通都係果度嫁喇
一係去肥花果d
肥花 想試幾支又唔買 會唔會比人白眼
求 link
呀妹想學影相 x-t100適唔適合新手
去studio啦,伙計又好態度
俾你依家嗰部佢 自己用100S
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞