Fujifilm討論區 (46) 有錢邊個唔想玩中幅?

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
d500 要iso800喎
學到野, 可唔可以講多啲
用Fuji有一樣野要黎意
普通機種基本上係原生最低ISO值係最好DR,但Fuji有唔同
Fuji有得選擇DR值100/200/400,實際上DR400係有最高DR值,RAW同JPG都有一樣會影響,但選擇的同時係要用相應ISO值先work, DR100=ISO160, DR200=ISO320, DR400=ISO640
所以,想要有最好DR表現,但同時又會限制左曝光設定值,即我用ISO640有DR400,大日光時,光圈同快門會好受限制,呢點玩fuji要留意,同時我覺得係fuji的其中一點不便
多謝分享
dr400 要iso800喎
有冇師兄想放16.4/56.2?
Plan緊去西藏 手上得18-55
諗緊入一支廣角鏡去影景+珠峰影星
請問大家有咩建議?
1) Samyang 12mm F2.0
2) 七工匠 12mm F2.8
3) Laowa 9mm F2.8
4) Fuji 16mm F1.4 / F2.8
睇機種,XT3 iso640就可以
唔肯定是否每部機,我諗舊機種係要DR值x2的iso
可以試下samyang,性價比都唔錯
原來係咁
如果第一次影星既話,買住Samyang先比較實際
16.4可能會唔夠闊,但用黎平時影景都唔錯
唔好七工匠
依支你預左當玩具玩下就得
全開紫邊嚴重, 四角blur, 變型算明顯
仲要對焦個呼吸效應好誇張下
最後都係賣左18-55 換16-55
諗住入埋56.2 90f2
samyang 12mm,出名影星用
唔知點解有D想賣左Laowa 9mm換Samyang 12mm
次次影完星都要搞個暗角
90/2先
然後入wide angle
再嚟先入56.2
我都諗住做一樣o既野
巴打有無試過逆光成像如何?
自膠 原來d相係喺個blog黎
請問各位巴打依家邊到仲有st20+18.55kit鏡賣,新手想入坑但去兇宅百老匯果啲地方問都話無晒

同埋幾錢到?thanks
Lm
sorry係xt-20,手殘打錯,自膠
講起大光圈
依期有啲想響ebay收支FL 58 1.2添
等x-pro3好定買x-t3好
X-PRO3一出肯定貴到癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞