Fujifilm討論區 (46) 有錢邊個唔想玩中幅?

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
阻阻你
最新白宮聯署!要求美國國會立即通過《香港人權民主法案》

https://petitions.whitehouse.gov/petition/please-pass-bill-hong-kong-human-rights-and-democracy-act

刻不容緩,立即簽名要求美國國會通過
光圈15mm先得3.5,去到45mm剩返5.6,低光環境要推ISO到12800先可以有安全快門。另外45mm唔湯唔水,唔到50或55mm影人像點都爭啲。最後無光圈環要用機身前轉盤,變相少個制用。
呢支都係日頭旅行影下風景
光圈細少少無咩所謂
就算係18-55,入黑都要換鏡
想問下大家執RAW係用Capture One定Lightroom?
Lightroom cc
新手買機,想問下xt2 vs xt30 大家會點簡?見佢依加價錢差唔多
Capture one pro
capture one user friendly d ,但用唔到LR d present,自己取捨
低調市民Confirm就係含撚貓
用fujifilm就用Capture One
真係醒嘅呢
唔一定㗎睇你點用咋
Both
想入手Xt 20做人生第一部相機
去左四寶睇 大家覺得應該
先跟支18-55 kit 鏡 之後再上23mm?
定直接買淨機 加 23mm ?
或者有無其實萬用啲既選擇

同其實變焦同定焦 咩情況真係需要用到定焦?
主要 影人同景 旅行
不打雀 同極少影快速移動既野?
精神分裂

入左支27F2.8做鏡頭蓋鏡
都唔錯
先用1855
用耐咗
你就會知道自己用乜焦距多D,再諗買乜鏡
定焦影出嚟質素係會比變焦既好,亦都有較大光圈同鏡身比較輕便
想質素靚咪用定焦 想靈活就變焦囉
巴打邊到入?
Capture One一開相,已經同正常直出顏色差唔多,film simulation,鏡頭修正,WB等等都會最原汁
Lightroom WB唔同左,鏡頭無得修正(我已經最新ver,無得揀),光位對比度都會比Capture One under多少少

無話用邊個好,視用家而定,只係結果上係Capture One對Fujifilm優化上係較Lightroom好
我都有類似咁嘅問題,23.4差少少又影唔到個景,最終我都係成日帶支16-55mm 出街, 講真16.4 堅快囉,尤其是面部對焦同埋速度都快過23.4 ...
好掛住支35.4
我都賣左
借支56.2玩下先
56.2掃街又好似唔多岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞