[好轉]若要暗瘡好,咪撚信老母6

1001 回覆
38 Like 7 Dislike

我記得絲打呀
回返上個post 架純bb

第一個月有爆發期,之後皮膚好乾,但少生9成
食到第4個月40mg 副作用太重 第三個月開始有唇炎 要降低劑量
已做大量research,想知多啲可以問我
巴打我都有唇炎,嘴周圍紅哂,沖涼一濕就爛出街見唔到人,你點解決,已經無食一星期

轉睇第二個醫生,首先分發炎有冇細菌感染
我一開始有細菌感染,即刻食抗生素,用生理鹽水洗傷口(甩皮)再查抗生素藥膏,消腫藥丸,維他命C,抗敏藥丸

清左細菌感染之後,依家階段未好曬,仲會甩皮,小小紅腫,有時生水炮,就唔使再食抗生素,但要查多陣查抗生素藥膏(輕微)同樣查之前用生理鹽水洗傷口(重要),消腫藥丸,抗敏藥丸,維c

有點特別要注意,如果發炎係有細菌感染,請不要用類固醇藥膏,我第一個睇個醫生一黎就開固醇藥膏,好彩我事先research 一下

利申:本身係非嚴重,但出咗好多年

第一個睇嘅係大家講幾好但好貴𠴱個,連登仔冇乜經濟能力我唔建議,大佬每個月都成2-4千,自己都轉左醫生

有疑問tg交流
同埋有巴絲suggest開TG group,其實都可以,但係就大家改一改個TG先 畀時自己朋友望到,留你TG我加你入去。唔直接po group link因爲怕阿豬阿狗都入
抗生素係咪可以同a酸一齊食?
四環素類唔可以!
唔好自己亂食
啱啱醫生開咗抗生素同a酸比我
我唔記得問佢係咪一齊食
應該就係 我個時都係咁 但你問清楚
佢開得嘅就可以
我暗瘡問題都困擾左長時間,外用A酸,中醫都試過,一樣無料到
準備睇長沙灣陳食A酸抗戰
食啦
想問埋你而家食緊幾多mg同每個月幾錢?
20mg 我睇就一千蚊左右一個月到
都算平啦,tst ho點都叫做皮膚專科
停左食a酸大概一年
近排生左幾粒出黎
點算好?
其實成面暗粒/暗粒好嚴重個啲都預左有爆發期,我差唔多食左2個月,第三個禮拜開始爆到超勁,到依家都未完。無爆發期真好
有無話食左咩 食開咩劑量
我聽日去覆診 我問下醫生 因為我想了解下 本身塊臉咩情況先會有爆發期 又或者 真係完全彩數
聽朝appointment 有問題請留言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞