[好轉]若要暗瘡好,咪撚信老母6

1001 回覆
38 Like 7 Dislike

若要暗瘡好,咪撚信老母

暗瘡存在左7年
-試過曬好多唔同既產品(DIY,貴野)=
-美容院-針清=
-中醫
點解樓主都成7年暗瘡,仲唔睇醫生正視問題?
-因為老母堅稱食A酸會令皮膚變薄
政府皮膚科,滿面凹凸窩
若要暗瘡好方法
-1.唔好聽老母講
-2.睇醫生,食A酸
-重中之重切記頭2點
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
特別鳴謝
-乞嚏大魔王:https://lihkg.com/thread/976541/page/1 更詳細資料可以問問佢
-https://lihkg.com/thread/972425/page/1 所有巴打絲打
未治療既臉

仲有5日就一個月既臉

今日影既
第一次睇醫生18/1/2019,開一星期抗生素加抽血加暗瘡藥膏 食完第一次無再生白頭

第二次睇醫生25/1/2019 抽血報告好好,無問題,開2星期抗生素加2星期20MG A酸
直到我食30前都唔覺有咩副作用

第三次睇醫生8/2/2019 食30mg A酸加食多2星期既抗生素就唔再食抗生素,隻眼開始乾,個嘴都係 下次番去覆前2日會去抽血,如果無問題就會3個月先抽一次

第四次睇醫生 1/3/2019 食40Mg 4個星期 唔洗抽血

第五次睇醫生 29/3/2019 食40keep住 但5星期因爲有個Easter holiday 祝大家復活節快樂 塊臉快好番

第六次睇醫生3/5/2019 40Mg Clear曬食4星期+驗血進度
1/6 40MG原來無影到相
男人老狗指甲咁長
短得濟好痛
樓主食幾多mg
而家40中
想問下 食緊oratane 3月尾食到宜家 無再生暗瘡 但塊面仲有紅色位 醫生話係發緊炎 但由3月到宜家都仲未好 有無巴絲有呢個問題

今日睇咗醫生
醫生話可能係飲咗西柚汁
因為西柚入邊有種chemical 會block咗a酸吸收!!
另外番茄都唔好食咁多
唔知係咪old news
純分享
呢個好有用 值得分享
之前有幾個巴絲睇緊tst ho醫生,無晒消息既
成日唔記得開post佢地可能無follow到
想問一下有冇話要戒口?
回樓上
番茄 西柚 (上面巴絲有食完出左小小事)所以avoid埋煎炸 high protein
有冇人食緊A酸出汗勁咗?
塊面易紅咗 一遇到熱
有! 以前唔係好出 而家行兩步就滴哂汗
樓主邊到睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞