[阿肋路亞] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (27)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
如果你叫無追求,咁我應該係連平均水平都達唔到
Local tailor撚有人同你做手縫咩一哥AC都只係fine machine works
AC唔係有手工版咩
計造法我會話山神,雖然我未試過;計style我會話100hands/意大利嗰班;至於英法嗰班又另一回事。

意大利嗰班好在無論平貴,一般對領型、style拿捏比較好,而且用嘅襆普遍較軟;但喺造工同做嘢方面,大概€100一件恤衫呢個價位我會話香港比較好,始終平價意大利嘢工粗少少,而且經常做錯嘢...

就我在他們工廠所見唔見有手縫,官網資訊亦唔見有。
印象中要加多千零蚊,鈕門、上領、上袖、衫身嘅seam都係手上,佢地都無特別推呢樣嘢
以前同thomas傾係有的,不過呢樣唔係佢地賣點,佢地亦唔會叫人俾錢買呢個服務,至於邊個負責手造嗰part就唔知了
同埋可能熟客先有,始終佢地唔特別想接呢類單...而且俾得起呢個錢,不如去試外國嗰啲...
山神即係邊個
幾靚仔喎
呢對啡色定黑色?官網好似唔見呢隻色
又要plan 下去日本
Masanori Yamagami
MYSHIRTMAKERS.COM - since 1970. "Hong Kong's finest Custom Tailors." Completely hand made to measure shirt brings a commitment to craft and high quality tailoring to life. Our new hand made to measure line allows a client access to thousands of fabrics, and invites him to become part of the design process; the result is a truly exclusive and unique suit, customised to his specifications

呢間係咪手縫
似係espresso色,應該係A記order
之前係瑞典網買過呢隻色,我好鍾意,可惜冇打鞋頭鐵踢爛左個頭連welt邊都爆埋
啡色 robert last?
Thanks!
美麗都高層數d師父fitting唔錯, 個人認為fitting 方面起碼好過brown default british cut (set sleeve). 香港工場手工一定唔夠大陸工場好(鈕門都無手鎖,無米蘭扣), 小弟認為一套衫稱身先係最緊要,但前提係一定本身要有基本試身知識(eg, 有無肩棉, 落唔落chest canvas, 膊大幾多, 胸要大d少d, 袖圍大少), 最緊要係tum得到d老師父, 上心d.
資訊應該正確
Fitting同手工係兩樣野黎淨講岩身我事鳩但去suit supply都做到啦。同埋人地講陳記你走去拎Browns黎比做乜鳩?

你地班大戶係勁揪啲
Espresso黎 我就對carmina無咩認識唔好問我咩款咩last老豆都係求奇著
買多對俾佢輪住著啦!
佢都係粗著 有對見得下人就得我都係負責幫佢shine下
隻色好靚
介唔介意講邊度買?
應該係交易廣場個sale,岩岩完左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞