[阿肋路亞] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (27)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
唔該晒巴打我考慮下先
無所謂先後,一齊做體驗比較下也可以。
陳記我上過去好多次,不過就無幫襯過,通常只是朋友造衫上去幫下眼。
手工上一定係陳記佔優。服務上我會話DB好D。
造衫其實好得意,好睇你「夾唔夾」,我幾個朋友都同陳記夾不來,最後轉曬去GY
但我也有朋友由GY轉了去AC造西裝,覺得造得更好。
但我又有朋友在AC造咗兩套都麻麻。
所以我都唔知邊個先叫「最好」。
P記同SA(新A)我都試了,兩間都應該不是我杯茶,可能是我carry不了個style
我簡單啲講啦,其實鎖鈕門點為之靚呢?你去睇下巴黎兩間C記啲「普通鈕門」你就會明架喇,但要鎖到咁,一黎要用靚絲線,二黎要過蠟,三黎要熟手。

咁人地歐洲果啲由一開始培訓就用開果隻方法,熟晒手,咪容易搵到人做到囉;反之香港、大陸做開「平版」野,用開尼龍線,換啲真絲線已經嫌麻煩,你仲叫佢過蠟又剩,做唔慣、做唔到上手(習慣呢家野好難改),做你一顆要平日十倍八倍時間,咪唔肯做囉。

隨口嗡個價(不反映現實),斷估你都唔會俾到兩舊水一個鈕門掛?咁點解佢唔做十個廿蚊?仲輕鬆!

錢夠既,有自己工場唔洗同人分單既,你咪可以由培訓開始就局鳩佢用整靚野既方法同材料做,咁班工人做得慣,咪會聽教聽話囉。你要個七老八十同你換線,彩你都有味啦!

講到尾,一般鋪係唔會直接同工人傾而係同個包頭,你同包頭deal加得夠多錢既,佢直頭同你搵過批人重新培訓都幫你整呀!講到尾都係錢問題,無人叫你去說服個呀伯一定要佢整架嘛!
學到嘢
有時候都諗不如自己學上鈕門,想點都得
陳記係有道氣場咁感覺上無db同新a個relaxing吹水mode可能去多兩次會好d
可否介紹下網上訂crispaire 網站?
要學大把教學片,不過我就無咁得閒自己鎖鈕門喇,一件單褸3roll2兩袖各3扣,未計你內袋果啲都已經要十個鈕門。

不了。
牛巴秒秒鐘幾萬蚊上落點同
其實都係your face your fate
成身著到靚一靚 比同事覺得似大陸佬老闆
利申唔係我 冇財力著到咁靚
襯衫既問題,無人叫你下下full suit
大陸佬成日係對鞋出事
睇價錢笑到漂眼水上面果位三思。
嘩!有無食水咁深呀!他比八折,我比七折你,唔使運費都賺到笑
天下水魚無限多
今日去換皮鞋根塊膠
原來要成160

咁計法打掌鐵 一年換一次膠
再加補品
皮鞋既maintenance cost其實都
買多幾對 咁個maintenance cost咪低
已經5對 一個星期一次rotation
計下數先
好貴哦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞