[今後民意運動方針] [集思廣益] 今日我想同大家分享吓遊擊戰嘅概念

568 回覆
1820 Like 15 Dislike
幫手推
應該要將每次發夢都當係單一事件咁睇。星期六日圍政府大樓就無必要,但圍狗屋就有必要!可以連續守佢幾日,閒日先遍地開花。

琴日有去踩點
其實政總好多位走到
其實大家喺支持嘅同時都唔好唔記得要參加大型遊行 呢樣嘢唔只係做比其他香港人睇 更加係做比國際社會睇 我哋需要國際間嘅支持先至可以成功
你哋可能好憎泛民 但係要秋後算帳都唔係而家 至少共同渡過一劫先
推!
此post必須置頂
認真咁講一句 畀人拉都係要講
我唔想一條可能有用嘅發聲路線就此扼殺
上咗熱門 俾更多人睇到
得我講係冇用 最好大家一齊討論
標明集思廣益 大家可以補充吓
國共內戰<睇少啲支那文宣啦以弱勝強

共匪唔止係蘇聯手得到大量架仔武器,仲有暗中支援既輕重機械,無論裝備定後勤都係國軍之上

相反中國政府戰後經濟繃崩,46年之後美國斷絕援助,裝備同後勤事實上都衰過抗戰,除咗空軍叫比共匪好啲

同共匪係内戰其間都唔係打聲稱既遊擊戰,大小會戰鑊鑊金

以正視聽
可能我睇嘅資料有錯 喺度道歉先
但係你都唔可以否認遊擊嘅成效

另外你好似當咗佢係主力
從來遊擊都只係一種輔助嘅角色
用作騷擾同施壓之用
同文宣一齊輔助傳統嘅大型示威遊行
相輔相成
我無話遊擊戰無用,但你既參考例子唔太好

要講戰史既考慮下呢幾十年既伊拉克同阿富汁可能好啲,美國佬都比班白差搞到頭癢,當然香港既情況無ak同土製炸彈啦(我都唔建議整)
國共內戰之前剿匪剿左好耐 遊擊左好耐先有實力單挑
點都好啦
樓主都只係想提遊擊戰呢個概念
下次會注意
我再研究其他例子
巴打你可唔可以講多啲
我都唔太想歷史回埋呢句就算

西安事變基本上前功盡廢晒以上打共匪既成果,而抗戰共匪都一直遊而不擊,休養生息建立自己既勢力,先有之後一連串既事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞