[今後民意運動方針] [集思廣益] 今日我想同大家分享吓遊擊戰嘅概念

568 回覆
1820 Like 15 Dislike

遊擊戰

喺維基嘅定義
係以多發性主動襲擊為主要手段,具有高度的流動性、靈活性、主動性、進攻性和速決性,並能廣泛動員及融入群眾裏
歷史上唔少戰爭都喺用佢嚟以弱勝強
包括越南大戰,國共內戰,美國獨立戰爭等

上述戰爭嘅戰勝國有啲雖然係共產黨,但唔妨礙我哋師夷長技以製夷,將歷史經驗融入抗爭運動

入正題

游擊戰嘅基本戰略方針好簡單
敵進我退,敵退我進,敵駐我擾

總之就係一種煩膠兼無賴嘅戰略,唔要求殲滅敵人,但求削弱同騷擾敵人,並保留己軍之有生力量。

敵人發起大規模進攻就解散躲藏,一退守,就立即擾敵,唔會硬碰硬,不斷削弱敵人嘅意志同士氣,等到削弱到差唔多時機成熟,就會一鼓作氣作出反攻。

好處:
1.所需人數較少
2.所需裝備較少
3.機動性強
4.唔需要單一集中根據地
5.可以同時展開多條戰線
6.能迅速集結,迅速撤離
7.事前隱蔽性強

壞處:
1.短期成效唔明顯
2.需要民意基礎
3.需要強而有力的宣傳及自發集結能力
4.需要熟悉地形

例子
美國“一分鐘人”(minuteman)
具有高度機動性及快速整合能力,能於信號發出後一分鐘內集結,並作出攻勢。平日民兵裝作普通市民,英軍無從下手,可一集結後便能短時間內集結成武裝民兵, 襲擊英軍。被反應過來的英軍進攻後,一哄而散,再次隱藏,準備下一次攻勢,打得散卻打不敗。

嚟到和平年代,遊擊戰嘅概念依然可以融入和平抗爭之中。

首先發夢佛祖同我講
我哋必須要拋棄不散嘅思想, 雨傘運動同近日嘅抗議中,留守喺一個不明智嘅選擇,原因如下:

1.嘥體力同精神
2.進入一個不利己方作戰嘅環境(夜晩)
3.容易陷入內訌(有啲人走,有啲人唔走)
4.物資冇辦法有效率運輸
5.冇太大關注(夜晚市民訓覺)
6.容易消耗民意(雨革中後期)
7.有機會擾民,造成民意倒退
8.過往經驗顯示,示威前期效果顯著,但隨著時間推進,效果越來越弱,留守效率不高

之前已經有巴打提出咗:
和理非>deadline>勇武升級 嘅抗爭概念
佛祖十分之認同
但問題係以呢個抗爭概念作出發點,必然會出現一種局面:短時間內(可能一個月至兩個月) 需要組織連續多場民意運動

如果要跟返傳統嘅抗爭理念行事 (大台號召>其他組織幫手宣傳>組織遊行)係冇可能嘅,因為佢嘅組織策略已經註定咗佢最多可以策劃一兩次嘅大型活動(事前需要大量準備+民眾可能出一兩次就會攰)另外襯長時間嘅策劃時間,政府可能已經諗出一啲疏導民意嘅方法,令下一次示威冇辦法有預期效果

注意:我唔係話冇用,反而好重要,只係唔符合巴打提出嘅抗爭理念需求,大家可以理解為一次戰場上面嘅全面進攻

為咗迎合呢個抗爭理念,我哋需要配合使用遊擊戰

和平嘅遊擊戰,其實就係一連串嘅不合作運動同埋堵塞,其目的旨在拖慢政府工作效率,甚至癱瘓政府機構,迫使政府面對民意之餘,亦能令佢疲於拼命外加令佢哋自己割席內訌,避免阻礙民意累積及打壓示威者。

遊擊針對嘅目標一定係政府建築先,包括警察總部,政總,稅務大樓,入境事務處大樓,立法會,禮賓府等政府行政機構,行動可以包括堵塞,靜坐,浪費行政資源,包圍甚至單純高叫口號,簡而言之就係有幾煩得幾煩。由同爭議最相關嘅建築開始,政府一日唔回應,就一直向外輻射,甚至有必要時要佔領埋街道,但係盡量唔可以擾民,避免喺輿論戰上落敗。

同一時間人數唔一定要多,2000-3000人足以對政府做成影響,但係一定要快, 最好今日發起聽日行動,同埋好重要嘅係一定要多線作戰,可能一批人去a點另外一堆人去b點,又或者今次a點,下次b點,合理分配人手,千祈唔好過於集中喺一點,要出其不備,聲東擊西,暗渡陳倉,分散政府嘅警備能力。

召集人可以係任何一個人,但係一定要建立一個足夠清晰嘅網絡,佛祖話喺呢幾次抗爭運動入面,雖然人多但係實在太亂,好多人都唔知狀況點樣,應該要點做,我哋需要一個清晰明確嘅信號源。tg group、連登post、bady kingdom、香討...... 無論咩渠道都好,都要確實咁樣令參與行動嘅人知道應該要做乜嘢同埋點樣執生,亦都要整一個後備channel嚟通知緊急消息俾大家

遊擊戰核心在於多次嘅自發行動,唔需要迫大家一定去要去邊次邊次, 一定要去除 1 take pass 嘅概念,要記住呢個係一個長期抗爭,不斷組織唔同嘅小攻勢,化零為整。有啲人可能今日去完好攰想休息,唔緊要,因為下次之後有下次,下次之後再有下次,當你休息夠先上街都未遲,最好每兩三日就有一次唔同嘅活動,由唔同嘅人組成,咁樣可以最大程度等多數示威者有足夠嘅休息,同輪班制差唔多

最後一個重點係要知進退
要記住呢個係遊擊戰,唔係大型示威,唔需要同警察硬碰硬,同佢哋打遊擊,警察一定攰過你。敵進我退,敵退我進,最大程度減低自身損害之餘騷擾對方,提升己方士氣,滅敵人威風,以戰養戰,為下一次大型示威保留實力。更加重要嘅係一定唔好留守,除非你有更加好嘅理由,至於留守嘅缺點已經講咗我就唔再提

大型示威之後不斷用遊擊擾敵,緊密配合,外加宣傳戰,分割政府,直到累積民意及做好準備,嚟多一次大型示威,不斷無間斷咁樣進逼政府,兄弟爬山,各自努力,咁樣先係成功嘅關鍵

其實621今次嘅行動升級係一個好好嘅示範,以萬幾人達到擾敵嘅作用,雖然睇唔到成果住,另外因為呢種新型嘅抗爭模式喺香港尚未成熟,唔少人都對呢次活動抱有懷疑態度,但我可以好確切咁同你講,只要持之以恆,一定可以令到政府收皮。

最後一句

香港人加油
推ar
推!!!!
係咪夜晚開post冇人睇
推呀!!!!!
提提大家行動信息請主要以現場同 tg group 為主。連登太公開, 可能時不時會發放假信息擾敵。
連登呢啲討論區應該會主力作招募用
三毛呢入嚟幫手推啦
大家有唔同嘅概念可以到提出嚟集思廣益
推 振作post
Push
有人可能唔會同意我拒絕留守嗰邊嘅理論,我只係想講,我哋應該要花更多嘅精神去做啲咁更有意義嘅嘢,不過如果你想要留守嘅我唔會阻止,都係各自努力
仲有一點係一定要保持清晰,唔好人云亦云,認真諗下每一次活動對事情有冇幫助,我哋嘅目的係乜嘢,咁做有咩後果, 咁樣係避免被鬼利用嘅最大方法。
好似我所講,癱瘓政府機構
不停詢問又好 靜坐又好 塞出入口又好
提醒大家一句,阻住立法會做嘢嘅最好時機係將有重大議題商討嘅時候, 唔好係又圍唔係又圍,圍住啲冇人嘅建築只會畀人當傻仔
可能你講野要用腦諗 大部分連登仔應該好眼訓
好文推一推
幫手share畀多啲人睇到 個人認為目前大型示威+打遊擊+文宣三管齊下真係最好嘅方法
夜晚安靜 冷靜下來諗嘢最清晰
食住勢上
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞