[今後民意運動方針] [集思廣益] 今日我想同大家分享吓遊擊戰嘅概念

568 回覆
1820 Like 15 Dislike
推推推
Push 認同並合理
推 點樣凝聚行動力係重點
push
我認同唔做無戰略意義嘅舉動呢一點
只係覺得你比民意呢樣野限制住

明白你深層意義既人會繼續支持你
本身唔支持你既 你企係度已經有錯

呢個時候唔識得 死攬自己人
仲玩理性分析對錯
篤自己友出去受死既人

呢種人根本就唔需要你care
你care佢只會綁手綁腳

另一班係你阻到佢返工就唔支持你既人
就算佢本身係支持你
佢地既都思想只係屬於快樂/無痛抗爭
你整痛佢就唔支持你

同起堆田區一樣
支持要起堆田區 不過唔好係我嗰區
唔好搞到我

咁樣諗係人之常情
但當大部份人都係咁諗
你去care 呢d所謂主流民意?

除非你諗到又夠膽做
影響政府運作但又唔搞到市民既項目
除左號召唔交稅之外
真係諗唔到有乜可以唔影響市民
咁抽離既項目

可能我想像力唔夠啦
膠質文

不過游擊都需要啲細節。例如如果搞稅務大樓入境事務署呢啲有大量平民嘅地方就一定要好小心處理,因為基本上一定會俾班account officer 同 office assistant D7。雖然圍邊都會俾人D,但搞越多平民嘅地方對民生嘅影響就越大,就越容易俾人負皮,而有啲地方例如稅局其實唔係咁關今次嘅訴求事,公眾未必會認同。同埋如果進行圍堵嘅話圍邊都好都一定要放人出去,咁樣班公務員就算要home office都唔會太討厭示威者,反而會更憎政府班豆泥高層玩9佢哋。

總之,民意係不合作運動嘅基本立足點,冇足夠民意所有抗爭都冇legitimacy,亦冇可能成功。

Btw,我諗以後再傾呢類嘅題目真係要喺一個安全系數高啲嘅加密平台傾,剩係呢個po都已經夠料告哂我哋煽惑公眾妨擾同煽惑他人煽惑公眾妨擾
民意絕對重要,點解616有2M人出嚟畀壓力政府就係因為民意喺我哋呢邊,無咁多中間派出嚟,我哋無可能做到呢個地步

有一點係每次出嚟嗌口號時,啲口號可唔可以針對警方濫權?撒回雖然重要,但現時已非最緊急事項
不過最慘嘅就係你講嗰幾類人正正就係多數嘅香港人,得唔到民意加持政府就可以更加肆無忌憚咁派pc9鎮壓示威者。
幫推,好認同
好!!

621真係一個新嘗試同大成功
雖然表面睇咩訴求都冇回應到
但係呢個方向正確, 遊擊戰也可以盡量避免再有人被捕
對比起佔路, 對市民的影響少左, 但政府的威嚴同埋運作有重大打擊
唔守夜令到危險冇咁大, 始終有人第二日要返工, 入夜人數一定會減少
打遊擊而非連續罷工, 令到更多打工仔放工後更易支持
既贏民意亦贏人數
推佢老母!
而家政府同班差佬一味示弱同拖字訣, 唔知係咪舖排緊下一步警察全線罷工
Push!
推呀
621連我都唔expect有咁多人
利申有出嚟撐班學生

我覺得今次個策略最好係先有一班人明確左目標帶起動力比我呢班唔知想點但會支持嘅人出嚟

所以越出越多人

但係實際行動就要靠有入tg group嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞