[今後民意運動方針] [集思廣益] 今日我想同大家分享吓遊擊戰嘅概念

568 回覆
1820 Like 15 Dislike
有冇巴絲開 po討論下星期一有冇接收工行動
可以針對各個政府機構 但係矛頭直接警務署 等其他部門要發聲
Push
無大台真係雙面刃,雖然靈活性、流動性會高左,但當玩遊擊需要極速集體決策嘅時候就會好亂
推!
Push
第一點:癱瘓目標要清晰
(網上已經有list)

強烈不建議圍倒主題公園,邊防關卡,旅遊景點,交通樞紐等民生設施

主題公園,邊防關卡,旅遊景點可以去做文宣工作,但切勿妨礙他人。試想自己去旅行散心,卻因被阻礙而掃興甚至整日被困,怨氣自然而生。

加上他們的民智,這對我們是不利的。

至於交通樞紐,大家要記住一點:
少一個敵人,總比多一個敵人好

港豬的民智,不要寄望太多,尤其藍豬。雖然未必能做朋友,但也不要將牠們變成敵人。被一堆蠻豬衝擊,才是我們要小心注意嘅地方。
(請記起雨傘時期佔旺的情況!)

請持續以文宣工作指導(分化)牠們。
(目的:少一個敵人)

至於警局,牠就只具象徵意義而己。圍警總已經足夠,其他地區的警局,圍牠只是浪費人力兼易生意外!!
(被假扮的示威者作出的不當行為而被抹黑)

所以,幫公務員提早放工,喺暫時最可行嘅不合作運動。
(癱瘓目標要清晰!!)

第二點:文宣對象

除咗港豬要文宣,鄰近地區要文宣,國際要文宣,其實更重要喺對自己同自己人文宣!不分化不割蓆不篤灰只喺眼前第一步。

第二步喺:Give me liberty, or give me death! (字字珠璣!!!)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Give_me_liberty,_or_give_me_death!
呢個就喺西方文化同東方文化最大嘅分野之處!

香港人:自由喺權利囉!
西方人:自由喺值得以自己生命守護嘅一件瑰寶!!

自由喺要付出自己所有去換取番嚟嘅!而唔喺等個天跌俾自己嘅。

自由最值得讓人歌頌嘅喺:
很多未曾得到過真正自由的人,用上他們自己的生命化成白骨,去為其他人爭取自由。

犧牲自己成就他人!
切勿忘記太古廣場梁烈士的付出!!!

唔能夠改變呢個思維,就永遠都喺豬或停留嚮人型豬呢個空穀,只喺會被囤養!
(所以文宣真喺最重要!)

第三點:自省
自己做得岩定錯,最終都喺要自己承擔。諗清楚自己目的目標,唔好人云亦云。

正如樓主所講,要留守定要轉移,咁喺好靠自己嘅個人判斷,擁有獨立思考先喺民主嘅第一步!

港豬之所以喺港豬,咪就喺冇個性囉。
(咁講已經侮辱咗真正嘅豬添呀!)

要記住:
我哋唔喺要與民為敵
我哋要與民為伴
我哋本身就喺民眾
(無論勇武定和理非)

真正嘅游擊戰,站於對方立場睇:
最恐佈唔喺戰鬥
最煩唔喺被敵人騷擾

最恐佈最煩嘅喺四面楚歌,唔能夠區分平民定敵人,最後搞到精神衰弱,殺錯良民!!!
Push
推推推
有道理
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞