我覺得和理非同勇武有合作空間,一齊坐地鐵,但唔係之前嘅做法

411 回覆
1673 Like 45 Dislike
依個要好夠人先做到個效果
技術問題一問
假設而家諗住塞中環到灣仔
啲人係咪要咁做

(假設中環上車)

中環上車,往柴灣方向,搭到去灣仔落車
灣仔上車,往堅尼地城,搭到去中環落車
Loop...

咁樣?
我會跟
但幾萬人塞死一架
佢仲有好多架........

而如果分配人手去唔同架
咁就有鬆動俾打工仔走
成效不大

睇黎圍月台好啲?
見樓主咁有心我都打多少少覆你
我覺得淨係坐滿列車絕對有得諗。
先講下上次不合作運動失敗/比人屌嘅原因:
1. 主動玩膠:特登又出又入,比市民印象唔好,民意插水。
2. 影響前線:所以如果要進行一定要冇任何其他抗爭。
3. 號召力不足:參與人數不足,完全冇成效。

而我點解覺得如果淨坐列車係可行:
1. 動用大量潛在人力資源:本身好多人,特別和理非,其實好想喺成個抗爭入面出多啲力,但佢地唔會衝,而且每隔一兩日就要喺戶外抗爭會令大家都好攰。而今次如果集中文宣嘅話可以拉番好多原本嘅同路人一齊參加。而且唔使拋頭露面,佢地只要出嚟坐喺度成日就得,或者同企喺度嘅人轉住坐。講多句,咁樣玩可以利用到我地今次抗爭入面最大優勢,人數。
2. 形象方面可以補救:一來,一早發定道歉聲明。二來,可以comm定dress code,例如黑衫白絲帶等。三來,我地可以包裝今次行動,例如,規定參與行動嘅人都要拎本書到時睇,令成個活動比人個印象唔係一班廢青搞事棍,而係一個具知性嘅社會公民運動,可能仲可以引到國際小小關注。

至於實際成效方面,唔一定要塞哂成條線所有班次先會有用,其實十班車塞到七班已經好夠做。你地諗下平時繁忙時段冇人搞不合作啲列車都咁塞,如果我地自發搞嘅話其實成果可能好驚喜。而且重點係成本唔高,不妨一試,為咗救義士我地係要咩方法都試下
推,和理飛啱做
pushhh
所有乘客進入已付車費區域後,須在合理可行的情況下,盡速登上第一班到站的列車前往目的地,並須在入閘後150分鐘內完成車程,然後通過出閘機離開已付車費區域。在不損害第1.5段的應用下,乘客在沒有合法授權或合理解釋下,未能於150分鐘內離開已付車費區域,可被徵收相等於當時最高額之成人或特惠單程車費(視屬何情況而定)作為附加費。羅湖/落馬洲特惠乘車計劃的優惠並不適用於本部分。
星期五晚出黎塞

祝你地好運,我都好想見證用理論推倒極權既一日
From wiki: 「地鐵列車共有8個車卡,可載3000名乘客。於繁忙時間,市區線每小時最多可開出34班列車,即每1.75分鐘一班,載客量達85000人次。」

簡單講你要有85000人參與先真正塞得哂成條線

其實上次塞鐵無效都係因為唔夠人
呢種手法對太新穎 好難吸引到好多人參與
Sor手殘unlike左
真係要勁撚多人上同一班車
先可以唔阻門又影響大
Pish
做實事 推
平日好似好啲 星期六多數人都係去玩 影響唔到啲咩 當然啦 平日動員係難啲
五毛扮勇武點人送頭?
搞地鐵最戇鳩,送羊入虎口
真係一次拉世成班人,有幾多拉幾多
唔落車仲好,飛站班車返車廠,黑警一個一個打冇仇報
封半個鐘頭站.少一兩班車有咩影響先
如果係塞月台呢?人應該需要少好多
平日唔敢動員就算尻數啦,仲抗乜?

你自己望完d timeline agenda 唔覺得戇尻?

一早唔出去幫班義士咪搞成咁囉
巴打你講嘅野我都認同,
但我覺得我地嘅目的唔一定要令民眾意識及反思社會上不合理嘅地方,
特別係今次一連串事件上,其實我覺得大眾都一面倒認為政府好有問題。
我覺得今次目標應該係,癱瘓社會現時最大規模公共交通,打擊政府擁有75%股權嘅企業。
因為我地而家冇其他方法可以訴諸公義,民意咁一面倒但政府都可以咁無恥,唯有進行一啲有實際成效影響到政府,而且可以搏取關注嘅運動。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞