我覺得和理非同勇武有合作空間,一齊坐地鐵,但唔係之前嘅做法

411 回覆
1673 Like 45 Dislike
地鐵表示多謝曬 又比錢我袋
Somehow同意
我都認同塞地鐵唔應該係第一個搞不合作運動嘅地方
但長遠嚟計會係運動升級嘅一步

點解有巴打會提議/和議地鐵原因其實都明顯嘅
如果真係有直接關係嘅係立法會
但衝又衝過圍又圍過,最後咩都未有
不合作運動/三罷其實點都會影響群眾
無論去邊到做都一定會有人問關佢哋咩事
而我哋係想透過呢樣嘢令群眾一齊施力去政府到
所以一定要強調政府回應要求我哋就會走

依家應該集思廣益嘅係第一步不合作運動嘅地方可以接受係邊到
1. 影響到政府
2.唔好太失民意/要令民意都明白我哋嘅行動係針對政府
2再進一步係令民眾利益同我哋目的一致

其實我有諗過遊擊阻政府運作
一日一個部門咁
但咁就未必會夠力

但一日未搵到一個好啲嘅答案,一日我都會支持地鐵

真係要推
按章番工,搭個早鐵!
Push
呢個可以
不合作運動的目標應該係政府小數中高產市民

塞地鐵會影響太多普通平民(就算中環金鐘都係咁話)

有無d方法可以阻到政府
又阻到中高產市民?
9up塞銀行之類?

點解一定係中高產
1. 受影響人數少
2. 佢地普遍印象受教育,
而且要保持支持社會進步的形象
點解唔去塞各區狗署?真心問
聽日見
賣港賊問責下台!!!
咁多人都話唔得,連登仔係都要死撐,
搞到轉頭200萬轉軑支持送連登仔中
你係咪林鄭個私生子?
個D小學雞好少氣,駁唔到俾負皮
先利申
唔係唔同意大家表達訴求
但真心問可唔可以唔好用呢啲咁嘅方法
就算係都星期日紅日假期嗰啲日子先搞吖
唔好影響到廣大市民得唔得?

講真,做打工仔嘅一般都只希望能夠準時上下班啫
須知道香港地好多工返工都要打卡,唔俾遲到早退
咩理由都好總之一遲嗰個月勤工就冇咗
衰啲嘅甚至要俾老細炳俾公司扣糧收warning
大家都係想安安樂樂揾餐晏仔養活一家大細啫
唔好搞到啲無辜嘅打工仔啦好唔好

仲有,好多公公婆婆或者長期病患者平時都要靠搭港鐵去醫院或者診所睇醫生覆診
咁樣俾大家阻一阻遲咗miss咗個appointment可能又要排過期,你知有時尤其公立/專科嗰啲啲期唔係話有就有㗎嘛,一排又可能個幾兩個月後甚至更耐,人哋好多都已經不良於行,又要佢哋出嚟來回頻撲多次,好冇陰功啫,況且睇醫生呢家嘢可大可少,有乜意外大家都唔想啦
你抗爭還抗爭,唔好要佢哋辛苦吖

呢啲咁嘅要求都好卑微啫,係咪?
所以各位大佬真係麻煩高抬貴手得唔得?
表達訴求都有好多和平理性啲,又唔影響到其他人嘅方式嘅啫
雖然都知大家係想make noise,想多啲人知
但如果個方法係搞到人哋,做成社會不便嘅話,市民大眾又點會支持呢

再利申
非五毛
亦唔係想要challenge大家
純粹理性討論
同埋只係想表達吓作為香港其中一個小市民嘅睇法
同意可以試下水溫先
聽朝七點,政總集合。

621敗象已呈,已經唔係傾策略既時候
https://lih.kg/1244419
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞