我覺得和理非同勇武有合作空間,一齊坐地鐵,但唔係之前嘅做法

411 回覆
1673 Like 45 Dislike
怪唔得知朱生同鄺生唔上生搞
出事唔好怪人割席
好想join 但點谷到成幾萬人參與?
裝束
a. 戴白絲帶,知道有自己友,畀公眾知道呢個係一個社會訴求活動,希望不以諒解。
b. 用白絲帶綁住雙手,唔好玩手機(象徵被捕人士&悼念義士;要抗爭者都付出多少少代價,睇落認真先唔會俾人覺得你玩膠,參見反高鐵苦行)
b 係自我矮化,要悼念普通戴白絲帶已經係,我地唔係暴徒點解要被拉?
最緊要人多
先利申
唔係唔同意大家表達訴求
但真心問可唔可以唔好用呢啲咁嘅方法
就算係都星期日紅日假期嗰啲日子先搞吖
唔好影響到廣大市民得唔得?

講真,做打工仔嘅一般都只希望能夠準時上下班啫
須知道香港地好多工返工都要打卡,唔俾遲到早退
咩理由都好總之一遲嗰個月勤工就冇咗
衰啲嘅甚至要俾老細炳俾公司扣糧收warning
大家都係想安安樂樂揾餐晏仔養活一家大細啫
唔好搞到啲無辜嘅打工仔啦好唔好

仲有,好多公公婆婆或者長期病患者平時都要靠搭港鐵去醫院或者診所睇醫生覆診
咁樣俾大家阻一阻遲咗miss咗個appointment可能又要排過期,你知有時尤其公立/專科嗰啲啲期唔係話有就有㗎嘛,一排又可能個幾兩個月後甚至更耐,人哋好多都已經不良於行,又要佢哋出嚟來回頻撲多次,好冇陰功啫,況且睇醫生呢家嘢可大可少,有乜意外大家都唔想啦
你抗爭還抗爭,唔好要佢哋辛苦吖

呢啲咁嘅要求都好卑微啫,係咪?
所以各位大佬真係麻煩高抬貴手得唔得?
表達訴求都有好多和平理性啲,又唔影響到其他人嘅方式嘅啫
雖然都知大家係想make noise,想多啲人知
但如果個方法係搞到人哋,做成社會不便嘅話,市民大眾又點會支持呢

再利申
非五毛
亦唔係想要challenge大家
純粹理性討論
同埋只係想表達吓作為香港其中一個小市民嘅睇法
一定要夠多人
其實好多人話唔好搞到一般市民
但係如果淨係搞政府有咩方法逼到佢回應我地?
又圍立會?
依家佢唔回應我地 咪將運動擴大出去
當一般市民都受影響 政府就唔可以長時間唔理我地
逼佢出嚟回應我地
就係要有影響先做 冇影響做嚟做咩?
有point嘅
但地鐵一樣可以節流
佢唔開閘放人你總唔會衝閘

香港人最犀利嘅係咩?
就係放棄生活
返唔到屋企?唔返囉繼續ot
又或者用一個極慢嘅方法去一個目的地
隧道口落車行路過紅隧一定得
一定要早 d 大規模預告比市民知當日會有行動, 多謝巴打!
推一下
up
最終目的係要阻住政權運作
但又唔想阻市民/甚至令市民更方便去爭取民意
而一般人只係接觸返大眾層面既野
難度好高
其實咁做同心前冇乜分別 都會失民心
同埋分分鐘幾百萬上落嗰啲都自己揸車啦
g持 有冇group!!???!?!?
高成效低風險
pushhh
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞