【香港關係法】美國參議員Marco Rubio:制裁法案ready!

1129 回覆
4466 Like 7 Dislike
P.21 Line 13 損害香港基本自由之人士(即係啲高官啦),其及其家人,將被撤銷任何一款簽證,或入境許可

原文唔係「其及其家人」,而係「其及其暫委人員」,即係 acting
集氣 請各方繼續努力
唔好鬆懈 戰線岩岩先散出去
P.18 Line 10 制裁損害香港基本自由之人士

咁姐係Facebook限制香港人言論自由都可能會被罰
條朱西伯格因此可能會被CIA捉
美軍來了我帶路
因為共產黨太大貪,連一間正常嘅屋都唔比香港後生仔
Delete 咗尾後嘅 %20 就得
香港有救.....?
企出嚟
即係將錢放係親戚朋友老婆仔女到都唔得
希望再修改下其他令中共去到可接受範圍

好彩唔係你去談判貿易戰,如果唔係中國會笑到碌地
而家美中傾咁耐,都係因為有啲嘢中國比唔出
但如果一開始嘅談判,係喺中國嘅前設底下開始傾,你呢個談判係完全失敗,因為第一日已經輸左
如果支共統治下能夠滿足到每個香港人基本衣食住行
仲邊有人會理得佢獨裁定係登帝
問題係支共反而將香港資源有幾多搶幾多 搞到年輕人無個安樂窩
咁唔民憤先怪啦
跟住就係要求拎返個審查權
雖然 subtitle係 SEC. 8. INADMISSIBILITY OF CERTAIN ALIENS AND FAMILY MEMBERS.

p21-13係
revoke any visa or other entry documentation issued to any alien who is included on the list required under section 7(a),

7a係
‘‘(J) CERTAIN ALIENS RESPONSIBLE FOR
7 ABDUCTIONS OR EXTRADITIONS FROM HONG
8 KONG.—Any alien included in the list submitted
9 by the President under section 7(a) of the
10 Hong Kong Human Rights and Democracy Act
11 of 2019 is inadmissible.’’.

即係要睇條list 但基本上要比人捉到直接參與誘拐/引渡人上大陸先會入list 而唔係樓主所想既政府高官全人入list
成個Sec 8 係包埋family member
快點過
但依家美國戈邊係開緊會定只係將呢份議案放上去比議員睇 然後就投票?
我原意係劍指高官,而唔係所有高官入list。Anyway係我表達得唔夠精準,謝謝提醒。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞