[12月啦] 2017 Eng 5**升grade團 (5)

328 回覆
31 Like 3 Dislike

billy ng 攞5路過,我自己睇過report為求穩陣無用過堆罐頭句,但應該未去到banned phrases咁誇張,佢上堂真係show 左好多篇攞5**既範文,全部都有用report 所用既句子
我個人就偏向根本唔存在所謂既banned phrases,D卷都係日校老師改,你估eaa會唔會咁得閒整張banned phrase list出黎send 比全港咁多個marker 睇,然後同佢地講見到有文用呢句句子就即刻扣分降grade
留名
lmlm多謝定巴打先
留名

billy ng 攞5路過,我自己睇過report為求穩陣無用過堆罐頭句,但應該未去到banned phrases咁誇張,佢上堂真係show 左好多篇攞5**既範文,全部都有用report 所用既句子
我個人就偏向根本唔存在所謂既banned phrases,D卷都係日校老師改,你估eaa會唔會咁得閒整張banned phrase list出黎send 比全港咁多個marker 睇,然後同佢地講見到有文用呢句句子就即刻扣分降grade

其實冇過bam 唔bam ,係睇你用得唔啱context

Banned phrase 係大家統稱
很久很久以前係有呢樣野 有啲句寫左就唔過
宜家情況考試局報告上面有講 題目嘅context唔岩用 係錯意思
你背嘅時候係你自己bam左你自己

btw一個system係organic嘅 if you know what I mean 學英文一定唔係跟真跡學 廢話少講
係咪pm文比你就得?
係咪pm文比你就得?

只限DSE題目btw
只限DSE題目btw

點pm 咁要下次先 今次係學校題目嚟
今年中五
英文好撚屎 但發生左啲事令我想改變
我係學校得reading卷係有望合格
而且自己讀英文好難聽 (試過比人笑 )
係咪跟你個Q8做就可以?
我有個短期目標係希望自己第一次聽英文歌 可以聽得明67成 係咪聽得多就得
只限DSE題目btw

點pm 咁要下次先 今次係學校題目嚟

sor 校內唔改

其實你呢類句子一寫嘅時候日校老師已經覺得你背野對你印象好差
如果唔係大鑊嘢考試局又點會寫落reporter話你
今年中五
英文好撚屎 但發生左啲事令我想改變
我係學校得reading卷係有望合格
而且自己讀英文好難聽 (試過比人笑 )
係咪跟你個Q8做就可以?
我有個短期目標係希望自己第一次聽英文歌 可以聽得明67成 係咪聽得多就得

係 要花啲時間
希望你今年ok 讀報讀出聲啦日日讀包你唔口吃
speedbird可否fb inbox
手機睇好辛苦
有4底 點先上到5/5*

寫篇文黎睇睇
回Speedbird篇文

連greeting都無
論點無信服力同站唔住腳
grammar 要多留意 有幾多錯
無反建議
得580字想高分 論證好唔嚴密
你用天災黎打之後用香港做例子
1. 天災係咪咁常知咁apply到去其他地方?
2. 睇你邏輯係 天災--> 有核災 --> 多人既地方影響就大
但你竟然用一個無天災既地方去做例子自打嘴巴
3. 係咪淨係稀有會令costly?就我所知核能起個陣貴但拉長計成本好平 唔好太斷章取義
4. 之後都睇唔落去了

我會俾
3.5/7
4.5/7
4/7
12/21

利申上左岸既英文廢丁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞