[12月啦] 2017 Eng 5**升grade團 (5)

328 回覆
31 Like 3 Dislike
無懼打手,大家可以繼續交作文,我會繼續改!

解文片段在這裡: 
https://www.facebook.com/HayGorEnglish/ 

簡介: 
前補習天王軍師,知道咩技巧先係有用,咩係呃細路。 
今年收左幾個retakers 好向左走向右走火滾發覺出面啲補習天王唔知教緊乜 
作文就教好多深句式 但唔識教你點諗point你識得寫咩高頻句構有乜用 
幫左好多Retaker 巴打一齊開study group 個個都話一打開卷就知俾人呃左成年 

大家有咩問題關於DSE英文隨便發問,收集左啲同類問題我會一次過拍片教或者加少少野俾你地讀, 
問完俾少少時間我準備。 
大家可以係度分享下有用資訊,互相交流同幫助下。 

你有無補開習都無所謂,我答你嘅野一定有用過宜家補習天王教你嘅野。
Frequently-Asked-Questions: 

Q1:Grammar底差做Grammar in use有無用? 
答:做完你只識改,唔識造句,等於完全無用。 

Q2:補習老師話唔寫靚句構一定無5**,是否屬實? 
答:HKEAA評分框架並沒有呢一項,背百搭句式可取5**只係呃細路技倆。 (已拍片解釋) 

Q3:點樣可以諗啲靚point令我篇議論文高分啲? 
答:第一,HKEAA評分框架並沒有指出要論點特別先高分。第二,宜家考嘅已經唔係議論文,補習天王抄襲舊有筆記無新野教所以只可教舊Skills,新內容只有一堆真跡,但唔會教到你有好英文。 (已拍片解釋) 

Q4:你話補習天王教百搭argument 無用,點解你唔試下拍片逐條試下有無用? 
答:都話無用點解逐條試?本身如果叫做百搭,有一年用唔到已經應該要拉去打靶。打手不如你拍片用俾我地睇下點樣用到呀?

Q5:學校話我得Level 3,但我覺得自己英文唔差,可以點做? 
答:交文黎睇下就知咩事。

Q6:覺得自己英文最少有5,但點先上到5**?
答:唔好咁多廢話,一係交作文,一係等攞4。

Q7:有無話要寫幾多字先有5**? 
答:Part A 約400字(但千萬不要加紙),Part B 約700字。不夠字數論證無可能合理,所以唔好再問有你可能300字有5**。300字你做齊個task每段都係得60-70字,你話有無可能5**。

Q8:Listening 同reading好差,有咩辦法? 
答:每日閱讀BBC兩小時,唔識嘅字抄低晒佢然後查Google,每日訓前用15分鐘溫一次先訓。聽英文歌之餘每日煲一集美劇,可從以下選擇: 
1) Criminal Minds; 
2) NCIS; 
3) Game of Thrones。 
最底線都要睇雙語字幕,唔好睇純中文。方法俾左你,唔好靜係問問問,跟住做,如果你半年無進步先再問點算好。跟足我方法去做無人失敗過。
Q9:中六先浸英文會否太遲?唔夠時間一日掂兩個鐘英文。 
答:你寧願浪費時間問遲唔遲,都唔開始去做,你應該都無得救。 
(1日睇兩小時,放學唔夠時間係學校早讀課睇,有心做就永遠唔會有藉口。 或者上少陣高登都已經多半個鐘溫。 ) 

Q10:駁論是否一定要寫先有Level 5+? 
答:否。題目無要求就無需要。 

Q11:練accent 方面,你覺得學British accent /American accent 較好? 
答:Accent唔重要係因為每個地方嘅人都有自己accent,你模彷極都唔會100%地道。(大學有興趣了解可修讀linguistic courses)英國唔同地區都有唔同accent。我相信你所講嘅都只係"RP",想學果種可以睇多啲BBC跟住黎練。以前大學上堂我都會特登用RP accent懶posh咁 ,但我唔打算拍片教,因為大部份人只會邯鄲學步,最後連基本英文都講唔反。小心。 

Q12:有d one coin has two sides 個d idioms/cliches 係唔係唔應該用?how about quotes? 係唔係只要適合就ok? 
答:係唔應該用,因為本身無論證意思,講完等於無講,廢話考官最憎。而現時DSE題目都無咩所謂嘅quotes係適用又唔奇怪。 

Q13:如果Listening Part B 成日都唔高分,做咩練習有用?UE Section E? 
答:一定唔係做section E。係因為你掛住抄data file,以為抄晒就拎爆分。 

Exam skills我唔想俾人抄晒,因為一教就識。會盡量諗辦法逐啲滲俾你地,你地Mark實個Channel,去到考試前應該會知道HKEAA真正想考你啲咩。 

其實考試制度一路都好有用,只係無人識教你所以搞到大家都覺得考埋啲野無鬼用,讀啲野又用唔到。其實只係一路都用錯方法。
留名
Good post keep name
retake eng 2上3 過來人表示 大家加油(我果時 一星期至少一篇文 加瘋狂bbc 6 mins english) 同埋support hey 哥 如果當年有睇你既片 應該可以爆到4
retake eng 2上3 過來人表示 大家加油(我果時 一星期至少一篇文 加瘋狂bbc 6 mins english) 同埋support hey 哥 如果當年有睇你既片 應該可以爆到4

上左岸就好
但都唔好忘記每日睇英文
留名
留名
push
留名
留名
免費幫巴絲改文 平時冇補開習又想安心可以交文黎
各level 嘅retaker 巴絲都話評分同上年EAA比非常準確
想準確預測自己幾多分就快啲交文 我會畀埋feedback你
你覺得billy點?
同埋點解你講野口吻咁似billy
btw 2017dse 補緊佢
你覺得billy點?
同埋點解你講野口吻咁似billy
btw 2017dse 補緊佢

唔撚係似佢下化
Fb inbox交?
Fb inbox交?

yes
hay gor 如果dse 5345*5有冇機會揀hku?
限pp題目?
限pp題目?

min requirement要6科合格喎今年開始
22識人掹車邊得 但真係要靠運

咩科3咁大獲

min requirement要6科合格喎今年開始
22識人掹車邊得 但真係要靠運

咩科3咁大獲

chi edu min收23
Lmlm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞