[12月啦] 2017 Eng 5**升grade團 (5)

328 回覆
31 Like 3 Dislike
speaking 幾時可以intercept其他人?
係咪條友講左超過45秒到就開始搵位入?
想問下in/on/at which點樣決定用邊個preposition
Hay gor係咪仲有改緊文架

speaking 幾時可以intercept其他人?
係咪條友講左超過45秒到就開始搵位入?

要睇情況 入都要留意好有禮貌同埋搵gap入
想問下in/on/at which點樣決定用邊個preposition

睇個noun係咩囉
hay gor 其實writing o既 formality最多都只係semi-formal 咁,即係唔出得dude之類o既字
hay gor 其實writing o既 formality最多都只係semi-formal 咁,即係唔出得dude之類o既字

dude唔只係formal定唔formal的問題 係DSE的文體出現會inappropriate
希哥幾時睇我篇文?
希哥幾時睇我篇文?

send左去…?
lm
希哥幾時睇我篇文?

send左去…?

FB
留明
Hay哥可唔可以教下點樣做LQ

咩LQ
希哥幾時睇我篇文?

send左去…?

FB

inbox me邊個係你

咩LQ

唔可以直接抄文章內容既長題目

咩LQ

唔可以直接抄文章內容既長題目

唔可以咁分類去 prep
咁prep完你入到去其實係唔會分至類型
要夾硬細分可以有好多種:個人意見,含意,文中主旨等等。

呢類題目你睇唔明篇文你唔洗做
睇得明的話都考得好淺,keyword轉字ok
留名待睇
推下先
作文點樣可以係個段落之間連接上做得更好?
我講完一個point 嘗試用一啲連接詞開下一段 但經常俾人話模糊
係咪唔可以直接寫Apart from that?
我講完一個point 嘗試用一啲連接詞開下一段 但經常俾人話模糊

要睇你上下段分別係講咩喎
要connectives你上網搵都會有一大堆
不過高層次啲內容可以唔用都明確

希哥可唔可以check facebook inbox?
我應該交左篇2016 Q2既文俾你

希哥可唔可以check facebook inbox?
我應該交左篇2016 Q2既文俾你

呢排fb page hang hang地你等我 check check
同fb同事聯絡緊
HI 希哥
小弟前日係FB交左篇文比你
求狠評
唔該哂你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞