我地需要新區旗

748 回覆
2039 Like 48 Dislike
曾讀過陶傑先生一篇文章,洋紫荊係一種不育花,無自我繁殖能力,百年難得一見,全球唯香港呢片土地有,縱使不育,佢亦遍佈本土處處。香港,呢個地方亦係歷史的百年奇蹟。二百五十年樹地,百年樹木,十年樹人,願港人生如此花,橫歷史長流之中,終可落根此處,於是葉連樹,樹連根,根連地,地連水,水連人,人連花,同蔭我地的後代。勿坐以待斃,使無花國,無國花之人,消滅吾眾之身份。

其實我當時仲POST左一段文字,
中間代表人。依然係洋紫荊
我想講o既係
17 係幾靚
但覺得適合用黎做國徽唔係國旗
國旗簡潔 d 好
當本民前死?
好似係冇旗會用紫色 因為舊時染紫色太晒錢 所以淨係畀貴族用
我驚用咗紫色其他國家以為我地高佢地一級
藍色係解loyalty

同時都係警隊點解會用藍色做主色
不過警隊...唉
我地都係關心支旗算啦

白天,藍海(海港),綠盾係島(守護),三條白海豚(三權分立)...會唔會好膠?
用洋紫荊嘅主色調+中間黃黑色嘅傘象徵香港核心價值咁好唔好…?
條友係reddit post 叫香港共和國國旗
呢個唔錯
其實可唔可以唔好再用市政局個logo整?
一來佢嘅線條感好八十年代,二來人地從來唔係設計來代表一個地方,無個種氣度
其實上下分一半 代表一國兩制
下半直接分開十八個格仔用個底
代表香港十八區
有冇得諗
其實上下分一半 代表一國兩制
下半直接分開十八個格仔個底
代表香港十八區
有冇得諗
藍色我諗到本民前
其實市政局紋章都唔差,至少唔會同龍師旗代表嘅城邦論/獨立論 mix埋。

英國紋章院於1979年頒給香港市政局的紋章,盾牌分為上、下兩部,上部繪有一隻手持一顆珍珠的獅子,寓意香港是遠東閃耀全球的一顆「東方之珠」;下部畫有唯一和珍貴的香港市花洋紫荊,以展現全世界和平友好,象徵著香港猶如洋紫荊一樣美。盾牌由一條龍以及一隻獅子共同手執,該獅子頭上的城垛則紀念1941年香港對抗日本侵略的香港攻防戰,表示香港人永遠不會忘記這段歷史。香港市政局的紋章代表了香港人的勇氣,力量,智慧和對和平的嚮往。 from Wikipedia

呢個係幾好 靚又代表到香港
自由香港旗

獨立後再正名!
用龍啦
咁中間最頂個隻又代表啲咩? 揸住粒珠
中間個白圈 變金黃色
個placing 背靠獅子山 幾好
但要簡約啲 反面入面唔係啲建築物 係返 洋紫荊 就幾好
夠哂氣勢 有遠景有壓迫有象徵 好有層次感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞