我地需要新區旗

748 回覆
2039 Like 48 Dislike
香港獨立先係唯一出路
靚到仆街,好撚柒型
校章feel
放少左張原版藍白間,
其實老實講個支真真係已幾好,雖然好多人都唔鐘意洋紫荊,
但畢竟用左超過20年以上,好過無啦啦加座山加隻鷹
同埋人地本身支旗就係設計俾香港,簡約而唔造作

不過旗呢家野每個人觀點都唔同,又無話只可以整一支
舉例黃色既意思都係928後灌輸上去,
反而覺得太著重強加本土元素到最後會變四不像

ps: 唔要紅色
白色代表自由
非別人賦 真正由市民自己爭取得來的自由
皇家藍代表正直真誠
洋紫荊蘊藏在藍色當中,寄盼港人以誠打拼,邁向世界
放少左張原版藍白間,
其實老實講個支真真係已幾好,雖然好多人都唔鐘意洋紫荊,
但畢竟用左超過20年以上,好過無啦啦加座山加隻鷹
同埋人地本身支旗就係設計俾香港,簡約而唔造作

不過旗呢家野每個人觀點都唔同,又無話只可以整一支
舉例黃色既意思都係928後灌輸上去,
反而覺得太著重強加本土元素到最後會變四不像

ps: 唔要紅色
唔係好明講緊係邊張
第幾個留言?
睇到上面唔少巴打提出繼續沿用洋紫荊 其實洋紫荊一直都被人詬病
不如改用木棉吧 本身又叫做英雄樹
紅棉路 源自木棉樹 亦係今次抗爭其中一條戰線
比洋紫荊更有意義

可能會畫蛇混足
不過個人私心想加埋雀鳥模仿自由之翼
象徵為自由進擊的英雄

美術拎U 希望有巴打手痕創作出黎
木棉樹是中國大陸廣州市、潮州市、攀枝花市、崇左市及台灣高雄市的市花。
原來咁多地方用緊
不過點都好過洋紫荊 一個無後代既雜種
原版嗰張好靚
白色藍色好易令人聯想到自由同海闊天空嘅景象

簡單直接
用返依個
加返個簡單既花
搞掂
太花巧好asian, 簡簡單單先可以表示香港係東亞既國際都會
加粒星係中間, 上半白, 下半藍。

從來冇用抽氣扇
614 油油行動 正式啟動

大家一齊入黎發夢,幫手推同share出去

614 油油行動 正式啟動
https://lih.kg/1217162
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞