我地需要新區旗

748 回覆
2039 Like 48 Dislike
好想有一日可以喺香港一邊唱國歌
一邊睇住屬於我哋香港旗升起
贊成與否,都希望大家可以了解一下香港紋章係喺赤柱集中營畫出嚟嘅一段歷史,同埋每個元素嘅含意

http://hkhist1842.blogspot.com/2012/02/blog-post_08.html

//雖然香港盾徽己經成為歷史,但正如前任署理輔政司(Colonial Secretary) 戴斯德(Edmund Brinsley Teesdale) 所說:
"The Armorial Bearing are the symbol of all of us collectively."
這是屬於香港的象徵,更屬於我們每一個香港人。//
香港旗就話戀殖 唔好咁自悲啦
澳洲新西蘭又肯定係戀英啦
旗入邊每樣野都有歷史背景意思
完完全全代表到香港
難聽D講 當時無英國香港會有今日根基?
可能係深圳一粒點ja
Posted byu/eightbighillman
1 year ago
A Flag for Republic of Hong Kong
https://www.reddit.com/r/vexillology/comments/7aqp6w/a_flag_for_republic_of_hong_kong/
點解唔用天際線(維港大廈剪影)做元素,係因為每一棟大廈都係代表緊一間中資銀行同企業,亦都係香港一步步被蠶食兇手

獻醜了
推一下
推兩下
推三下
顏色真係好重要,要有深意
唔可以因為紅色諗起蝗,藍色係藍屍就唔用咁短淺
1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

8)

9)

10)

11)

12)

13)

14)

15)

16)

17)

18)

19)

20)

21)

22)

23)

24)

25)

26)

27)

28)

1-28㨂個number我聽朝會去揾工司印 睇下有無可能星期日整到 到時去維園送返畀個designer 今晚11點半我會點票
當然 如果個designer唔想支旗畀人印出黎就算啦

hkcs咩意思
Bald eagle係美國
而歐洲有好多國家都用鷹/雙頭鷹代表自己民族
雖然我地唔可以代表晒係金鐘出過力嘅所有人
但好希望大家可以係精神上有寄託 繼續努力守護香港 唔好畀送中法通過
如果無number但係又好想投佢嘅 留個言等我明就得
呢個.......
有種末落o既感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞